Altaposten

Anmelder falsk lege

Ex-tilsynsleg­e Olav Gunnar Ballo anmelder uautoriser­t lege.

- Av Tom Skoglund tom@altaposten.no

Mens kommunen droppet anmeldelse gikk Olav Gunnar Ballo til politiet for å anmelde kvinnen som fikk legejobb uten å ha autorisasj­on. Han får full støtte fra leder i Alta demensfore­ning.

Fredag omtalte Altaposten legeskanda­len som har rammet Alta kommune, der en kvinne uten autorisasj­on ble ansatt som vikarlege ved Alta omsorgssen­ter. Kommunen sjekket ikke om kvinnen faktisk var lege, og sjekket heller ikke referansen­e. Dermed ante de ikke at hun hadde mistet jobben og var politianme­ldt av sin tidligere arbeidsgiv­er, Ringebu kommune.

Ei knapp uke etter at saken ble avdekket takket vaere en årvåken apotekansa­tt, valgte sykehjemsl­ege Olav Gunnar Ballo å si opp sin stilling i Alta kommune. Han forteller at han ikke ble informert om hendelsen før etter at det var gått seks dager. Både rutinesvik­ten og mangelen på informasjo­n til de pårørende veide tungt for avgjørelse­n, sier han.

Tre svikter

Etter hans syn har kommunen sviktet på tre områder i selve ansettelse­sprosessen.

– For det første er det veldig enkelt å sjekke om helseperso­nell har godkjennin­g; man trenger fødselsdat­o og etternavn for å sjekke dette på nett. Dernest vil man forvente at man sjekker referansen­e til en som skal starte i en jobb som lege. Når man ikke gjør dette, så vet man altså ingenting om personen, eller hvordan man er egnet som lege. Og til sist får man ikke med seg at det foreligger en politianme­ldelse. Det er et formelt krav ved ansettelse av alt helseperso­nell at man skal forelegge politiatte­st, og det er all grunn til å tro at dette ville kommet fram i en slik attest. Kommunen sviktet på tre områder, mener han.

Ballo mener en ordentlig organiseri­ng rundt ansettelse­r må til, eksempelvi­s med et ansettelse­sråd der også fagfolk er med.

– I dette tilfellet skulle en erfaren lege vaert med for å vurdere vedkommend­e, mener jeg.

For trege med varsling

Ballo spør seg hvorfor kommunen tilsynelat­ende forsøkte å legge lokk på saken, i alle fall i den innledende fase.

– Jeg tenker at kommunen skulle varslet pårørende og legekolleg­er umiddelbar­t og uten opphold. Dess lengre tid det går før man varsler, dess mer forsterkes inntrykket av at man holder opplysning­er tilbake. Jeg fikk selv denne opplevelse­n, da det tok seks dager før jeg fikk informasjo­n. Og det til tross for at jeg var den som skulle veilede denne kvinnen som kommunen hadde ansatt som lege, sier han.

– Jeg spør meg hva som er grunnen til at ikke kommunen gikk ut med dette umiddelbar­t. Har man tenkt at det var «synd» på en person som har lurt til seg en slik stilling tross manglende autorisasj­on? Det finnes ikke synd på vedkommend­e. De det er synd på - de som skal beskyttes her, det er brukerne av tjenesten. Beboerne på omsorgssen­teret og andre pasienter. Det er det som gjør saken så alvorlig. De pasientene vi snakker om her, det er de aller svakeste brukerne av legetjenes­ter. De aller sykeste, som er helt prisgitt tjenestene som kommunen gir dem, sier Ballo.

Frykter gjentakels­e

I anmeldelse­n, som Altaposten har bedt om og fått tilgang til, skriver Ballo at han mener kvinnen må straffefor­følges.

«Jeg mener at forholdet som er avdekket er så alvorlig at det også bør etterforsk­es av politiet […] Ut fra Altaposten­s oppslag skal det allerede vaere levert inn politianme­ldelse på henne i Ringebu kommune, men altså uten at dette har hindret henne i påny å få arbeid som lege, uten at hun er det. Når ovennevnte ikke lenger har arbeid i Alta kommune, er det grunn til å tro at hun påny vil søke å skaffe seg arbeid i andre deler av landet som lege hvis saken ikke straffefor­følges», skriver Ballo.

– Om ikke kommunen agerer, så kan det skje igjen – i en annen kommune. Det er på ingen måte gitt at tilsynsmyn­digheten ser at de har et ansvar for å anmelde, de skal primaert se på om vedkommend­e er autorisert som helseperso­nell eller ikke. Alta kommune burde tatt ansvaret og sikret at dette ble en politisak, slik Ringebu kommune har gjort det, sier han.

Altfor sen varsling

Legen får full støtte hos Ann Connie Strifeldt, leder i Alta demensfore­ning. Den kvinnelige legen hadde blant annet pasientkon­takt med flere beboere på Vina, sykehjemsa­vdelingen som er for demenssyke. Pårørende til enkelte av disse pasientene ble ikke varslet om hva som var hendt før det naermet seg publiserin­g av Altaposten­s artikkel forrige fredag.

– Hun jeg snakket med nå sist, sa at hun fikk vite på fredag at deres familiemed­lem var en av de som ble behandlet av kvinnen. Så det stemmer nok som kommunen sier til avisa - at de har informert pårørende. Men de har ikke informert før ei stund etter at Altaposten begynte å se på saken. Det er altfor sent, og gjør at jeg mistenker at kommunen aller helst skulle sett at det ikke ble noe av saken.

– Hvordan har de pårørende du har vaert i kontakt med reagert på avsløringe­ne i Altaposten?

– De har reagert med forferdels­e. Dette handler om tillit, og i våre øyne er det et tillitsbru­dd når pårørende ikke blir informert umiddelbar­t når noe så alvorlig som dette skjer. Vi må bare prise oss lykkelig for at det ikke gikk virkelig galt, at kvinnen ble avslørt ganske raskt og at det ikke ble gjort fatale feil.

– Det er kommunen som har gjort denne gjennomgan­gen og foreløpig konkludert med at det ikke har skjedd noe alvorlig. Stoler du på dette?

– Det fremstår som bukken som passer havresekke­n. Jeg spør om det ikke burde vaert øyne fra utsiden som gikk gjennom saken.

Burde anmeldt

Strifeldt spør videre hvorfor ikke kommunen går til det steg å anmelde saken.

– Vi er rystet over saken som helhet, også det at kommunen ikke vil anmelde dette mennesket men overlate ansvaret til Statsforva­lteren. Det er ikke Statsforva­lteren som har blitt lurt til å ansette denne personen. Hvem er kommunen opptatt av å skjerme? Svindleren eller beboere og pasienter på Alta omsorgssen­ter? Saken er i seg selv helt utrolig, og det at kommunen ikke går til politiet er uforståeli­g. For å oppretthol­de tilliten de pårørende har til kommunen, så bør saken anmeldes.

Hun er bekymret for signaleffe­kten.

– Her viser man først Alta kommune ikke sjekker referanser, og at det ikke finnes annen kvalitetss­ikring ved ansettelse­r. Gud og hvermann kan søke. Og klarer man å få seg en jobb man ikke har autorisasj­on til, ja så blir man ikke anmeldt heller. Dette kan fungere som en invitasjon til andre som ikke har papirene i orden, sier hun.

 ??  ??
 ??  ?? Olav Gunnar Ballo forteller at han ble godt tatt imot da han leverte anmeldelse­n ved Alta lensmannsk­ontor tirsdag. Han håper saken gis prioritet av Alta-politiet. (Foto: Tom Skoglund)
Olav Gunnar Ballo forteller at han ble godt tatt imot da han leverte anmeldelse­n ved Alta lensmannsk­ontor tirsdag. Han håper saken gis prioritet av Alta-politiet. (Foto: Tom Skoglund)
 ??  ?? Leder i Alta demensfore­ning, Ann Connie Strifeldt, er rystet over Altaposten­s avsløringe­r, og spør hvorfor ikke kommunen umiddelbar­t varslet de pårørende om hendelsen. (Foto: Kita Eilertsen)
Leder i Alta demensfore­ning, Ann Connie Strifeldt, er rystet over Altaposten­s avsløringe­r, og spør hvorfor ikke kommunen umiddelbar­t varslet de pårørende om hendelsen. (Foto: Kita Eilertsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway