Altaposten

Spent på fremtida

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

Selv om de satser friskt, er Johnny Trasti klar over at vinteren kan bli knalltøff.

– Vi venter i spenning hva som skjer etter september når de norske turistene har forlatt Finnmark. Det kommer til å bli noen tøffe måneder i oktober, november og desember – og det er ikke gitt at det blir drift her oppe i de månedene, sier Johnny Trasti, bedriftsei­er og kokk hos Trasti og Trine.

Lokalt marked

Han medgir at våren ble berget på grunn av rask omstilling og lokale gjester.

– Over mange år har vi investert i å få lokalbefol­kningen til oss og nå får vi betalt for det. Men selv om Altas befolkning har stilt opp for oss, også i koronatida, er vi likevel avhengige av flere besøkende for å overleve på sikt, sier Trasti.

Han gir et eksempel.

– En utenlandsk turist som kommer til oss på vinteren legger igjen 3.000-5.000 kroner her, mens en lokal gjest bruker 1.000 kroner.

Trasti og Trine har en klar grønn profil som er sertifiser­t ved Norsk økoturisme. De tilbyr naturog kulturoppl­evelser med lokal forankring og maten er kortreist og økologisk, så langt det er fornuftig, ifølge bedriftsei­erne.

Gode på omstilling

I en tid da turismen globalt naermest har fått hovedpulså­ra kuttet av er Johnny Trasti glad for at bedriften er liten og omstilling­sdyktig.

– Selv om det var tungt å måtte permittere 1214 ansatte i vinter og vi mistet viktige inntekter som var forventet inn i mars og april, så er vi heldige på den måten at vi er to personer som egentlig bare kan omstille oss over natta, sier han og legger til:

– Og jeg betrakter oss som veldig gode på omstilling.

Lagde middelhavs­mat

Da turistene uteble i mars, satte ikke Trasti og samboer Trine seg ned og fortvilte.

– I løpet av ett døgn omstilte vi oss til catering, noe som berga oss gjennom mai og juni. Det er ikke noe vi skal satse videre på, men var noe vi tilbød folk som satt mye hjemme under koronatida. Blant annet lagde vi middelhavs­mat til dem, når de ikke kunne reise til Middelhave­t, sier Trasti.

Mere kaker

Tida har og blitt brukt til kompetanse­heving. Blant annet har Trasti hatt besøk av Sverre Saetre, anerkjent konditor som har vunnet flere medaljer med det norske kokkelands­laget og kjent fra NRKS Sommeråpen­t over flere år. De har og hentet opp en fransk kokk som har gitt dem ytterlige innsikt i ulike bakemetode­r.

– Dette er ting vi har tenkt på lenge, men ikke hatt tid til før, sier Trasti, som medgir at koronatida ikke bare har vaert elendighet. – Omstilling er alltid positivt, fastslår kokken og gründeren.

– Hvis reiselivet nå skulle vise seg å bli varig endret ved at folk reiser mindre og med kortere avstander, hva vil det bety for dere?

– Det betyr bare faerre arbeidspla­sser. Vi kan skalere ned tilbudet og bare ta imot de som har råd til å betale for det.

– Dere som driver med økoturisme, hva tenker du om at turismen med all sin transport med fly og båter fortsatt er så ødeleggend­e for klimaet?

– Det er et paradoks. Samtidig er det slik at folk som skal besøke oss fra andre deler av både verden og Norge reiser med fly eller båt. Vi har ingen andre alternativ­er. Så vi er hundre prosent avhengige av flyene. Det som er viktig i et miljøperpe­rspektiv er at når de først kommer hit med fly, så må vi prøve å holde på dem 3-4 dager, sier han.

 ??  ?? Johnny Trasti har blant annet brukt koronatida til å heve kompetanse­n på kjøkkenet. (Foto: Privat)
Johnny Trasti har blant annet brukt koronatida til å heve kompetanse­n på kjøkkenet. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway