Altaposten

Oppgitt over ansvarsløs oppførsel i Alta-trafikken

Svein Tore Nilsen er lei av å bruke politiress­urser på villmannsk­jøring i trafikken.

- Av Hanne Larsen hanne@altaposten.no

– På grunn av enkeltes totale fravaer av oppførsel i trafikken, må vi bruke tid på disse sakene. Hvis folk hadde tatt seg i nakken, så hadde vi sluppet alle disse sakene og heller kunnet bruke ressurser på viktige saker som overgep, vold og narkotikak­riminalite­t, sier politiover­betjent Svein Tore Nilsen frustrert.

– Kjører idiot

I forrige uke skrev vi om katta til Cilie Hammari Bjørnaes som ble påkjørt og drept i Sandfallve­ien, av en ung mannlig bilist. Veien har 30-sone, men ifølge matmor Cilie, ektemann Jan Ola Fåhammer, samt flere naboers mening, kjøres det langt, langt over dette.

– Det er helt Chicago med alle Atv-ene, Utv-ene, mopedene og bilene som dundrer forbi her i langt, langt mer enn 30 km/t. Jeg skulle ønske at ikke gutter fikk kjøre ATV og UTV, for de er rett og slett ikke modne nok til det. De kjører idiot og gir fullstendi­g blaffen i fartsgrens­a. At ingen har blitt drept er et under, sa Bjørnaes, til Altaposten.

– Fartsdempe­re løsningen

Hun etterlyste fartsdempe­re og flere politikont­roller. Når det gjelder politiet, sa hun til avisa at hun har ringt utallige ganger til politiet uten at noe har skjedd. Nilsen hos politiet forklarer:

– Grunnen til at vi ikke holder noe saerlig med kontroller i 30-sonen, er fordi disse veiene som regel har farstdempe­nde tiltak, og at det dermed skal vaere nok. Jeg vil anbefale beboerne langs veien om å appellere til

Alta kommune om å få dette. Når det gjelder katta som ble påkjørt, kan man si at det var bare en katt, men det var katta til noen og det kunne vaert en unge. Og hvis det skjer at man neste gang kjører på en unge, så har man beveget seg kraftig opp på alvorlighe­tsstigen.

– Fartsdumpe­re gir ofte førere av mopeder, UTV-OG ATV-ER blaffen i fordi de kan kjøre over i full fart og mange steiler over dumpene. Hva med disse?

– Ja, det er holdninger som er ute og går

– og det å kjøre på denne måten er et typisk Alta-fenomen. Kolleger fra andre steder reagerer veldig på dette, sier Nilsen, som kan forsikre at han ikke synes de som kjører slik er tøffe på noen som helst måte.

– Nei, langt i fra. Dette er fullstendi­g hensynsløs adferd overfor omgivelsen­e. Når det gjelder 30-sonene er det en grunn til at farta er satt til dette. Folk bor her og lever sine liv her og da skal de kunne vaere trygge.

– Hva kan foreldre gjøre?

– De kan selvfølgel­ig ikke

fotfølge sine ungdommer. Jeg har selv en sønn på 19 år, så det vet jeg. Men man kan fortelle dem hvordan de skal oppføre seg og gjør de det skal man som forelder ikke bagatellis­ere det. Greit man kan drite på draget, men da skal man og vite at man har gjort det. Dette handler om at man nummer en ikke skal påføre seg selv skade eller død, og nummer to at man ikke skal skade eller forårsake andres død. I tillegg handler det om å ta hensyn til andre, sier politiover­betjenten og legger til:

– I trafikken har du ingen rettighete­r, du har kun plikter.

 ??  ?? Svein Tore Nilsen er lei den hensynsløs­e holdningen altfor mange altavaerin­ger har når det gjelder trafikkadf­erd. (Foto: Hanne Larsen)
Svein Tore Nilsen er lei den hensynsløs­e holdningen altfor mange altavaerin­ger har når det gjelder trafikkadf­erd. (Foto: Hanne Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway