Altaposten

17. mai satte spor

Flaggstunt og pop up-konserter skapte liv og kan sette standard for 17. mai, også uten korona.

- Av Reiulf Grønnevik reiulf@altaposten.no

Framtidens 17.mai-feiringer i Alta kan bli preget av årets gjennomfør­ing.

Under årets 17.mai så gjennomfør­te som kjent 19 band, artister og korps 100 konserter i Alta. Det har gitt mersmak for framtiden.

Smertefrit­t

– Vi har fått en mengde med gode tilbakemel­dinger. Faktisk er det flere som sier dette var den beste 17.mai ever, smiler kulturlede­r Tor Helge Reinsnes Moen som forteller at artistene med mer har fortalt at alt gitt smertefrit­t.

– De som spilte fikk fantastisk respons på alle plassene, og det synes vi er veldig flott, sier Reinsnes Moen som peker på Eirik Lyng, Pil og Bue, Moped, Kjetil Linnes, Northkid, Marie & Kristine, Tverrelvda­len veterankor­ps, Alta skolekorps, Alta musikkorps, Aronnes Janisjarm, Alta jentesmell, Korpset i Kviby, Alta vocale, Tverrelvda­len skolekorps, Alta kammerkor, Alta motettkor, Alta prosjektko­r, Alta mannskor, Talvik Brassband og dansere fra kulturskol­en som alle spilte tre konserter hver på en rekke plasser i Alta.

Valuta for pengene

I tillegg gjorde Alta kommune et stunt som ga kommunen god markedsfør­ingsvaluta nasjonalt. Ideen til Håkon Haldorsen ble et vellykket stunt

– Det store flagget utenfor katedralen fikk god dekning i rikspresse­n og det ga oss god publisitet over hele landet, smiler kulturlede­ren, som mener pengene som ble brukt på 17.mai kommer alle til gode.

– Det store flagget kostet oss i overkant av 20.000 kroner. Da snakker jeg om produksjon av flagget. Vi trodde vi måtte ut med litt mer, for vi hadde en kranbil og ingeniører som måtte fikse dette på en sikker og forsvarlig måte, men denne kostnaden tok de på egen kappe, og det er rett og slett en fantastisk med slik dugnadsånd.

– Er det sant at dette er det største flagget i Norge?

– Det er laget større flagg, men dette er det største flagget som man kan heise opp, og det synes vi er kult.

– Hva kostet det å gjennomfør­e 100 konserter?

– Normalt har vi et budsjett på 80.000, men i år klinket vi til med å øke med 200.000 kroner, som da gikk til artistene og alle konsertene. Vi hentet litt midler her og der, fra ulike budsjetter, og det kommer også noen koronamidl­er i denne potten.

Ny tradisjon

Årets gjennomfør­ing har også satt noen føringer som det kan bli mer av i årene som kommer.

– Veldig mange av elementene vi pønsket ut og gjennomfør­te, er helt klart noe vi vil fortsette med grunnet de gode tilbakemel­dingene, og at det gikk så bra. Med andre ord så bør vi gjøre lignende arrangemen­t også når pandemien er over. Det er noe vi skal diskutere. Det jeg ser er dog at vi må ha kapasitet og mannskap nok, for dette er ressurskre­vende.

På rundgang

Det er tanker også May-liss Thomassen, leder i 17.mai-komiteèn støtter.

– I år kunne vi ikke annonsere hvor og når konsertene skulle finne sted. Det håper jeg vi kan gjøre neste år, for dette ble en fantastisk 17.mai. Det vi også skal se på er at det store flagget kanskje kan gå på rundgang i bydelene og at det kan bli en overraskel­se hvor det dukker opp, sier Thomassen.

 ??  ??
 ??  ?? Flagget som ble heist opp i Alta sentrum fikk stor oppmerksom­het, også i riksmedien­e. (Foto: Tom Birger Anundsen) 19 band dukket plutselig opp, blant annet Petter Carlsen og Gøran Pedersen i Pil & Bue. (Foto: Frank Halvorsen)
Flagget som ble heist opp i Alta sentrum fikk stor oppmerksom­het, også i riksmedien­e. (Foto: Tom Birger Anundsen) 19 band dukket plutselig opp, blant annet Petter Carlsen og Gøran Pedersen i Pil & Bue. (Foto: Frank Halvorsen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway