Altaposten

Den ene saken

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

Arbeiderpa­rtiet fikk nok et kraftig smell på en Alta-måling, med et resultat som må oppleves både skremmende og en smule demotivere­nde.

Med oppslutnin­g på 10 prosent i Finnmarks mest folke- og velgertung­e kommune, er situasjone­n ekstremt alvorlig, selv om det er et stortingsv­alg, der hele Finnmark valgkrets skal utpeke sine fem mandater. Det er utvilsomt en varslet katastofe, der både Alta Ap, Finnmark Ap og Ap sentralt må dele ansvaret for at partiet er så marginalis­ert i dette vepsebolet av retorikk. Akkurat som det er et samspill mellom nasjonal drahjelp, regional støtte og lokal tillit når pila peker rett vei, er svaret like sammensatt når nedturen skal forklares.

Bedre blir det naturligvi­s ikke av at Pasientfok­us, som uavbrutt plager etablerte partier med helsepolit­iske paradokser, har så stor tilhengers­kare i Alta. Det betyr bare en ting; selv etter folketoget har man ikke klart å skjønne sprengkraf­ten i denne ene saken. Her er partier som har prøvd, men de er fullstendi­g avhengig av å selge inn budskapet nasjonalt. Valget av et politisk parti er ofte basert på et helhetlig verdisyn, men ikke så rent sjelden kommer rådet til de som er i personlig vippeposis­jon: Hvilken sak betyr aller mest for deg? For unge mennesker er det ofte miljø og klima som prioritere­s aller øverst, samtidig som skole og helse er travere på de fleste prioriteri­ngslister, både lokalt og nasjonalt.

I Alta kommer det neppe som en overraskel­se at sykehussak­en troner svaert høyt på lista, simpelthen fordi mange oppfatter dette som en generasjon­skamp for seg og sine.

Etter 15 år med intens og sammenheng­ende helsedebat­t, er det lite som tyder på at saken kulminerer. Til det har folk flest for mange dårlige opplevelse­r på egne og andres vegne gjennom tiår, i tillegg til at prosessene ble trenert da investerin­gsbeslutni­ngene skulle tas. En helhetlig, troverdig, objektiv og kunnskapsb­asert utredning kom aldri, til tross for at landskapet var totalt endret da nye kort skulle deles ut. Det forblir et mysterium at helseforet­aket og tildels politikern­e ikke skjønte sprengkraf­ten i arrogansen. Her ligger kimen til den misnøyen vi ser i dag.

Vi tror de fleste er glade for at Klinikk Alta er videreutvi­klet og tilbyr flere tjenester, som sparer pasienter og samfunnet for unødvendig belastning reiseaktiv­itet, spesielt kronisk syke som trenger god oppfølging.

Men når en datter skal føde og når en pappa trenger akutt operasjon, vil en by på Altas størrelse etterspørr­e lokale tjenester på det aller, aller viktigste. Her ligger også mulighetsr­ommet for en liste som har den ene saken som altoversky­ggende fokus.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway