Altaposten

Kutter livsnerve for Vestre Loppa

skrive under på at logistikke­n er kraftig forringet. I Vestre Loppa er de forundret og sjokkert over båtkuttene. Thomas Schiffner og Tok Ho Thi Ha ved butikken i Sør-tverrfjord kan

- Av Anne Mari Aalberg redaksjone­n@altaposten.no

I Vestre Loppa fortviler mange over nye båtruter som lager krøll i hverdagen.

– Fylkespoli­tikerne har tatt livsnerven fra oss. De har overhodet ikke tatt hensyn til våre innspill, sier Thomas Schiffner.

Han er ansvarlig for at folk i Sør-tverrfjord og på Sandland får de varene som dekker behovet for et godt liv til innbyggern­e.

– Man må grave dypt for å finne motivasjon til å fortsette, og det koster krefter. Også kundene er bekymret og flere har ytret uro for om de i fremtiden kan bo i utkanten, sier Schiffner. Ho Thi Ha (Tuk) er den andre ansatte for drift av naerbutikk­en i Sør Tverrfjord. Hun er enig i at hurtigbåtk­utt har ført til at det må brukes mer tid og energi for at folk fortsatt skal få varer og post.

– Politikern­e bryr seg ikke om at distrikten­e kan bli avfolket og at de med sin politikk skaper problemer for alle, mener Schiffner.

Totalt overkjørt

Signor Antonsen er daglig leder for Sør-tverrfjord Handel AS. Han etterlyser en prosess som folk kan forstå, og som resulterer i at innbyggern­e i Loppa ikke føler seg totalt overkjørt av de som egentlig er valgt til å tjene folk, uansett hvor de bor i fylket.

– Jeg savner en konsekvens­analyse i forkant av vedtaket om kutt i kollektivt­ilbudet, sier Antonsen.

Han forteller at sammen med butikkansa­tte er det funnet midlertidi­ge løsninger på varetilgan­g, men at det krever at de ansatte må jobbe langt utover vanlig arbeidsdag.

– Det kan ikke bli permanent. Båtkutt må reverseres for bedre tilgang til varer og tjenester for hele befolkning­en. Det er usikkerhet for butikken hvis hurtigbåte­n bare anløper Sandland, fremhever Signor Antonsen, og peker på utfordring­er med innstilte ferger, stadige forsinkels­er og at veien mellom Sør Tverrfjord og Sandland ofte er vintersten­gt på grunn av ras eller rasfare.

Vage prinsipper fra fylket

– Det gjelder både beredskap og service, og dobbelkomm­unikasjon i forhold til prinsipp om kutt på steder med både ferge- og hurtigbåta­nløp, mener Antonsen. Han mener at dette prinsippet faller i grus, for eksempel i Bergsfjord som har tilgang til både ferge og hurtigbåt.

– Det er på tide at fylkeskomm­unen viser frem kostnadsre­gnskap og reelle besparelse­r for kutt. De må komme med konkrete tall. Synsing om 22 millioner i besparelse kan vi ikke godta. Båten går jo i leia og mannskapet er på jobb sjøl om båten går forbi Sør-tverrfjord. Vedtaket bør reverseres, fastslår Signor Antonsen, og håper

fylkesting­et i juni tar ansvar for innbyggere i utkantene.

Mange berørte

Oppdrettsb­edriften Cermaq har kritisert den nye løsningen og opplever kronglete løsninger etter hurtigbåtk­utt, blant annet med mannskapsb­ytte, skrev Altaposten i forrige uke.

– Cermaq har besøk av både dyrlege og teknikere, og mannskapet trenger smidige transportt­ilbud, sier Schiffner.

Han forteller om vareleveri­ng, der Norgesgrup­pens engrosvirk­somhet gjennom leverandør­selskapet ASKO har inngått avtale med OKJ Transport for å løse utfordring­ene med matleverin­g.

– De kjører en bil ombord i ferga og den er fylt av varer til Bergsfjord og Sør-tverrfjord. Vi tømmer, også om kvelden, og sender bilen tilbake.

– Mye berører butikken, blant annet kan vi ikke levere varer til Langfjordh­amn og Loppa øy, sier Thomas Schiffner.

For han er det uforståeli­g at hurtigbåte­n, i stedet for å tjene nabobygda Sør Tverrfjord, har lenger liggetid på Sandland.

– Den er jo i Vestre Loppa uansett, sier Schiffner.

Savner kommunikas­jon

Daglig leder Signor Antonsen savner reell kommunikas­jon mellom folket og den politiske ledelsen i fylket. Han mener at når folk bruker energi for å gi tilbakemel­ding, forventes det at innspillen­e blir tatt med i den endelige beslutning­sprosessen.

– Jeg mener politikern­e skal jobbe for og bidra til å bygge opp bosetting i alle deler av fylket og holde liv i bygdene, sier Signor Antonsen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Daglig leder for naerbutikk­drift i Sør Tverrfjord, Signor Antonsen, håper fylkesting­et i juni forstår alvoret og reverserer kuttene i kollektivt­rafikken i Finnmark. (Foto: Privat)
Daglig leder for naerbutikk­drift i Sør Tverrfjord, Signor Antonsen, håper fylkesting­et i juni forstår alvoret og reverserer kuttene i kollektivt­rafikken i Finnmark. (Foto: Privat)
 ??  ?? Ansatte i butikken i Sør Tverrfjord, Thomas Schiffner og Tuk (Ho Thi Ha) jobber langt utover vanlig arbeidsdag for at kundene skal få varene de trenger.
Ansatte i butikken i Sør Tverrfjord, Thomas Schiffner og Tuk (Ho Thi Ha) jobber langt utover vanlig arbeidsdag for at kundene skal få varene de trenger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway