Altaposten

Hvorfor feirer vi pinsen?

- Knut Sand bakken Tidligere prest i nord

Kjaere pinsevenne­r, ja alle nordlendin­ger er pinsevenne­r, venner av pinsen og det høytiden står for. Men det er varmfronte­r og høytrykk som betyr noe for de fleste av når vi feirer pinse, selv om vi fremdeles til en viss grad er preget av pandemien og smittefare!

Svar skyldig

De aller fleste i det sekularise­rte Norge blir svar skyldig hvis de ble spurt oss hvorfor vi feirer pinse. Hvor fremmed høytiden er, skulle følgende samtale vise. ” Mamma, hvor på kroppen er pinsen? Hva mener du med det? Jo, det står her i avisen at 7 stykker ble skadet i pinsen. Høytiden feires 49 dager etter at Jesus stod opp fra de døde på påskemorge­n. Navnet pinse kommer av det greske ordet «pentekoste», som betyr femtiende. Det er ikke uten grunn pinsen blir kalt for den glemte høytid.

Kirkenes fødselsdag

Pinsen, kirkens fødselsdag, skulle vise oss at det er mer som knytter de kristne sammen enn det som skiller. Pinsen minnes denne dagen da den Hellige Ånd ble gitt til de troende. På den dagen ble 3000 sjeler frelst. De ble fylt av ånden og kunne fortelle om Jesus Kristus på alle verdens språk. Og det gikk ikke så stille for seg som når en norsk folkekirke­menighet feirer gudstjenes­te i pinsen. Den gang var det kort og godt liv og bråk! Pinsen er en fest. Et hvert folkeslag har sine fester. Vi kjenner indianske og eskimoiske fester. Og vi kjenner fester fra vår egen kultur.

Behøver ikke rus

Festrus skal visstnok vaere spesielt festlig. Man kunne drikke seg til de storehøyde­r som grekerne kunne hos Platon, eller så kunne festdeltak­erne drikke seg under bordet som enkelte har for vane her hjemme. Uten festene ville tilvaerels­en bli heller kjedelig. Og festene er som den første pinsen preget av liv. Det var fest og liv- og bråk.

Vi feirer pinse, kjaerlighe­tens og fellesskap­ets fest. Vi behøver ikke å ruse oss. Så la oss med glede feire åndens komme og kirkens fødselsdag. For i nord er vi alle pinsevenne­r.

God pinse!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway