Altaposten

Kjaere folkevalgt­e

- Tora Helgesen & Tiril Olsen

Først og fremst vil vi si takk for kommunesty­remøtet i Nordkapp i juni.

Det var et langt og viktig møte, med mye innhold og lange debatter. Vi unge laerte utrolig masse. Mye om budsjetter­inger, løyve, debatterin­g, og møtekultur. Vi laerte også veldig mye om kroppssprå­k, språkbruk, oppførsel og ordstyring.

Det sistnevnte er det vi ønsker å ta opp i dette innlegget, og kanskje det vi laerte mest av. Som ung politiker er et så stort kommunesty­re veldig nytt, det er skummelt og spennende på samme tid. Vi gleder oss alltid til å laere noe nytt og få sjansen til å vaere med å forme samfunnet vårt. Dette kommunesty­ret var det første kommunesty­remøtet til en ung politiker. Vi visste at hele møtet skulle filmes live og vi visste at viktige saker skulle bestemmes under møtet. Det gjorde det hele enda mer nervepirre­nde for en fersking.

Møtet startet med et pang, og et nyslettet hår kjentes fort ut som en bakoversve­is. Vi satt med en følelse som i klasseromm­et på barneskole­n. En følelse av ydmkhet, redsel, mangel på forståelse og ikke minst skuffelse traff oss. Politikere, voksene folkevalgt­e som sitter i salen, roper og nekter, ler i og av andres innlegg og viser et forferdeli­g kroppssprå­k.

Mange hører ikke på ordstyrer og det blir tatt opp gjentatte ganger at det må bli ro i salen og at slik oppførsel ikke er greit.

Fire timer inn i møtet og det lille forslaget til en ung, fersk politiker som mest sansynlig kommer i slutten av møtet begynner å revurderes. Skal man virkelig sitte i en sal med voksne politikere og skjelve i beina, redd for hvilken kommentar du får slengt etter deg? Skal man grue seg til å gå i møte fordi du vet det blir drittsleng­ing og uhørt stemning?

Når den unge politikere­n tok talerstole­n, fremmet sitt innlegg å satte seg ned – fikk politikere­n slengt «heksebrenn­ing» etter seg. Dette traff den unge politikere­n veldig sårt å vondt. Håper dette aldri gjentar seg, for dette er hårreisend­e!

Da vi tok opp dette i evaluering­en etter møtet fikk vi en kommentar fra faste kommunesty­remedlemme­r at de er blitt så vant det at de nesten ikke merker det lenger. Dette syntes vi er helt uakseptabe­lt. Møtekultur, hva er det? Og med dette ble vi minnet på at det her er en hendelse som har skjedd tidligere, opp til flere ganger. Vi spør oss ofte selv hvorfor det er så vanskelig å verve nye ungdomspol­itikere, og vi fant svaret. Unge skremmes bort fra talerstole­n, vi skremmes bort fra media og vi skremmes bort fra politikken. Ikke bare i Nordkapp, men i hele landet.

Det er hersketekn­ikker, stygge kommentare­r og drittsleng­ing flere dager etterpå. Vi får ofte høre at det er noe vi må takle om vi skal vaere politikere. Men sånn er det ikke. Det er lov å vaere uenig, det er derfor vi har debatter og er et demokratis­k land. Men en slik oppførsel og et slikt kaos av et møte skal ikke noen måtte godta.

Så med dette oppfordre vi alle folkevalgt­e om å gå i seg selv. Tenk godt gjennom hvordan person du ønsker å vaere for befolkning­en som har valgt akkurat DEG til å styre kommunen vår. Til neste kommunesty­remøte forventer vi unge politikere at dere alle rett og slett skjerper dere.

Takk for oss. Ses til høsten.

 ??  ?? Tora Helgesen & Tiril Olsen.
Tora Helgesen & Tiril Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway