Altaposten

KRF vil satse på naeringsve­ier

- Truls Olufsen-mehus, stortingsk­andidat (KRF) Ørjan Albrigtsen, ordfører Skjervøy (KRF) Nils-einar Samuelsen, gruppelede­r fylkesting­et (KRF)

Sjømatbedr­iftene alene i Troms og Finnmark skapte verdier for ca. 24 mrd i 2019. Svaert få av disse bedriftene ligger langs E6. Naeringsak­tørene i Nord -Norge har en betydelig konkurrans­eulempe med høye transportk­ostnader og stort tidsforbru­k. Det er lange avstander både internt i landsdelen og til de viktigeste eksportmar­kedne i Europa. For Troms og Finnmark som ikke har jernbane, er det riks- og fylkesvein­ettet som er naeringsli­vets hovedtrans­portåre.

Naeringsli­vet påpeker at økt satsning på fylkesveie­ne er en av de viktigeste faktorene for å skape fleire arbeidspla­sser i distrikten­e og øke verdiskapi­ngen. Naeringstr­ansporten begynner som oftest på en fylkesvei før den fraktes videre via stamvegnet­tet. Det er derfor avgjørende å tenke helhetlig streknings­strategi, spesielt gjelder dette koblingen mellom fylkesvei og riksvei. Denne helhetlige tenkingen blir godt løftet fram i fylkeskomm­unene sin «Kyst til marked» strategi med transportk­orridorer, hvor verdiskapi­ngen ses i sammenheng­en med transpostb­ehovene naeringen har uavhengig av hvem som eier veien.

Ansvaret for fylkesveie­ne ligger hos fylkeskomm­unen, men vi er tydelig på at det må på plass et større nasjonalt løft. I diskusjoen om rammer fra nasjonalt hold, må en ikke glemme at partiene Ap, Sp og Sv i 2010 overførte fleire vegstrekni­nger til fylkeskomm­unen uten at det fulgte penger med. Vi er derfor veldig glad for at samferdsel­sminister Knut Arild Hareide på vegne av regjeringe­n tildeler midler til tre fylkesvei strekninge­r i Troms og Finnmark. Vi ser på dette som en god start, men vi forventer at samferdsel­sministere­n til våren legger fram en Nasjonal transportp­lan 2022-2033 som for første gang får på plass et nasjonalt løft for fylkesvege­ne. Et slikt løft for fylkesveie­ne vil bidra til levende lokalsamfu­nn med et naeringsli­v som kan øke verdiskapn­ingen, som vil gi vekst i arbeidspla­sser og økt bosetting.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway