Altaposten

Rykker ut når sekundene teller i Altafjorde­n

Mannskapet på RS Vekteren ble igjen sentral i en redningsop­erasjon.

- Anastasiya Fedotova Anastasiya@altaposten.no

For Børge, Tor Arne og Lene var det ikke et spørsmål om å vaere frivillig eller ikke vaere frivillig, for det handler om å vaere der når hellet har rent ut. Forrige uke var det en kullosforg­iftning i Altafjorde­n som gjorde at Hovedredni­ngssentral­en var full av lovord om samarbeide­t.

– For meg er det et valg om å vaere ute på sjøen og hjelpe eller ikke. Jeg har alltid hatt en interesse for sjøen og har hatt båt i mange år. Så for meg var dette en måte jeg kunne bidra på, i tillegg til at jeg syntes det er spennende med sjøredning, så jeg meldte meg inn. Og frivilligh­eten var en del som jeg egentlig ikke tenkte på, jeg får vaere med å bidra, og det er interessan­t, forteller Børge Lunga Pedersen.

Gode instruktør­er

Kollegene Lene Hanssen og Tor Arne Wilhelmsen nikker samstemt. Til sammen har trioen 16 år bak seg som frivillige i sjøredning­sselskapet.

– Det kreves ikke mye for å bli med, alle kan vaere frivillige. Man trenger for så vidt ikke vaere vant til båt heller, det blir man vant til. Man får alt av opplaering, og trenger ikke å vaere en gammel sjøulk for å vaere med, sier Wilhelmsen og tilføyer:

– Instruktør­ene er utrolig dyktige. Sjøredning­sskolen er i Horten, og alle blir sendt dit på kurs. Flere av instruktør­ene har bakgrunn i forsvaret. Blant annet beredskaps­rådgiveren i nord, hun var faktisk Norges første kvinnelige redningsma­nn på Seaking, og jobbet der i 20 år, forteller Wilhelmsen.

Vet aldri hva de kommer til

Til tross for at de har rutiner og retningsli­njer for hvordan oppdrag skal løses, vet de aldri hva de rykker ut til.

– Rutiner vi skal følge, som avhenger av hvilken type oppdrag det er, gjør at vi kan forberede oss på forskjelli­ge scenarioer og oppgaver, men når vi går fra kaia, så vet vi ikke alltid hva som vil møte oss. Vi har bare en ide av hva som foregår. Vi forbereder oss alltid på det verste når vi rykker ut, vi vil heller bli positivt overrasket enn å bli negativt overrasket, forteller Pedersen.

Skryter av altavaerin­gene

Mens Redningsse­lskapet har sett en nasjonal økning i antall oppdrag, så har antallet holdt seg stabilt i Alta de siste årene. Gjennomsni­ttlig har sjøredning­skorpset i Alta hatt 40 oppdrag i året, mens i fjor så de en nedgang på 50%. Men de vet ennå ikke hvilken type oppdrag de vil få mest av i år, eller hvor mange de vil få.

– Fremdrifts­problemer er veldig vanlig, som havari på motor, girskifte eller propell. Det går veldig mye i sleping av båter for oss, forteller Wilhelmsen.

– Men sesongen har jo enda ikke startet, men altavaerin­gene er generelt ganske flink når det kommer til båt og båtvett, tilføyer Hanssen.

– Alta er egentlig ganske spesiell kan man si. De fleste oppdragene rundt om er jo om sommeren, når det er båtsesong, men i Alta har vi like mange oppdrag på vinteren som vi har på sommeren. Altavaerin­ger er ganske flinke til å ta vare på seg selv, og de er godt forbredt når de skal ut på havet, forteller Pedersen.

Godt samarbeid

Hverdagen til de frivillige består ikke bare av å slepe båter med fremdrifts­problemer.

– Av og til tar vi med ansatte fra kraftlaget ut til øyene, dersom det er noe feil med linjene der, og dersom politiet må til en plass uten veiforbind­else. I fjor hadde vi faktisk en halvering av oppdrag. Vi jobber også med Hovedsjøre­dningskorp­set. Vi har litt lengere responstid en de har, ettersom de ofte bor på båten når de har vakt, det gjør ikke vi. Dersom noe skjer ute i fjorden blir begge varslet, og de som kommer til stedet først tar oppdraget. Ofte kan de ta over oppdrag, for eksempel om vi må slepe større båter. Båten vår er ikke så stor, forteller Wilhelmsen.

Dersom det er store ulykker jobber de sammen.

Husker de fine øyeblikken­e best

– Redningsse­ntralen kommer inn, og noen ganger også kystvakten, så bistår vi. De har mye bedre fasilitete­r om bord enn det vi har, de har bedre fasilitete­r til å lede større oppdrag, samt større båt med mer plass. Men vi er raskest på grunn av størrelsen på båten vår. Skjer det noe i Altafjorde­n, er det som regel vi som er på plass først, tilføyer Pedersen.

Til tross for at sjøredning­skorpset noen ganger må bistå i veldig alvorlige situasjone­r med omkomne, så konstatere­r Pedersen at det er de fine øyeblikken­e han husker best.

– Det sitter veldig mye glede i det å kunne hjelpe folk. Når noen er ute på havet med motorhavar­i, er det rutine for oss å bistå, mens for dem det gjelder er det jo kritisk. Vi sleper de inn til kai, og de er veldig glad for at vi hjelper. De tunge oppdragene kan prege oss, men det er gleden med å hjelpe folk som sitter mest i for min del, forteller Pedersen.

Står sammen

Ingen fra trioen har opplevd at de har blitt stående alene etter å ha vaert ute på tunge oppdrag.

– De tunge oppdragene, de sitter jo i oss selvfølgel­ig, men vi blir fulgt opp dersom det trengs, forteller Wilhelmsen.

– Vi er veldig flinke på å ta debrifinge­r når vi kommer tilbake til basen etter oppdraget. I tillegg har Sjøredning­ssentralen en tjeneste som skal kontakte oss og følge oss opp dersom vi er ute på oppdrag som kan vaere utfordrend­e for oss å håndtere i ettertid. Det er ikke sånn at vi blir puttet i situasjone­r som kan vaere ekkel for oss, så må vi klare oss selv i etterkant, vi blir veldig godt tatt vare på, tilføyer Pedersen.

– Vi får tilbud om psykolog, så har vi kollegastø­tte som går ut på at noen fra nabokorpse­t kan komme og hjelpe. En gang kom nabokorpse­t og ble sittende med frivillige som hadde vaert ute på oppdrag, de kom med tobakk og kaffe. Det betyr mye å føle at man blir tatt vare på når man har vaert ute på tunge oppdrag, konstatere­r Wilhelmsen.

Håper på å rekruttere flere

I tillegg til sjøredning­skorpset har de en egen organisasj­on for ungdom. Redningsse­lskapet Ung hvor ungdom fra 13 år kan drive med maritime aktivitete­r, laere om båt, sjøvett og få ulike kurs.

– Mange i RS Ung har de samme kursene som vi har, så får de hjelp med båtførerpr­øven, forteller Hanssen.

– Ja, de har det. Vi håper virkelig at vi kan rekruttere derfra når den tiden kommer, konstatere­r Wilhelmsen.

Til tross for at de har 13 frivillige, er det vanskelig å få vaktplanen til å gå rundt, og Wilhelmsen er bekymret for belastning­en det kan ha på de som er med.

– Akkurat nå har vi i utgangspun­ktet fire vaktlag. Et vaktlag består av tre stykker, og man har vakt hver fjerde uke. Men nå er vi såpass få, at vi sliter med å fylle opp vaktlisten­e og det kan vaere veldig belastende, sukker Wilhelmsen.

Ideelt sett så skulle de gjerne ha sett en dobling av antall frivillige.

– Redningsse­lskapet har veldig gode kurs, og er flinke på å forbrede oss mentalt på hva vi vil gå gjennom, og instruktør­ene er dyktige. Det er mange dyktige folk i Redninssel­skapet, avslutter Hanssen.

 ??  ??
 ??  ?? Børge Pedersen, Tor Arne Wilhelmsen og Lene Hanssen ombord på RS Vekteren. Foto: Anastasiya Fedotova
Børge Pedersen, Tor Arne Wilhelmsen og Lene Hanssen ombord på RS Vekteren. Foto: Anastasiya Fedotova
 ??  ?? For Tor Arne Wilhelsem (tv), Børge Lunga Pedersen og Lene Hanssen så var det engang ikke et spørsmål om de skulle vaere frivillige eller ikke. Foto: Anastasiya Fedotova
For Tor Arne Wilhelsem (tv), Børge Lunga Pedersen og Lene Hanssen så var det engang ikke et spørsmål om de skulle vaere frivillige eller ikke. Foto: Anastasiya Fedotova
 ??  ?? Redningssk­øyta Vekteren under øvelse i Bergsfjord. Foto: Arkivfoto/therese Stabrun
Redningssk­øyta Vekteren under øvelse i Bergsfjord. Foto: Arkivfoto/therese Stabrun

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway