Altaposten

Gøril (48) blir mobbeombud

- Av Dennis Bjerring Bjørn M. Lyng dennis@altaposten.no

Gøril Figenschou trer i august inn i sin nye stilling som mobbeombud. 48-åringen er opprinneli­g fra Lyngen i Nord-troms, men har holdt til i Alta siden 2005 gjennom sitt arbeid på UIT. 16 august får hun kontor på sentrum og trer inn i sin nye stilling.

– Egentlig ville jeg bli arkitekt, ler Figenschou.

Bred erfaring

Hun har bred erfaring innenfor pedagogikk, og har blant annet gått førskolela­ererutdann­ing, for så å ta en doktorgrad. I Alta har hun vaert praksiskon­sulent både for grunnskole­laererutda­nningen og barnehager. Fra dette arbeidet forteller hun at hun har fått opparbeide­t seg et stort kontaktnet­t i hele Finnmark.

– Av og til må man ta livet med på en luftetur.

– Du søkte på en stilling med 21 andre. Var det en annen hverdag du tenkte deg?

– Jeg begynner å bli en voksen dame, og skulle jeg gjøre noe nytt, var det kanskje på tide. Så kom denne stillingen som mobbeombud.

Stillingen mente hun kunne passe for henne, og hun mente selv at hun hadde alle kvalifikas­joner.

Derfor kunne det ikke skade å sende inn en søknad.

– Jeg liker å jobbe i nettverk, med folk og ut mot regionen i Finnmark – så gikk det veien, smiler Figenschou.

En «landsens» jente

Som tidligere nevnt ønsket Figenschou opprinneli­g å bli arkitekt, og at det derfor ble pedagogikk hun havnet innenfor var litt tilfeldigh­eter.

– Jeg er en landsens jente, og da har man ikke helt karrièrest­igen framfor seg på videregåen­de. Da jeg var ferdig på videregåen­de visste jeg ikke at jeg kunne begynne på høyere utdanning. Jeg surret i noen år og jobbet i barnehage før jeg begynte på førskolela­ererutdann­ingen – så ble det doktorgrad.

Det er ikke mange årene siden det ble vedtatt at fylkene skulle ha et eget mobbeombud. Stillingen er relativt fersk og stadig under utvikling. At Figenschou nå får muligheten til å samarbeide også med Troms fylke, etter at Troms og Finnmark ble ett fylke, ser hun som utelukkend­e positivt.

– Det er fint å ha folk både i Troms og Finnmark. Det er en styrke – man utvikler stillingen sammen med regionene, også i tett samarbeid med Nordland og nasjonalt.

– Allsidig jobb med mange oppgaver

– Hva ser du for deg i denne stillingen?

– Stillingen som mobbeombud er basert mye på at folk tar kontakt med meg. Både laerere, elever, foreldre og ansatte i barnehager. Det blir en del av jobben å vaere et bindeledd – men så vil det og vaere hvordan man kan arbeider med veiledning. Er det noen kurs vi kan bidra med eller konferanse­r? En allsidig jobb med mange oppgaver, konkludere­r Figenschou.

På spørsmål om hvorfor hun tror mobbing fortsatt eksisterer i samfunnet har hun klare tanker.

– Der mennesker møtes, skjer det mange ting. Mobbing kan vaere en praksis vi utøver mot hverandre grunnet en redsel om å ikke høre til. Det skaper uheldige relasjoner til andre, som igjen kan føre til mobbing.

– Men det handler og om å tenke over at det ikke kun er en mobber og et mobbeoffer – dette er noe alle er med på, påpeker Figenschou.

 ??  ?? Gøril Figenschou trer i august inn i sin nye stilling som mobbeombud.
Gøril Figenschou trer i august inn i sin nye stilling som mobbeombud.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway