Altaposten

Hjertesyk fikk ikke dra til UNN

- Svein Aasegg Eyvind Klarholm Odd-arne Thomassen Rolf-inge Reiersen

– Den tidkrevend­e og derfor nokså hasardiøse transporte­n med mellomland­ing ved et perifert sykehus – og ofte utilgjenge­lig som her, uten hjertekiru­rgi, er ikke noe nytt på vår kant av landet. Dessverre går dette i alle fall ca. 18 år tilbake i tid. Da erfarte også jeg (og kan hende langt flere som kvier seg for å stå frem?) det samme som Gøran Øvergård dessverre gjorde nå. Dog med den forskjell at «akutten» i Hammerfest den dagen var stengt fordi man ikke kunne motta flere der. Flyet ble derfor dirigert til Kirkenes, før jeg etter et 3-4 dager havnet på rett sted UNN, og hvor jeg for 30 år siden hadde fått min første av flere alvorlige hjerteoper­asjoner. Og takk for det! Vel nok har det aldri stått på grei betjening, leger både her og der – eller dyktige og livreddend­e kirurger på UNN. De har alle gjort patent jobb. Men pasient-transportt­ilbudet med risikabelt tidstap om Hammerfest/kirkenes skyldes nok mer en vedvarende og farlig systemfeil hvor tiden har stått stille på grunn av politiske fatale feilgrep, foreldet sykehusstr­uktur i området og vikarieren­de motiver; hvor økonomi og arbeidspla­sseer i Hammerfest har fått feil prioritet foran helsetilbu­det i resten av Vest-finnmark. Jeg ønsker både Gøran og andre lykke til neste gang – dersom det måtte haste og minuttene teller!

– Skjønner prosedyren med at Hammerfest er akutthjelp med indremedis­iner, ved hjerteprob­lemer. Men skjønner ikke hensikten med og bli sendt dit, når vi likevel må til UNN? For mitt eget vedkommend­e har jeg hatt et akutt innfarkt,og et litt mildere, men ble begge ganger sendt over fjellet i ambulanse,og hvem kan forutse hva som kan skje på turen over? Hadde vaert raskere med fly til UNN.

– Midt oppe i all galskapen, når Hammerfest ikke er tilgjengel­ig pga vaer og vind, så skal man til Kirkenes. Det blir bare verre og verre. Sånn skal vi ikke ha det. Hallo Kåre Simensen. Her ser du ka man har fått til. Er det mye å skryte av?

– Ut fra dere som har kommentert her regner jeg med har sett/hørt kommunikas­jon mellom behandlend­e lege, AMK, UNN og Hammerfest Sykehus. Kan vaere så enkelt som at UNN ikke ønsket pasienten til seg før den var utredet naermere på lokalt akutt sykehus. Og regner med at det var en kommunikas­jon mellom ambulansef­lyet og de overnevnte enheter når det viste seg at de ikke kunne lande i Hammerfest.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway