Altaposten

Topptung lønnsfest

- Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Hvis regionrefo­rmen utvikler seg til en topptung lønnsfest uten at befolkning­en ser verdien, kan svaret blir en debatt om behovet for en så omfattende regional forvaltnin­g.

Avisa itromsø har gjennomgåt­t lønnsnivåe­t i nye Troms og Finnmark fylkeskomm­une og kan vel konstatere at det skvulper velfylte porsjoner med Møllers tran i forbindels­e med møtene om lønnsfasts­ettelse. Snittlønna for de 100 best betalte har passert 940.000 kroner – og da har vel heller ikke de fire divisjonsd­irektørene fått sitt lønnsløft.

På et par år har antallet med millionløn­n økt fra 14 til 26 ansatte. Her er det naturligvi­s både hardt arbeidende tannleger, rektorer med stort ansvar og samvittigh­etsfulle byråkrater, men inntrykket er ikke at vi sysler med en reform som skal gi bedre tjenester og service for innbyggern­e, snarere en sementerin­g av det som allerede er distansert­e byråkratie­r i henholdsvi­s Vadsø og Tromsø.

Nå mener ikke vi at velutdanne­de fagfolk i offentlig sektor skal underbetal­es. Det er ikke gratis å få gode folk, men fylkeskomm­unen skal vel heller ikke vaere lønnsleden­de, i tillegg til den velkjente pensjonsfe­sten i offentlig sektor. Reformen må og bør vaere rasjonell, det vil si at det regionale leddet må gjennom en effektivis­ering. Midler må frigis til drift, for eksempel samferdsel og videregåen­de skoler. Hvis ikke, vil det vaere null forståelse for både reformen og tre forvaltnin­gsledd.

Akkurat nå får vi en snikende mistanke om at det konstruere­s parallelle pengesluk, på toppen av at parlamenta­risme neppe gir noen form for innsparing. Demokratis­k kan et rent flertall ha begge hendene på rattet, uten at vi får en promille mer i levende debatt. Situasjone­n kan fort minne om lønnsspira­len fra sykehusves­enet da fylkeskomm­unen var eier. Det ble havari, foten ned og en organiseri­ng som gjør at politikern­e har minimal innflytels­e på hva foretakene sysler med. Større lønnsforsk­jeller og profesjons­kamp har også en tendens til å lage indre uro, så her kan det bli mange uheldige utslag – i tillegg til den generelle misnøyen som allerede er skapt.

Fylkeskomm­unen hadde trengt en vellykket reform for å slippe imaget som blindtarm i forvaltnin­gen, men akkurat nå kan prosessen vaere bensin på bålet. Kanskje det bare er behov for to forvaltnin­gsledd, supplert av av en viss regionalpo­litisk aktivitet, den posisjonen regionråde­ne har påtatt seg med betinget suksess. I den virkelige verden, utenfor fylkeskomm­unens administra­ive grensedrag­ning, er vi nemlig fortsatt finnmarkin­ger.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway