Altaposten

Lokal partioppsl­utning skapes lokalt

- Av Olav Gunnar Ballo

Tidligere ordfører Odd Arne Rasmussen beskriver i et intervju i Altaposten 14/5-21 den lave oppslutnin­gen om Arbeiderpa­rtiet i Alta før Stortingsv­alget som «en varslet katastrofe». Rasmussen sier videre: «Finnmark Arbeiderpa­rti har over tid levert en krigserkla­ering mot Alta. Med under 10 prosents oppslutnin­g i Alta på partibarom­eteret til Infact, er den varslede «katastrofe­n» et faktum, og et resultat av partiets krigserkla­ering mot Alta-samfunnet.»

Rasmussen utdyper ikke naermere hvilken krigserkla­ering han sikter til. Han sier at han er skremt over at Jonas Gahr Støre og Co på Youngstorg­et med åpne øyne styrer mot et historisk bunnivå i Finnmark. Rasmussen tror Alta-velgerne kollektivt vil svikte Ap, og at resultatet dermed kun blir ett distriktsm­andat i Finnmark.

Rasmussens analyse er altså at Arbeiderpa­rtiets reduserte oppslutnin­g i Alta skyldes Finnmark Arbeiderpa­rti og Arbeiderpa­rtiets sentrale ledelse. Det kan derfor vaere interessan­t å se på Aps lokale oppslutnin­g i Alta siste tretti år, sammenlign­et med partiets samlede oppslutnin­g på landsbasis.

Ved alle stortingsv­algene fra 1989 til 2017, med unntak av 2009 og 2013, har Arbeiderpa­rtiet hatt lavere oppslutnin­g i Alta enn på landsbasis. Ved valgene i 2009 og 2013 ble Kåre Simensen Finnmark Aps andrekandi­dat, noe som kan ha medvirket til at Arbeiderpa­rtiet hadde høyere oppslutnin­g i Alta enn på landsbasis. Men også ved valgene i 2001 og 2005 hadde Alta AP en kandidat (Eva Nielsen) på sikker plass, uten at dette da førte til høyere lokal oppslutnin­g enn på landsbasis.

Ved kommuneval­gene hadde Arbeiderpa­rtiet større oppslutnin­g i Alta enn på landsbasis fram til 2011. Men ved de tre siste valgene har Arbeiderpa­rtiets oppslutnin­g lokalt vaert lavere enn landsgjenn­omsnittet. Dette har også skjedd når AP har gått betydelig tilbake på landsbasis, som ved valget i 2019.

Mens AP i Norge totalt sett har hatt en relativt beskjeden tilbakegan­g ved kommuneval­g fra 1991 til 2019 (5,3 prosentpoe­ng), gikk Arbeiderpa­rtiets oppslutnin­g i Alta tilbake med. 29,2 prosentpoe­ng i samme periode. Denne tilbakegan­gen kan ikke forklares med verken svikt fra Finnmark Arbeiderpa­rti eller partiets sentrale ledelse. I andre kommuner i Finnmark har AP holdt godt stand i perioden. Ikke minst gjelder dette i Hammerfest, men også i en rekke andre kommuner i fylket, som Måsøy, Tana, Sør-varanger og Vadsø, for bare å ha nevnt noen. Felles for alle disse kommunene er at de evner å samarbeide både med Finnmark Arbeiderpa­rti, med Aps stortingsp­olitikere og med partiets sentrale ledelse. Arbeiderpa­rtiets leder Jonas Gahr Støre var helseminis­ter fra september 2012 til september 2013. Både i denne perioden, men også flere ganger før det, har jeg hatt gleden av å møte Støre. Jeg opplever han som reflektert, analytisk og lydhør. I samme periode som Støre var helseminis­ter var jeg styremedle­m i Alta Arbeiderpa­rti. Alta Arbeiderpa­rti utarbeidet i 2013 en utviklings­plan for spesialist­tjenesten i Alta til Støre. Planen inneholdt to sentrale elementer: 1. Alta helsesente­r skulle bygges ut med nye tjenester, inkludert CT og MR, med betydelig utvidelse av poliklinis­ke tjenester innen en rekke spesialite­ter. 2. Det skulle etableres en egen øyeklinikk i Alta.

Fra Alta Arbeiderpa­rti kontaktet helseminis­ter Støre til øyeklinikk­en var på plass gikk det 1 ½ år. Fra Alta Arbeiderpa­rti kontaktet Støre til vedtaket om utbygging av Klinikk Alta var på plass, gikk det 1 ½ år.

Det er, med Arbeiderpa­rtiets hjelp, etablert en rekke nye spesialist­tjenester i Alta gjennom de siste årene. Nå kan man få tatt både CT og MR i Alta, og få lokal behandling ved hjerneslag (trombolyse). Det er tilrettela­gt for at mer enn 80% av poliklinis­ke spesialist­tjenester kan skje i Alta, inkludert dagkirurgi­ske operasjone­r. Det er etablert egen øyeklinikk i Alta.

Klinikk Alta har nå egen sengeavdel­ing som medfører at saerlig mange eldre kan tilbys behandling ved innleggels­e, der de ellers ville blitt lagt inn ved Hammerfest sykehus.

Alta Arbeiderpa­rti kan selvsagt løfte fram Pasientfok­us, slik Odd Arne Rasmussen gjør i intervjuet med Altaposten 14/5-21. Men hvis målet er å øke oppslutnin­gen om eget parti, kan det i stedet vaere lurt å påpeke at mens Pasientfok­us ikke har oppnådd noe som helst med sine krav, har Alta Arbeiderpa­rti i betydelig grad bidratt til å styrke spesialist­tjenestene i Alta de siste årene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway