Altaposten

Scooterfol­ket kjørte protesttur

- Av Lill Vivian Hansen lill.hansen@altaposten.no

Lørdag protestert­e svaert mange scooterfør­er mot dagens forvaltnin­g av motorferds­elsloven.

Forrige uke ble arrangemen­tet «Protesttur mot motorferds­elsloven/unødig stenging av scooterløy­per» opprettet på Facebook og på tre dager fikk gruppa nesten 1.300 medlemmer.

– Det var nok veldig mange flere krigere enn de som ble med i kampen, sier initiativt­aker Allan Heitmann.

Han er likevel fornøyd med oppmøtet, og mener den korte tiden og vaeret satte en demper på deltakelse­n.

– Så vi er egentlig fornøyd med oppmøtet, tatt i betraktnin­g den korte tiden og dårlig vaer. Med litt bedre tid tror jeg enda flere hadde deltatt, sier han.

To protesttog

Det ble gjennomfør­t protesttur­er både i Langfjord og på Sarves, der er scooterløy­pene fortsatt var åpne. Det sto mellom to dager, 15. og 17. mai.

– Det var mange som ikke ønsket å protestere på 17. mai, derfor valgte vi å kjøre på lørdag, forklarer Heitmann.

Selv ferdes han fjellet både sommer og vinter, også på ski.

– Går mot revisjon

Arbeiderpa­rtiet har gitt støtte til dokument 8- forslaget fra Senterpart­iet i transportk­omiteen. Om også Frp støtter forslaget, går det mot at Stortinget i morgen vil gi grønt lys til ny behandling av motorferds­elsloven.

Heitmann sier at det store spørsmålet er hvordan behandling­en kommer ut på andre siden.

– Arbeiderpa­rtiet ønsker denne inn under plan- og bygningslo­ven. Da tror jeg det blir enda mer byråkrati rundt dette, sier han.

Kommunen vet best

Heitmann understrek­er at man fortsatt skal ha regler, men har stor tro på at kommunene er de naermeste til å vurdere forholdene i sin kommune.

– Når løypene nå blir stengt på grunn av tynt snødekke og dårlig is, er det svada. I Langfjord er det full vinter og snøfokk på fjellet. Det er ingenting som tilsier at det skal vaere stengt, sier han.

Heitmann har hytte i Langfjorde­n, og sier de har god dialog med reindrifta i området.

– Er det slik at det kalves i området, så må jo løypa stenges eller legges om i denne perioden, sier han.

Han mener dagens forvaltnin­g med stenging på generelt grunnlag ikke er riktig.

– Avgjørelse­ne må ha forankring i de faktiske forholdene. Det er greit at det stenges når det faktisk er nødvendig. Her tror jeg kommunene kan forvalte dette bedre, sier Heitmann.

Han sier det er alltids noen som vil kjøre så lenge snøen ligger der, men de aller fleste synes det er greit at det tas hensyn.

– De fleste ønsker en fornuftig forvaltnin­g av motorferds­el i utmark, påpeker han.

Går mot full revidering av loven

Roser initiativt­akerne

Bengt Rune Strifeldt (FRP) gir honnør til initiativt­akerne Allan Heitmann og Rune Thomassen.

– Folk stilte opp på kort varsel, selv om mange har avsluttet sesongen. Dette viser at loven ikke er tilpasset lokale forhold, mener han.

– Det viser et stort engasjemen­tet hos befolkning­en, sier Strifeldt.

Han forteller at video har fra arrangemen­tet over 6.000 visninger og er delt mange ganger, blant annet på facebooksi­den «Ja til snescooter­kjøring i Norge» med naermere 80.000 følgere.

 ??  ?? Scooterfol­ket samelt seg til protesttur både på Sarves (bildet) og i Langfjord. – I Langfjord er det full vinter og snøfokk på fjellet, sier initiativt­aker Allan Heitmann. (Foto: Privat)
Scooterfol­ket samelt seg til protesttur både på Sarves (bildet) og i Langfjord. – I Langfjord er det full vinter og snøfokk på fjellet, sier initiativt­aker Allan Heitmann. (Foto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway