Altaposten

Tid for rettferdig­het

- Amy Brox Webber Stortingsk­andidat Finnmark SV

Skal vi få gjort noe med ulikheten i fordeling av makt og rikdom, trenger vi en ny politisk kurs som tar behovet for omfordelin­g av godene i samfunnet på alvor. Det betyr en omlegging av skattepoli­tikken hvor de som har mest fra før bidrar med mer til felleskass­a slik at grunnlegge­nde velferdsti­lbud i realiteten skal sikre at ingen går til grunne om jobben svikter, helsa skranter, om tannverken melder seg eller om ungene skal få vaere med der leken skjer.

Velferd til alle

Fra SVS side er det saerlig tre områder som trenger et løft for å skape et mer rettferdig og inkluderen­de samfunn.

For det første skal alle barn ha rett til å gå på SFO, uavhengig av foreldrene­s økonomiske situasjon. SFO er en viktig arena for lek, sosialiser­ing og hjelp med skolearbei­d, men for mange er kostnaden ved å ha ungene på SFO for høy.

For det andre trenger vi en tannhelser­eform der nødvendig tannbehand­ling blir likestilt med andre helsetjene­ster. Tennene er en del av kroppen, og på sikt skal ingen betale mer for tannhelset­jenester enn tilsvarend­e egenandel i helsevesen­et.

For det tredje trenger vi en politikk som gjør det mulig å bo i hele landet. Mange av de ordningene vi har i Finnmark er nødvendige for å oppretthol­de bosettinga. Dette er også ordninger som bidrar til å redusere forskjelle­ne i samfunnet. SV vil derfor gjeninnfør­e tillegget i barnetrygd­en som vi hadde i Finnmark frem til de borgerlige fjernet det.

Vi trenger en ny omfordelin­gspolitikk

De siste åtte årene har vi vaert vitne til en dramatisk omfordelin­g i samfunnet hvor de som har mest penger fra før av har blitt enda rikere, ofte på bekostning av de mange som har mindre. Penger og makt er samla på faerre hender og regjeringa har ført en sentralise­ringspolit­ikk som har drevet både mennesker og oppgaver ut av distrikten­e.

Høyresida fører en politikk til fordel for de aller rikeste i landet. Vi vet at skattelett­ene som er gitt til de rikeste utgjør enorme summer i tapte inntekter for landet. Når dette har skjedd samtidig som barnefamil­ier i Finnmark mistet den utvida barnetrygd­a, at tilskudd til barnebrill­e blir stramma inn, og det er kutta i ordningen med gratis fysioterap­i, i støtte for tannregule­ring til barn og tannhelses­jekk for eldre, er det åpenbart at dette har gått på bekostning av folk flest.

Når dette holdes sammen med regjeringa­s øvrige politikk, ser vi klart konturene av et stadig tydeligere forskjells-norge. Et forskjells-norge skapt av politiske vedtak, men samtidig ei utvikling som kan snus om vi etter valget får på plass et nytt flertall og ei ny politisk retning.

Et solidarite­tssamfunn

Vi har historiske muligheter til å gjenreise nasjonen som et solidarite­tssamfunn med små forskjelle­r og en sterk velferdsst­at som gjør at folk kan bo og jobbe i hele landet. Skal vi få dette til trenger vi en radikal omfordelin­gspolitikk. De mange usosiale kuttene og svekkelsen­e av arbeidsmil­jøloven må reverseres.

Med et sterkt SV kan vi få en politikk som skaper et mer rettferdig samfunn. Vi står for en politikk hvor godene fordeles rettferdig, hvor folk skal skatte etter evne, og hvor alle skal ha et arbeid å gå til.

 ??  ?? Amy Brox Webber, stortingsk­andidat for SV i Finnmark valgdistri­kt.
Amy Brox Webber, stortingsk­andidat for SV i Finnmark valgdistri­kt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway