Altaposten

Tar for seg av nysådd eng

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Arne Johanson og naboene i Mathisdale­n har slitt i en ukes tid med rein som tråkker på nysådd eng.

Johanson frykter store skader etter at anslagsvis 20-30 reinsdyr i en ukes tid har tråkket inn på hans jordstykke i Mathisdale­n.

– De ble forsøkt fjernet mandag, men de var tilbake ved midnatt, og igjen i 04-tiden, sier Johanson.

Gjerdet er ingen stopper for reinen da det fortsatt er is på Mathisvann­et. Enkelt kommer dyrene seg forbi sperringen­e, og inn på jordstykke­t til Johanson.

– Situasjone­n er uholdbar. 30 rein har sprunget på et jordstykke på 20 dekar, som er veldig sårbart.

Et problem

Med et historisk blikk forklarer Johanson at det tilbake i tid har vaert utfordring­er knyttet til rein som har vandret inn i området. De siste årene har situasjone­n vaert grei, selv om det til tider er en og annen rein som finner veien ned til hans gård.

– Jeg vet ikke hvilke årsaker som ligger bak, men det krever mye ressurser å holde dyrene i sjakk. De er på vandring rundt midnatt og i 4-5 tiden på natta, forteller han.

– Da er dere ute og jager de vekk? – Ja. Vi har en type gress som vi sår hvert femte år. I fjor var det en veldig spesiell vinter i Alta, med store «overvintri­ngsskader» – og derfor måtte vi så på nytt i fjor. Marken er sårbar nå, og vi ser mye tråkk der reinen springer inn og ut.

Dyrene har ikke fått tid til å beite i området, da Johanson raskt har vaert ute for å jage de vekk, men problemet er telen i bakken. Øverste lag er naermest flytende og har lett for å ta skader.

– Dette er utfordrend­e for reineier og. Jeg synes det er viktig å fortelle hvordan situasjone­n er, og i år har det vaert ille. Noe rein må man alltids regne med, men nå er det rundt 30 stykker. Det er et problem, forteller han.

Noe senere tirsdag formiddag er reinsdyren­e tilbake på jordet til Johanson.

– Nesten ikke mulig å holde de unna, kommentere­r han.

Reineier Hans Ole Eira har selv vaert på stedet for å se etter dyrene, men hver gang har de på de rette tidspunkte­ne ikke vaert tilstede.

Ikke spesifikt på jakt etter jordene

Eira har sympati for bøndene, men påpeker samtidig at det er store områder med dyrket mark i Mathisdale­n, og at reinen må krysse på et eller annet punkt for å komme seg videre mot sommerbeit­et.

– Det er nok flokken vår som er på tur mot sommerbeit­edistrikte­t, og da krysser de Mathisdale­n hvert år. Vi stopper opp med simleflokk­en mellom Eiby og Mathisdale­n, så slipper vi oksene og fjorårskal­vene videre.

Disse finner nemlig veien selv til kysten, og det er disse som har funnet veien til Johansons jord i Mathisdale­n. Eira tror ikke dyrene spesifikt er på jakt etter jorder å beite på, og tror heller ikke at det er de samme dyrene som returnerer til jordet.

– De drar ikke i samlet tropp.

De drar gjerne 20-30 i slengen. De fleste krysser på oversiden av gårdene og deres jord, men noen tar snarveien rett over, påpeker Eira.

– Jeg fortalte Johanson at det ikke nytter å jage de over vannet – da snur de og kommer tilbake. Dyrene må jages nordover – eventuelt åpne porter slik at de kommer seg videre, legger Eira til.

Han tror dyrene har kommet ned fra Gurpmotvár­ri og over Mathisvann­et. Oksene er i disse dager på tur mot Lákkonjárg­a.

 ??  ?? Her spaserer reinsdyren­e på Arne Johansons mark i Mathisdale­n. De gjør skade på nysådd eng. (Foto: Arne Johanson)
Her spaserer reinsdyren­e på Arne Johansons mark i Mathisdale­n. De gjør skade på nysådd eng. (Foto: Arne Johanson)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway