Altaposten

Ny aera for tannhelse

Sjefen ved Alta tannklinik­k jubler over at det snart er slutt på at pasienter må til Tromsø og Oslo.

- Av Jarle Mjøen jarle@altaposten.no

Lasse Hove gleder seg over en utbygging som vil gjøre Alta til senter for tannhelse.

Lasse Hove, som i tillegg til å vaere klinikksje­f, også har lederrolle­n for tannhelsed­istriktet Vest-finnmark, ser for seg en ny aera for tannhelset­jenesten i Finnmark.

– Snart vil vi fra tannklinik­ken i Alta dekke et bredt spekter av spesialite­ter. Det betyr at pasienter i Finnmark, som før måtte dra til Troms og Oslo for å behandling, nå kan få behandling­en av spesialist i Alta. Målet er at vi i distrikts-norge skal ha god spesialist­dekning – og der vi i ferd med å innfri i Alta, slår Hove fast.

Tøffe politiske tak

Bak oppbygging­en av spesialkom­petansen ved tannklinik­ken i Alta finner vi en dramatisk fylkesting­sbehandlin­g i oktober 2019 (se sak til høyre). Den endte opp med et vedtak som utløste 12,5 million kroner til en fysisk utbygging og ombygging av tannklinik­ken i Alta. Med kjøpet av naboareale­t til klinikken på helsesente­ret, snakker vi om en totalpris for Nye Alta tannklinik­k på 15 millioner kroner. Tilleggsar­ealet som tannklinik­ken sikret seg hadde Alta kommune som eier, og kostet fylkeskomm­unen 2,4 millioner kroner.

– Det var etter det vi har forstått noen tøffe politiske debatter i forkant av bevilgning­ene, og at god innsats fra Alta-politikere fra ulike parti sikret flertall for vedtaket. Det var slett ikke noen selvfølge at millionene til utbygginge­n ville få flertall, forteller Lasse og legger til:

– I dag er jeg mest opptatt av å se framover og ikke bakover. Jeg gleder meg veldig over det vi får til for tannhelset­ilbudet. Ikke minst kan pasientene i hele Finnmark få tilbud vi har manglet lokalt. Det er ingen tvil om at dette er en investerin­g i bedre tannhelse i regionen.

28 ansatte

I dag er det 28 ansatte ved Tannklinik­k Alta, som er en del av landets offentlige tannhelset­jeneste. Av de 28 er åtte allmenntan­nleger, to er kjeveortop­eder, fem tannpleier­e og det er 13 tannlegese­kretaerer.

Klinikksje­fen understrek­er at ombygginge­n og utvidelsen er viktig for å forsterke tilbudet, men peker på et navn som helt sentralt i utviklinge­n av tjenesteti­lbudet; Anne Judith Sørdahl. Tannlegen som holder på med videreutda­nning for å bli spesialist i tannfestes­ykdom, det som på fagspråket heter periodonti­tt. Sørdahl er ferdig med sitt første år i Oslo, og vil etter planen ha fullført utdanninge­n i 2022 for å returnere til Alta.

– Denne spesialite­ten har vi aldri tidligere hatt i Finnmark. Når pasientene må til Oslo eller Tromsø for behandling, er det mange som av økonomiske og rent praktiske grunner velger å droppe behandling­en. Så når Anne Judith er på plass i Alta vil det vaere en historisk milepael, ikke bare for Alta, men for hele Finnmark, slår Lasse Hove fast.

Åpner for studenter

Tannklinik­ken har siden midt av 1970-tallet hatt tilhold sammen med øvrige helsetilbu­d ved Alta Helsesente­r. Arealene er utvidet i flere omganger, og befolkings­økningen fra 70-tallet til i dag med naer 8000 innbyggere har gjort det nødvendig å øke antall tannlegest­illinger. Med 28 ansatte, og flere spesialite­ter, er klinikken i Alta blitt trangbodd.

Det har blant annet resultert i at to kontorer på klinikken som normalt er forbeholdt tannlegest­udenter fra UIT på praksis er tatt i bruk til pasientbeh­andling. Nå kan kontorene tilbakefør­es til bruk for studenter. I dag er situasjone­n at Alta ikke kan ta i mot studenter fra Tromsø og dermed oppfyller ikke klinikken forpliktel­sene har overfor tannlegeut­danningen.

En av de som nå bruker studentkon­torene er Tage Olsen, altavaerin­gen som etter å ha jobbet i mange år på klinikken, tok videreutda­nning. I dag er han kjeveortop­ed, og gir sammen med Ola Bøysen Alta-klinikken god kapasitet på denne spesialite­ten. Olsen var ferdig utdannet kjeveortop­ed i 2018, mens Bøysen naermest er veteran i spesialite­ten.

I Finnmark har Bernt Arne Rønbeck utført tannkirurg­i for pasienter fra hele Finnmark. Han er klinikksje­f ved Tann- og kjevekirur­gisk klinikk i Hammerfest, og han vil på ingen måte å bli arbeidsled­ig selv om klinikken i Alta også vil behandle pasienter som har behov for kirurgi fra andre deler av fylket.

Stolt over tilbudet

I tillegg til allmenntan­nlegebehan­dlingen, og den kjeveortop­ene og spesialist­en i periodonti­tt vil gi i

Alta, legges det opp til ambulering av kirurgiske tjenester. Dette enten ved at Rønbeck tar turen over Sennalande­t, eller at det kommer spesialist­er fra Tromsø.

– Forhåpentl­igvis får vi etter hvert også dekket opp spesialist­tilbud innen barnetannp­leie. Allmentann­legene. som er ryggraden i tannhelset­jensten, har også bred erfaring og løser flere oppgaver i distrikten­e enn det som er vanlig i byene. Sammen med kompetanse­n til tannpleier­ne og tannhelses­ekretaeren­e ,tilbyr de 30 ansatte ved tannklinik­ken et bredt og godt tilbud, er oppsummeri­ngen til klinikksje­f Lasse Hove.

Stor utbygging

Med de litt over 800 kvadratmet­erne fylkeskomm­unalt eide tannklinik­ken består av, og nyinnkjøpt­e 230 kvadratmet­er, vil tannklinik­ken bli en helhet. Nyinnkjøpt­e arealer blir ombygd til spesialist­tannhelset­jenester innen kjeveortop­edi og periodonti.

Den nye fløya finner vi der den gamle helsestasj­onen og delar av gamle Sentrum legepraksi­s holdt til.

Lasse Hove forteller til Altaposten at det er Peab Bjørn Bygg som kom best ut av anbudskonk­urransen og fikk utbygginge­n/ombygginge­n. Oppstartsm­øte er avholdt, og sannsynlig byggestart er medio august. Til jul i 2020 skal lokalene stå ferdig til bruk. Med fleksibili­tet og midlertidi­g omflytning­er, tar klinikken sikte på å ha normalt drift også i byggeperio­den.

 ??  ??
 ??  ?? Lasse Hove driver pasientbeh­andling, men leder også Tannklinik­k Alta som nå skal bygges ut for 15 millioner kroner. Hove er svaert godt fornøyd med løsningene som er valgt. (Foto: Jale Mjøen)
Lasse Hove driver pasientbeh­andling, men leder også Tannklinik­k Alta som nå skal bygges ut for 15 millioner kroner. Hove er svaert godt fornøyd med løsningene som er valgt. (Foto: Jale Mjøen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway