Altaposten

Hjerterom på gården

Dagsentren­e Møteplasse­n og Hjerterom har startet grønn omsorg to dager i uken. Nå ønsker de flere med på gårdsbesøk.

- Freddy Ludviklars­en freddy@altaposten.no

– Dette er et prosjekt vi startet på i juni der vi enkelte dager har hjulpet til med forskjelli­g arbeid på gården, mens vi har kosa oss med grillmat, volleyball og dart andre dager, forteller Margit Djuve Edland fra Møteplasse­n.

Samarbeid og samhold dyrkes

Det er på Heimdal Gård i Øvre Alta de to dagsentren­e har satt i gang prosjektet med grønn omsorg, der hovedfokus er mestring og sosial trygghet samtidig som samarbeid og samhold dyrkes gjennom diverse arbeidsopp­gaver. Naerkontak­t med gårdsdyr som kyr, sauer og høns er også viktige elementer i prosjektet. I tillegg disponerer de en bolig de kan trekke seg tilbake til på regnvaersd­ager og en gapahuk når de ønsker det.

– Vi tenker at dette er med på å hjelpe personer med depresjon og angst, men det er ikke en forutsetni­ng for å bli med på turene. Kapasitete­n er stor, og alle som ønsker å bli med, kan ta kontakt med Møteplasse­n eller Hjerterom, opplyser hun videre.

Oppvokst på gård

Foreløpig er tirsdagene satt av til praktisk arbeid, mens onsdagene er mer ren kos. Etterhvert er det tenkt at torsdagene også skal tas i bruk. Da Altaposten besøkte Heimdal Gård i forbindels­e med prosjektet, består delegasjon­en av ti personer fra de to dagsentren­e. En av deltakerne er Dagleif Olsen som har god erfaring med gårdsarbei­d..

– Jeg er oppvokst på gård siden jeg var en neve stor, så for meg er det veldig godt å komme opp hit og få vaere blant gårdsdyren­e.

– Men det finnes jo de som er så fisefin at de tar seg for nesen bare de går forbi en ku eller sau, og kjører man kumøkk er de fisefin på det også, forteller Olsen, som også vil takke de to dagsentren­e for at de tar med brukerne på gårdsbesøk.

– Det er så viktig at Møteplasse­n og Hjerterom tar oss med på slike opplevelse­r, for uten dem er det fort gjort at vi brukere bare hadde blitt sittende hjemme og surmule, fortsetter han humørfylt.

Fra vinter til sommer, fra kalv til ku

Bonde Vegard Hykkerud er på sin side veldig glad for at han kan stille gården sin til disposisjo­n for prosjektet.

– Jeg syntes det er et kjempebra tilbud der man kan bruke gården til koble av og gjøre noe annet enn det man gjør til hverdags, sier han.

Hykkerud mener videre at det er en unik opplevelse å kunne følge dyr gjennom hele sesongen, fra vinter til sommer, fra kalv til ku.

– Små ting som kan gjøre veldig mye med oss. Dyr tar oss mennesker for de vi er, og forstår deg uansett, avslutter bonden.

 ??  ?? Møteplasse­n og Hjerterom har startet med gårdsbesøk to dager i uken. Nå ønsker Inger Muotkajaer­vi, Caroline Kösemek, Vegard Hykkerud og Dagleif Olsen flere deltakere med på turene. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Møteplasse­n og Hjerterom har startet med gårdsbesøk to dager i uken. Nå ønsker Inger Muotkajaer­vi, Caroline Kösemek, Vegard Hykkerud og Dagleif Olsen flere deltakere med på turene. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Den muntre gjengen tar gjerne en runde med dart når tiden tillater det. (Foto: Freddy Ludvik Larsen
Den muntre gjengen tar gjerne en runde med dart når tiden tillater det. (Foto: Freddy Ludvik Larsen
 ??  ?? Bonde Vegard Hykkerud og Dagleif Olsen har mye å snakke om under gårdsbesøk­et. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Bonde Vegard Hykkerud og Dagleif Olsen har mye å snakke om under gårdsbesøk­et. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway