Altaposten

Frykter at mangel på ferister kan gi livsfare

– Tenk hvis en bil i stor fart kommer inn i en mørk tunnel med reinsdyr.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Det er Dan Rune Larsen i Talvik som uroer seg av at Melsvik-tunnelen og tunnelen i Kåfjord ikke har fått på plass ferist, etter at de ble ferdigbygg­et. Mangelen mener han kan skape livsfarlig­e situasjone­r.

Mange rein i tunnelene

– Disse to tunnelen ble ferdige for flere år siden og fremdeles har de ikke fått ferist på plass. Det hører ikke hjemme noen plasser, sier Larsen.

– Hvorfor bør det vaere ferist?

– En ferist utenfor på begge sider hindrer at reinsdyr vandrer inn i tunnelene. Man kan bare tenke seg hvis en bil i stor fart kommer inn i en mørk tunnel med reinsdyr i veibanen. Det kan rett og slett bli livsfarlig.

– Har du opplevd rein i disse tunnelen?

– Ja, opptil flere ganger i Melsvik-tunnelen. Jeg har forsøkt å kontakte vegvesenet om dette, men har ikke fått svar. Det mangler også ferist i tunnelen i Kåfjord. For to år siden ringte jeg vegvesenet om dette og da fikk jeg til svar at feristen var til reparasjon. Per nå er området hvor det skulle vaert ferist asfalt, noe jeg synes er merkelig.

Visste ikke at det manglet

Torvald Tretteskog, leder for drift og vedlikehol­d i Statens vegvesen region Nord, er enig at rein og dyr i tunneler kan bidra til farlige situasjone­r.

– Hvorfor det ikke er ferister ved disse tunnelene vet jeg faktisk ikke, sier Tretteskog som påpeker at vegvesenet prioritere­r- og har trafikksik­kerhet i høysete.

– Men er ikke ferist et viktig moment, med tanke på trafikksik­kerhet?

– Jo, det er jo det. Det er dog ingen som har nevnt noe om manglende ferister ved disse tunnelene og jeg har ikke hørt noe om at rein trekker inn i disse tunnelene.

– Er det lovpålagt med ferister utenfor tunneler?

– Nei, men vegvesenet ser stadig vekk på løsninger for å hindre at dyr går inn i tunneler. Den enkleste måten er pr nå blant annet ferister. Det er dog de som stod for utbygginge­n som må svare på dette, sier Tretteskog, som henviser til Brede Thomassen i Statens vegvesen. Han var byggleder for kontrakten av Melsvik- og Storvik-tunnelen i Kåfjord.

Vil vurdere tiltak

Thomassen sier til Altaposten at det ikke er noen krav om ferister utenfor tunneler.

– Det jeg vet er at det mangler en ferist i den ene enden av Storvik-tunnelen.

Denne var vi så plaga med at den derfor ble tatt bort. Det er heller ikke noen krav som tilsier at det må vaere ferist, men dette er noen vi til enhver tid vurderer etter forholdene.

– Nå sies det at flere har sett rein i disse tunnelene. Bør man ikke da vurdere dette?

– Vi er glade for alle tilbakemel­dinger fra publikum. Vi er ikke tilstede overalt til enhver tid og derfor er vi avhengige av at folk gir oss informasjo­n som dette. Vi vet at rein i tunneler kan vaere livsfarlig, både for dyrene og bilister. Blir dette en stor plage, så er innsetting av ferister selvsagt noe vi må vurdere, sier Thomassen som fortsetter:

– I tunnelen ved Kåfjord var det slik vi har forstått, ikke noen plager med rein, men hvis dette blir et problem fremover, vil vi vurdere tiltak, og dette gjelder også for Melsvik-tunnelen. Et problem vi har erfart andre plasser er at reinen fort laerer seg å gå over feristene, så slike tiltak er heller ikke 100 prosent sikre. Vi takker uansett for at publikum gir oss beskjed, for trafikksik­kerhet for både dyr og mennesker er noe vi hele tiden prioritere­r.

 ??  ?? Melsvik-tunnelen har ikke ferist. Det mener Dan Rune Larsen i Talvik kan skape farlige situasjone­r for både bilister og dyr. (Illustrasj­onsbilde)
Torvald Tretteskog i Statens vegvesen region Nord, sier de må vurdere ferister hvis reinen ofte trekker inn i tunnelene fra Alta til Talvik.
Melsvik-tunnelen har ikke ferist. Det mener Dan Rune Larsen i Talvik kan skape farlige situasjone­r for både bilister og dyr. (Illustrasj­onsbilde) Torvald Tretteskog i Statens vegvesen region Nord, sier de må vurdere ferister hvis reinen ofte trekker inn i tunnelene fra Alta til Talvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway