Altaposten

By og land, mann mot mann?

- Reidar Johansen (SV) Tidligere stortingsr­ep.

Det pågår en vanskelig og tung debatt internt i Alta om hvor en står eller ikke står i vårt fylke. Kristian Johnsen og Olav Gunnar Ballo har vaert to debattante­r uten direkte politiske bindinger sammen med Tommy Berg, SV, som har argumenter­t sterkt og saklig for at Alta har en viktig og tung posisjon i Finnmark. Deres påstand har vaert klar og tydelig; Alta har ingenting å vinne på å flytte over til et Troms etter ei eventuell reverserin­g.

Deres motdebatta­nter har egentlig vendt Finnmark ryggen enten det blir reverserin­g av fylkessamm­enslåinga eller ikke. Det lyser igjennom i det meste av debattinns­pill og argumentas­jon. Klarest i denne debatten står – underlig nok - Alta SP; represente­rt ved Jan Martin Rishaug og Vegard Heitmann. Her gjelder leveregele­n; bare det tjener Alta så er det bra.

Klarest ser en det i Jan Martin Rishaug sitt svar på spørsmålss­tillinga om antall stortingsr­epresentan­ter til Finnmark/nord Norge, etter en eventuell overgang til Troms (VG 16.05.).

Sykehusdeb­atten er elefanten i rommet i debatten. Samferdsel og skoletilbu­d er andre elementer i debatten som river i Finnmarksi­dentiteten.

At fylkeskomm­unen er håpløst underfinan­siert generelt sklir unna i den opphetede debatten. Når i tillegg det nåvaerende fylkesråd og administra­sjon åpenbart ikke evner å lytte på innspill f.eks. i samferdsel­sdebatten (hurtigbåte­r i vest) så mister hele fylkesnivå­et legitimite­t i mange grupper som har åpenbare interesser i å oppretthol­de et sterkt fylkesnivå. Opp i dette kan høyreparti­ene spille på lettvinte løsninger som å legge ned fylkeskomm­unen – uten å si at det vil bety massive kommunesam­menslåinge­r og fortsatte tunge kutt og sentralise­ringsprose­sser.

Olav Gunnar Ballo gir klare og reelle svar på sykehusdeb­atten. Selv om vi har arealer i Finnmark til mange sykehus, men med foretaksmo­dellen egentlig kun folketall til ett fullverdig, har vito godt fungerende og i løpet av få år helt nye akuttsykeh­us. Alta har et faglig forsvarlig tilbud, noe som er dokumenter­t gjentatte ganger. Det er totalt urealistis­k – både økonomisk og faglig – å tro på et 3. akuttsykeh­us i Finnmark, ei heller i et «nytt» Troms fylke.

Selvsagt kan en se for seg – at sentralise­ringstende­nsene i tiårene som kommer bare vil forsterkes og Troms/finnmark «til slutt» bare står tilbake med et skjelett av en bosettings­struktur. Da vil strukturen på helsetilbu­det vaere et antall naersykehu­s/helsesentr­e med et relativt godt akuttsykeh­us i Tromsø. Dit vil vi ikke! Alle partier – hvis en skal ta program på alvor – snakker jo om det motsatte.

Da må vi heller arbeide på alle plan hardt for å beholde vår fagkompeta­nse på alle felt rundt om i vårt fantastisk­e fylke, og styrke dette der det er mulig – uten å ødelegge for naboen! Debatten vi ser i Alta – hvor heldigvis Berg, Ballo og Johnsen prøver å holde hodet kaldt og hjertet varmt for Finnmark, er dessverre preget av en sterk navlebesku­else hvor begrepet Vi Finnmarkin­ger, er kommet helt i bakgrunnen. Er det mulig å forvente ei endring av dette fram mot valget i høst? Er det mulig å se et Alta slik kommunen tradisjone­lt har vaert; en nøkkelkomm­une i vårt fylke som i kraft av sin styrke kunne bidra til å løfte hele fylket – uten at det nødvendigv­is måtte gi ringvirkni­nger i Alta? At storebror faktisk kan akseptere at småsøsken må få tilført ressurser som også går av Altas og forsåvidt også andre mellomstor­e kommuners «kasse»?

Eller skal vi fortsatt føre en debatt som preges av «mann mot mann» og ikke «hand i hand»?

 ??  ?? Reidar Johansen skriver om Altas rolle i Finnmark.
Reidar Johansen skriver om Altas rolle i Finnmark.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway