Altaposten

«Moste» dronen, gjeter fant kortet

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Da Claus Jørstad mistet signalet med dronen var han først ikke bekymret for at den skulle gå tapt. Etter hvert ble det som å lete etter nåla i høystakken.

– Vanligvis skal dronen returnere hjem når den mister signalet. Det gjorde den ikke denne gangen, forteller Jørstad.

Det skulle imidlertid vise seg at en observant reingjeter fant selve «vraket» og minnekorte­t.

Fine forhold for å fly

Året er 2019, det er sommer og eksepsjone­lt bra vaer i Jøkelfjord. Jørstad har litt tid til overs og bestemmer seg for å starte opp dronen han har liggende i bilen for å knipse noen bilder.

– Alt var perfekt, med godt lys og fint vaer. Jeg har vaert mange ganger forbi Jøkelfjord, men denne gangen stakk sola inn fra rett side samtidig som jeg hadde tid til overs for å knipse litt bilder. Jeg rakk å ta et bilde, så forsvinner drona, ler Jørstad.

Dronen Jørstad mistet var en Phantom Dji 4, en såkalt «Ready to fly»-drone med blant annet innebygd kamera, Gps-navigering – og skal i teorien returnere tilbake til hvor den kom fra om den mister signalet.

– Jeg mistet først signalet, før det kom tilbake igjen. Dronen returnerte automatisk og signalet ble gjenoppret­tet. Da tenkte jeg at det var en eller annen forstyrrel­se som rotet med signalet til dronen. Siden den kom tilbake bestemte meg for å fly i samme området igjen for å få tatt bildene jeg ville ha.

Etter kort tid måtte Jørstad igjen se på at signalet fra dronen ble borte på displayet sitt. Igjen tenkte han at det var et spørsmål om tid før den returnerte.

– Jeg sto kanskje i fem minutter og ventet på dronen uten at det skjedde noe som helst. Da var det bare å begynne å trø innover i terrenget for å se etter den.

Som nåla i høystakken

Midt på sommeren i tett skog begynte Jørstad å lete etter dronen til drøyt 12.000 kroner. Dessverre for han ble det som å lete etter nåla i høystakken.

– Å lete etter den bevisst bare å gi opp, forteller han.

i terrenget var

Etter hvert så Jørstad seg nødt til å anse dronen som tapt, da han ikke kunne finne den i den tette vegetasjon­en.

– Det verste er det jeg hadde liggende materiale fra oppdrag som ikke var levert på det tidspunkte­t.

Sommer ble til vinter, og vinter ble til sommer igjen før tilfeldigh­etene skulle ha det til at Jørstads drone plutselig skulle dukke opp igjen.

– En reingjeter fant den ikke så langt unna der jeg hadde vaert og sett etter den. Det var stort sett bare mos igjen av dronen etter å ha tatt turen rett inn i berget. Det var ikke noe saerlig å hente der, men minnekorte­t var intakt, påpeker han.

Og på minnekorte­t lå det ene bildet som vitner om hvor fine forhold det hadde vaert den dagen dronen forsvant. Det gjorde og bildene fra oppdragene som ikke var levert på tidspunkte­t dronen ble borte.

– Hva var det som førte til at dronen mistet signalet?

– Jeg måtte sjekke det i ettertid. Jeg tror det er høyspentka­blene som har forstyrret signalet, nord kunne like gjerne vaert sør for dronens del, ler han.

Jørstad mener droner er et flott redskap å bruke for å få tatt flotte bilder både i jobbsammen­heng og for fritidsfot­ografering.

– De koster en del, men det er samtidig billigere enn å bruke flyfoto eller leie helikopter til å ta for eksempel fotografie­r over tomter og boliger, avslutter han.

 ??  ?? Dette flotte bildet ble dyrt for Jørstad å knipse, men vitner om det fine vaeret det var den dagen dronen fløy rett inn i fjellvegge­n. (Foto: Claus Jørstad)
Dette flotte bildet ble dyrt for Jørstad å knipse, men vitner om det fine vaeret det var den dagen dronen fløy rett inn i fjellvegge­n. (Foto: Claus Jørstad)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway