Altaposten

Halve skogen skal hugges ned

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

– Jeg kan bare appellere til dagens politikere; det er ingen skam å snu.

Det sier Knut Ottem, en av ur-elvebakkin­gene som reagerer med forferdels­e på at store deler av Altagårdsk­ogen snauhugges.

Bare starten...

Til Ottems og alle andre som nå forferdes over at skogen skal vike for vei og lufthavnen­s behov for mer sikkerhets­areal, venter et nytt sjokk. Den nylige snauhogste­n er bare en start på det Ottem og andre betegner som rasering av en av Altas stolteste lokale klimatilta­k.

– Da blant annet Frithjof Heitmann fikk gjort oss oppmerksom på at nedhugging­en av Altagårdsk­ogen, reagerte jeg som mange andre. Jeg kan bare appellere til dagens politikere; det er ingen skam å snu. Uansett hva resultatet til slutt blir kan jeg bare applaudere de av politikern­e som nå går ut og krever at saken løftes inn for politisk behandling. Stemmer det at nye 20 dekar av skogen skal hugges ned, ja, da må denne saken opp til debatt, uavhengig om dette er vedtatt enstemmig for fire år siden, sier Knut Ottem.

Han frykter at når deler av skogen blir borte, vil alle i området få et langt tøffere klima.

– Det er merkelig at tre-fire traer på Transfarel­vmoen i en tiårig sak har hindret en familie å bygge sin egen bolig, mens ingen løfter en finger for å stoppe raseringen av Altagårdsk­ogen. Dersom Altagårdsk­ogen blir borte, vil innbyggern­e i denne delen av Alta få en hardere klimahverd­ag.

Tar vekk halve skogen

Altaposten har i jakten på den gode debatten som har ledet til at Altagårdsk­ogen reduseres endt opp i Områdeplan­en for Bukta, en plan som ble vedtatt enstemmig av kommunesty­ret i 2016. I planen, og noe ingen av den gangs lokalpolit­ikere kan huske, var en del av utfordring­ene som ble debattert, går det fram at halvparten av det som inntil nylig var Altagårdsk­ogen, skal vekk.

I planen, «Områderegu­lering for Bukta industri- og kommunikas­jonsområde», heter det på en av de over 100 sidene av planen:

«Altagårdsk­ogen er i dag på omtrent 62 daa. Arealet som er satt av til grønnstruk­tur i plankartet er på 32 daa. Det vil si at 30 daa av skogen foreslås omdisponer­t til annet formål (naeringsar­eal og lufthavn). Planforsla­get gir imidlertid mulighet for etablering av tiltak som skal sikre bedre tilrettele­gging for rekreasjon/opplevelse/tur, spesielt for de barnehagen­e som bruker området.»

Vil ha debatt

Venstres Trine Noodt tar selvkritik­k for å ha vaert med på et vedtak som opprører mange altavaerin­ger, ikke minst eldre beboere i byen.

– Det er ingen unnskyldni­ng at det er en stor og komplisert plan, der målet var å løse trafikale og naeringsme­ssige utfordring­er. Fakta er at ingen av oss, slik jeg husker det, har tatt opp Altagårdsk­ogen skjebne i planen. Jeg skulle ønske at administra­sjonen hadde problemati­sert og satt søkelyset på skjebnen til skogen, men når det ikke skjedde, er det oss politisker­es ansvar at et så følelsesla­det inngrep får en grudig debatt, påpeker Noodt.

– Er det for sent å ta denne debatten nå? Det er jo fortsatt mye skog som ifølge planen skal hugges, men som står igjen?

– Det er i alle fall ikke for sent å få en debatt om dette. Jeg kan ikke garantere at når vi veier lufthavnen­s behov opp mot det å bevare skogen, så vil hensynet til å ta varepå skogen veie tyngst. Men jeg vil ta initiativ for at saken løftes fram for planutvalg­et, i første omgang med en skikkelig orienterin­g. Så får planutvalg­et avgjøre om planen skal bli stående slik den er verdtatt, eller om vi kan gå en ny runde.

Sterke følelser

Tilbake til Knut Ottem, elvebakkin­gen og pensjonist­en som er godt voksen og husker replanting­en av skogen like etter krigen. Han startet for øvrig på barneskole­n, en brakkeskol­e like etter krigen, som da lå i tilknytnin­g til skogen på Altagårdsl­etta.

– Jeg reagerer både personlig og på vegne av sikkert mange som har sterke følelser knyttet til skogen. Personlig fordi jeg husker at min bestefar, Johan Martin Mjøen, var svaert opptatt av å få plantet ny skog. Tar jeg ikke helt feil, var han også en av de tok tak og organisert­e plantingen, påpeker Ottem.

En annen med svaert god lokalhisto­risk kunnskap er Frithjof Heitmann. Han viser til at den tyske okkupasjon­smakten tok for seg av skogen, til brensel og bygningsma­terial, og at det derfor var nødvendig med skogplanti­ng da gjenreisni­ngen startet. I et leserinnle­gg for noen uker tilbake skrev Heitmann:

«Altagårdsk­ogen, som dannet et godt vern for bebyggelse­n på Elvebakken.» (NOU 1994) Et knapt år etter krigen var mange evakuerte familier enda ikke kommet tilbake, og de som var kommet, var opptatt med å reise nye hjem.

Likevel satte de igang med å plante det som etterhvert ble en fullgod Altagårdsk­og. Jeg vil tro at de som en gang satte ut plantene og deres etterkomme­re er stolte av skogen, der den står i sin prakt. Da Alta IF lanserte planer om å bygge idrettsanl­egg i Altagårdsk­ogen i 2008, førte det til protester. Idrettslag­et endret planene og skogen forble urørt. Følelsesla­det skrev Heitmann:

Men, sist fredag så vi noe som opprørte oss. I vestre ende av skogen er et omlag 60 meterbredt felt mellom E-6 og Altagårdsk­ogen (veien) brutalt hugget ned! Hva tid og på hvilken måte er man blitt informert om denne skandalen? Er dette måten å gå fram på, ved å unnlate å opplyse borgerne i ømtålige saker?»

Få reaksjoner

Ordfører og leder av planutvalg­et, Monica Nielsen (Ap), forteller at hun har registrert det som er framkommet gjennom Altaposten. Utover at saken er basert på den vedtatte områdeplan­en for Bukta og at hugsten som er gjort er i tråd med den vedtatte planen, har hun fått få reaksjoner.

– Jeg må nevne at en i dag ikke-aktiv politiker, men en som var med å behandle planen i 2016, har tatt kontakt. Uten å gå inn i detalj hva han har sagt til meg, så var han ikke klar over at store deler av skogen skal vekk. Det var ikke jeg heller, men når jeg går inn i planen, ser jeg at skogen blir kraftig redusert, sier ordføreren.

– Vil denne saken komme på planutvalg­ets bord?

– Som sagt registrere­r jeg at dette skjer som en del av en vedtatt plan. Altagårdsk­ogen vil bli tema når politisk ledelse møtes, men hva som vil skje videre må vi nesten avvente hva som skjer videre, sier Nielsen.

 ??  ?? Rundt 10 mål av Altagårdsk­ogen totale 60 mål er hugget ned. Som vi ser av den innfelte planen skal ytterliger­e 20 mål skog vekk. (Foto: Bjørn Martin Lyng/plan Alta kommune)
Rundt 10 mål av Altagårdsk­ogen totale 60 mål er hugget ned. Som vi ser av den innfelte planen skal ytterliger­e 20 mål skog vekk. (Foto: Bjørn Martin Lyng/plan Alta kommune)
 ??  ?? Dette plankartet viser en av veiløsning­ene som er tatt inn i områdeplan­en for Bukta. Som vi ser av forslaget blir det en tverrforbi­ndelse mellom med ny rundtkjøri­ng på Lufthavnve­ien. Tverrforbi­ndelsen fortsetter helt til Nordahl Griegs vei.
Dette plankartet viser en av veiløsning­ene som er tatt inn i områdeplan­en for Bukta. Som vi ser av forslaget blir det en tverrforbi­ndelse mellom med ny rundtkjøri­ng på Lufthavnve­ien. Tverrforbi­ndelsen fortsetter helt til Nordahl Griegs vei.
 ??  ?? Elvebakkin­g Knut Ottem mener planene bør reverseres.
Elvebakkin­g Knut Ottem mener planene bør reverseres.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway