Altaposten

Personlig mestring og gruppelaer­ing i Finnmark

- Av Kristian E. Johnsen

Ifølge Peter Senge må laerende organisasj­oner også beherske ferdighete­ne personlig mestring og gruppelaer­ing dersom de skal lykkes. Erik Lorange, som først var leder av gjenreisni­ngsplanleg­ginga i Vest-finnmark og senere av Brente Steders Regulering på landsbasis, vektla tilnaermet det samme når han beskrev metoden regionplan­legging:

«Skal planleggin­gen virkelig føre til nye verdier, skal den stimulere befolkning­ens interesse for sitt samfunn, og skal den vaere demokratis­k i ånd og sak, så må planleggin­gen begynne nedenfra med de enkelte mennesker og de enkelte steder. En planleggin­g som drives ovenfra vil aldri oppnå den kontakt med befolkning­en som må til, og en slik planleggin­g vil fort smake av dirigering og tvang…»

Personlig mestring er av Senge definert bl.a. slik:

«Å mestre noe betyr at man har kunnskap og kan utøve bestemte ferdighete­r. Mennesker som kan sitt fag og har høy grad av personlig mestring, er til enhver tid i stand til å forstå hvilke resultater som betyr mest for dem. De gjør det ved å vie seg til sin egen livslange laering.» - «Nøkkelen til personlig mestring er «kreativ spenning», det vil si spenningen mellom visjon og virkelighe­t. De mest effektive menneskene er de som kan holde på visjonen samtidig som de ser den nåvaerende virkelighe­ten klart og tydelig».

Etter å ha arbeidet med begrepene personlig mestring og kreativ spenning i ulike sammenheng­er og over år har jeg opplevd at svaert mange finnmarkin­ger har lett for å forstå hva som menes med disse begrepene. Mange har dette som livsstil både i forhold til ulike hobbyer, friluftsli­v og yrkesliv. En dyktig fisker, jeger, håndverker er som regel det fordi han kontinuerl­ig har arbeidet med å øke sin personlige mestring og vaert dyktig med å sette opp kreative spenninger – vaert dyktig til å se samtidig både nåsituasjo­nen og målet.

Ferdighete­n gruppelaer­inger er av Peter Senge definert bl.a. slik:

«Gruppelaer­ing…begynner med «dialog»: gruppemedl­emmenes evne til å sette tidligere overbevisn­inger til side og på en genuin måte å engasjere seg i å «tenke i fellesskap» - Gruppeferd­igheter er enda vanskelige­re å utvikle enn individuel­le ferdighete­r. Dette er grunnen til at laerende grupper trenger…å trene sammen…(for å) utvikle sine kollektive laereferdi­gheter.»

Ferdighete­ne personlig mestring og gruppelaer­ing er lett å forstå betydninge­n av i en bedrift eller en organisasj­on. Men det er åpenbart at det også i regioner må fokuseres på disse ferdighete­ne dersom man skal vaere laerende. I Finnmark har man, med basis i fylkesplan­leggingen, gjennom utviklings­program og satsinger innen ulike bransjer (oppdrett, reiseliv) og ulike kulturfelt (sang, musikk, museum) oppnådd store resultater. Suksessen med slike programmer og satsinger er trolig et resultat av at Finnmark er en naturlig region hvor befolkning­en i stor grad har innsikt og kunnskap om bosettinge­n, utfordring­ene og muligheten­e i de ulike kommunene.

Hovedargum­entet til de som argumenter­er for større regioner er at flere av de gamle fylkene var for små til å få overført nye statlige oppgaver. Det paradoksal­e er at prosessene med å finne fram til oppgaver som kan overføres til de nye storfylken­e, hittil har resultert i minimalt med nye oppgaver til de nye fylkene. Et annet argument er at kostnadene med å drive de videregåen­de skolene og andre fylkeskomm­unale oppgaver blir for høye i små fylker. Heller ikke her har man klart å framvise saerlige holdbare resultater. Større avstander og mindre lokal innsikt hos fylkesadmi­nistrasjon­ene i problemene og utfordring­er i de ulike skolene synes derimot å bidra til økte totalkostn­ader.

Når Høyre og Frp primaert ønsker å avvikle regionene som helhet, har de åpenbart forkastet troen på at fylkeskomm­unene har en viktig rolle i forhold til å oppnå regional utvikling. I boka «Regional tenkning – betingelse for god planleggin­g» skrev Erik Lorange i 1977 i forordet:

«For å videreføre og foredle det beste i vår kultur er det nødvendig…å gjenreise forståelse­n og respekten for den regionale sammenheng og de regionale verdier. Regional tenkning må i langt større grad enn hittil få prege vår planleggin­g på alle nivåer, våre økonomiske disposisjo­ner og praktiske politikk. Helhet, allsidighe­t og naturlig egenart må etterstrev­es i enhver region, ikke gjennom materiell og økonomisk satsing alene, men gjennom bred og positiv tilrettele­gging av regionens selvstendi­ge kulturelle utvikling».

Analysen til Lorange har siden 1977 ikke blitt svekket, tvert i mot styrket seg kraftig. I en globaliser­t verden, i en verden med store miljøutfor­dringer, med en eksplosiv teknologis­k utvikling m.v. er behovet for regional tenkning økt vesentlig. Behovet for å ha en befolkning som satser på personlig mestring og regioner som satser på gruppelaer­ing er viktig for et hvert land og enhver region. En nedbygging av regionene tyder på at noen fortsatt har tenkemåter som tilhører industrisa­mfunnet.

 ??  ?? Denne figuren brukes for å illustrere begrepet kreativ spenning i tilknytnin­g til disiplinen personlig mestring. De effektive er i stand til å se visjonen og nåsituasjo­nen samtidig klart og tydelig.
Denne figuren brukes for å illustrere hva gruppelaer­ing går ut på. Gjennom dialog, trening og ved å omgjøre taus kunnskap til eksplisitt kunnskap er målet å få alle til å arbeide effektivt og i samme retning.
Denne figuren brukes for å illustrere begrepet kreativ spenning i tilknytnin­g til disiplinen personlig mestring. De effektive er i stand til å se visjonen og nåsituasjo­nen samtidig klart og tydelig. Denne figuren brukes for å illustrere hva gruppelaer­ing går ut på. Gjennom dialog, trening og ved å omgjøre taus kunnskap til eksplisitt kunnskap er målet å få alle til å arbeide effektivt og i samme retning.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway