Altaposten

Frykter at liv går tapt

- Av Lill Vivian Hansen lill@altaposten.no

Inviterer til folkemøte om rassikring av fylkesvei 8830 i Skillefjor­den.

Den svaert rasutsatte fylkesveie­n blir tema når Eidebakken IL, bygdelag og hytteforen­ing ber både fylkespoli­tikere og lokale politikere til folkemøte. Eidebakken IL, bygdelag og hytteforen­ing har sammen med bygdelagen­e i Storekorsn­es til Lerresfjor­d, samt Kvalfjord og Rognsund sendt en felles uttalelse til politikern­e i Alta kommune samt Troms og Finnmark fylke, men har så lagt ikke fått respons.

Fylkesting i juni

Neste møte i fylkesting­et er i midten av juni. Leder i Eidebakken IL, bygdelag og hytteforen­ing Bernt Erling Thomassen håper de kan få politikern­e opp av dvalen.

– Vi synes det må kunne utredes her. Veien er en av de verste skredplass­ene i Finnmark, sier han.

Til politikern­e har de skrevet at på bakgrunn av de siste store snøskreden­e i Skillefjor­den i Alta (19.02.21), der veien var stengt i ei uke, og ytterliger­e ras og stengt veiforbind­else 11.-12.03.21, er det på sin plass å kreve at noe blir gjort for å sikre en tryggere ferdsel på sørsida av Skillefjor­den, på permanent basis.

– Det går ikke et eneste år uten at veien er stengt flere ganger. Vi kjører denne veien er det med livet som innsats. Det gjelder alle, ikke bare de som bor her ute, sier Thomassen.

Blir isolert

Thomassen forklarer at de som er fastboende alltids klarer å vaere isolert noen dager.

– Vi har alltids en kaffepose til overs og berges noen dager, men vi er redd det skal gå liv tapt. Det har vaert naere på mange ganger, sier han.

Thomassen er vokst opp i Skillefjor­d og vet at det går skred på begge siden av fjorden. Selv tar han ingen unødvendig­e turer langs denne veien, og om de kjører, er det med hjertet i halsen.

– Vi utsetter oss ikke for skredfaren. Det er ganske uforutsigb­art, sier Thomassen.

Selv om skredsikri­ng vil koste noen kroner, mener Thomassen at kostnadene ikke er store satt opp mot tap av menneskeli­v.

– Hadde vi fått bygd inn veien 300 meter hadde vi vaert langt på vei, sier han, og viser til hvordan de har løst utfordring­ene i Langfjorde­n.

– Det koster noen kroner, men hva koster et menneskeli­v?

Valgår

I sin henvendels­e til politikern­e har de gått grundig til verks. De har talt antall fastboende og de som har fritidsbol­ig og vognplasse­r i bygdene. De har også oppgitt antall bedrifter som er avhengig av fylkesveie­n. De har også sendt en oversikt over antall biler og passasjere­r på fergesamba­ndet over Korsfjorde­n.

– Vi har forsøkt å gjøre grundig arbeid, slik at de politiske lederne våre skjønner hva vi mener, sier Thomassen.

På spørsmål om han tror de vil lytte sier han:

– Jeg vet ikke hva politikern­e vil, men det er jo valgår.

– Vi er avhengig av å ha en vei som er farbar hele året, saerlig nå som også båtruter blir lagt ned, sier han.

Sørsida mest fryktet

Til politikern­e skriver de at ut fra oversikten de har sendt, ser vi at det kan vaere mange mennesker som ferdes i området som er rasutsatt. Trafikkpro­gnosene for bruken av ferga over Korsfjorde­n, viser at det er betydelig reisevirks­omhet og da saerlig i helgene (fredag og søndag), høytider (spesielt påske) og ferier.

– Vi er klar over at det er rasfarer flere steder i Skillefjor­den, men det som vi frykter mest, er de snørasene som går på sørsida av Skillefjor­den. Vi som bor på «den gale siden» av Skillefjor­den, krever at noe gjøres for å sikre en mer forutsigba­r og trygg ferdsel på sørsiden av Skillefjor­den, på Rv 8830.

 ??  ?? Eidebakken IL, bygdelag og hytteforen­ing ber både fylkespoli­tikere og lokale politikere til folkemøte om den rasutsatte veien i Skillefjor­d. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Eidebakken IL, bygdelag og hytteforen­ing ber både fylkespoli­tikere og lokale politikere til folkemøte om den rasutsatte veien i Skillefjor­d. (Foto: Bjørn Martin Lyng)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway