Altaposten

Skolen må laere barn å svømme ute

- SVØMMING Kent Gudmundsen (H) 1.nestleder i utdannings­og forsknings­komiteen

Det er ute drukningsu­lykkene skjer. Derfor må flere skoler legge til rette for at svømmeoppl­aering også foregår utendørs i varierte omgivelser.

I sommermåne­dene er det fristende for mange av oss med aktivitete­r ved og i havet, og mange har allerede vaert på svømmetur. Også i år har dessverre sommeren vaert preget av mange drukningsu­lykker. Totalt døde 13 menn og 2 kvinner i juni. Svømmeoppl­aeringen i skolene kan vaere en del av den langsiktig­e forebyggin­gen og derfor må flere skoler følge oppfordrin­gen om at deler av svømmeoppl­aeringen foregår ute. Det er ikke i svømmebass­eng ulykkene skjer.

Det er kommunene som skoleeier som har ansvar for å sikre at alle elever får den svømmeoppl­aeringen de har krav på, og i de nye laereplanm­ålene for 2. trinn står det at “elevene skal kunne leke og vaere sammen med andre i varierte bevegelses­miljøer”. I det ligger det en forventnin­g om at skolene også laerer elevene å svømme ute. Noen skoler er gode til dette, andre ikke. Jeg mener at kommunene og skolene må strekke seg lenger for å legge til rette for at svømmeoppl­aeringen også foregår utendørs. Det vil gi en mer realistisk svømmeoppl­aering og dermed gi barna våre et best mulig grunnlag for å takle ulike svømmesitu­asjoner som kan oppstå i livet, og dermed også forebygge drukningsu­lykker.

Når barna er gamle nok drar de gjerne på egen hånd for å bade i kulper, elver og i sjøen. Da er det viktig at de kan å svømme i andre forhold enn i basseng. I et svømmebass­eng vet man hvor dypt det er, man kan se til bunnen, det er rolig vann, gode temperatur­er og trygge omgivelser med badevakter eller voksne som passer på, samt redningsut­styr i umiddelbar naerhet. I sjø, vann og elver kan det derimot vaere strøm, bølger, kaldt vann og dybden er usikker. Det er viktig at barn er trygge i vannet i ulike situasjone­r og blir godt kjent med ulike forhold. Det gjør at de også står bedre rustet hvis de for eksempel skulle komme i en situasjon hvor de faller ut av en båt eller velter i kano.

Utendørs svømmeoppl­aering krever ofte litt mer planleggin­g. Derfor er det viktig at skolene kommer tidlig i gang. På den måten kan man benytte temperatur­ene som er i vann og sjø på sensommere­n, noe som er saerlig viktig jo lenger nord du kommer i landet. Enkelte skoler har tatt i bruk våtdrakt som bidrar til mer behagelig temperatur­er i kaldt vann. Muligheten­e er mange, og jeg vil oppfordre skolene til å spille på lag med svømmeforb­undene lokalt som har dyktige instruktør­er og tilbyr kurs for laerere.

Høyre har sammen med de borgerlige partiene allerede fått på plass mange gode tiltak på området. Blant annet er det satt av penger til svømmeoppl­aering i barnehager, noe som bidrar til at barn tidlig etablerer god svømmekomp­etanse og blir trygge i vann. Tidlig innsats kan redde liv.

 ??  ?? Opplaering av svømmekunn­skap må også skje utendørs, mener Kent Gudmundsen.
Opplaering av svømmekunn­skap må også skje utendørs, mener Kent Gudmundsen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway