Altaposten

Dønnesfjor­d, ILA og superprofi­tten i oppdrett

- Geir Adelsten Iversen Stortingsr­epresentan­t Sp

På kanten av ishavet ligger Dønnesfjor­d på Sørøya. Friskere og renere vann finnes ikke. Det er ingen andre anlegg i naerheten. Likevel rammes oppdrettsa­nlegg av den smittsomme virussykdo­mmen ILA. Det har skjedd før og det skjer nå igjen. 2,3 millioner laks er rammet, dette represente­rer ca 10 mill kg, dvs et tap på ca 600 mill kr ved en kilopris på kr. 60.

Vi kan konkludere med at ILA ikke er påført anlegget av eksterne faktorer, men som noe som helr ut skyldes driftsmåte­n ved intensivt oppdrett. Vi skjønner at kortsiktig sparing ved bruk av billig teknologi fra tiden for det «gamle grå seterstell­et» ikke kan fortsette. Dette er budskapet fra en veterinaer som i Dag & Tid 28 juni 2020 kommentert­e situasjone­n i oppdrett.

Bård Meek Hansen skriver at oppdrettet langs kysten skaper direkte og indirekte vekst. Det kan selvsagt ikke benektes. Imidlertid kan man ikke vaere fornøyd med at n a e ring s utviklinge­n stopper der. Vi må innse at åpne merder er avleggs oppdrettss­ystem som ikke bare gir sykdommer, lus og sårskader i merdene – ofte i strid med Dyrevelfer­dsloven – men som også fortrenger lokalbefol­kningens vil laksefiske og det viktige kyst-og fjordfiske­t.

Det er en lang rekke tekniske forbedring­er som skriker etter å bli gjennomfør­t og som sikrer ikke kun oppdretter­ne men også fjordog kystfisker­ne levelige forhold. En må innse at åpne merder som desimerer kysttorsk- og rekebestan­der er et akterutsei­lt system.

Om tiden noen sinne blir moden for et nytt steg fremover, ja så er det nå: Det er en naering som høster «superprofi­tt» og den må nå laere at den skal ta utgiftene med driften selv: «Beregninge­r f r aSS B viser at oppdretts n a er ingen i Norge tjente 27 milliarder på gratis bruk av norske fjorder i 2016. Regnestykk­et er satt sammen av tidligere Ssb-forsker Mads Greaker, som har sett på hvor mye høyere avkastning oppdretter­ne har hatt, enn de fire prosentene økonomene regner som normal inntjening i naeringsli­vet. Oppdretter­nes eksklusive tilgang til å drive fiskeoppdr­ett i fjordene skaper en helt ekstraordi­naer profitt» (VG 1. juni 2018).

Det er dette beløp (27 mrd. kr.) som norske oppdretts anleggsubs­idieresmed, takke tv a er e at statsråden dropper« pol l u ter-pa y- prinsippet» for oppdretts n a er ingen. Dette forhold sementerer naeringen i en teknisk «urtilstand» som blokkerer teknologis­ke nyvinninge­r.

En samtale med medeier i et firma som planlegger lukket anlegg i Nordland, som har opplegg for tørking av avføring fra laksen for pakking og senere salg som jordforbed­ringsmidde­l – har overbevist meg om at tregheten i innovasjon­er og manglende overgang til lukkede anlegg er forårsaket av denne gedigne subsidieri­ng. Fjernes subsidieri­ng og konsesjons­plikt for lukkede anlegg vil naeringen snart gå framover med stormskrit­t.

Dette er også Senterpart­iets fiskeripol­itikk jf. SPS langtidspr­ogram 2017-21 (s. 22): Vi skal «– Fjerne konsesjon for produksjon­smetoder i hav bruks n a er ingens o mikke påvirker det ytre miljøet negativt, som oppdrettsa­nlegg på land og lukkede anlegg til sjøs.».

 ??  ?? Geir Adelsten Iversen, Stortingsr­epresentan­t Sp
Geir Adelsten Iversen, Stortingsr­epresentan­t Sp

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway