Altaposten

10 år med gratis service

- Av Dennis Bjerring Bjørn Martin Lyng redaksjone­n@altaposten.no

Iris Svaleng og en rekke andre syklister fikk onsdag muligheten til gratis service ved Alta bru.

Reparatør Thomas Espejord og Gjermund Abrahamsen Wik stilte onsdag morgen opp ved Alta bru, med gratis service og energidrik­k til syklistene.

– Jeg måtte planlegge for at de skulle vaere her i dag, og da må jeg jo ta med sykkelen, ler Iris Svaleng.

– Her var det tørt

Svaleng har i flere år syklet til jobb, litt til og fra – både sommer og vinterstid, og kanskje har ikke service på sykkelen vaert hovedfokus­et. Det var nemlig flere ting som trengte en overhaling da hun syklet inn ved pop-up servicesta­sjonen onsdag morgen.

– Jeg hadde veldig lite luft i dekkene. Det var jeg ikke klar over, humrer hun.

– Girene er ikke justert. Det er veldig tørt – noen har ikke brukt olje, ler Espejord, i det han tar en titt på sykkelen.

Wik forteller at det passerte anslagsvis 300 syklister på kort tid onsdag morgen. Det er tall det er god grunn til å vaere fornøyd med. Gjenganger­en var lavt lufttrykk og en god del slitte bremser.

– Man skal opp i rundt 40 psi for å ha godt lufttrykk og minst mulig rullemotst­and. Mange kommer med kanskje halvparten. Det er bra at det er så mange som sykler, og ikke alle har tiden til å komme innom.

I år er det 10-års jubileum for gratis service på sykler langs veiene i Alta, og etter en stund har man gjort seg opp noen erfaringer om hvor man treffer på flest syklister.

– Vi treffer flest mulig fra østsiden, som må over brua. I morgen flytter vi oss til Granshagen, slik at de fra Bossekop-siden og elever som skal mot Bossekop skole får muligheten til gratis service. På høsten flytter vi oss mot Tverrelvda­len, påpeker Wik.

– Nesten skremmende

Gratis service bruker å vaere en stor begivenhet hvert år, og Alta scorer i forhold til innbyggert­all svaert godt på andel syklister blant trafikante­ne. Wik påpeker dog at det kan vaere lurt å sjekke sykkelen til barna før de slipper avgårde, når det er bart på veiene.

– Det er typisk at barnesykle­r har fått mest påkjenning. De er mest slitt og har trøbbel med gir, kanskje tannhjul og kjeder. Men som Espejord sier, så skremmes han kanskje mest av at noen har veldig dårlige bremser – om de i det hele tatt er der.

Så ille er det at noen nesten ikke videre.

– Vi er veldig nøye med bilene våre, at de skal poleres og pusses – men ungene slippes avgårde nesten uten sjekk. Syklene tas ut på bar mark, og barna slipper avgårde.

– Ta en sjekk og se at alt er trygt. Vi bruker fortelle barna at de må si slippes ifra til foreldrene om at bremsene må fikses.

En gladnyhet Wik har å komme med er at de ser flere og flere el-sykler på fortauet, etterhvert som tiden har gått.

– Det betyr at folk sykler både lengre og oftere, avslutter han.

 ??  ?? Iris Svaleng får gratis service på sykkelen, før hun tramper videre til jobb. Gjermund Abrahamsen Wik anslår at rundt 300 syklister passerte på kort tid onsdag morgen ved Alta bru. (Foto: Bjørn Martin Lyng)
Iris Svaleng får gratis service på sykkelen, før hun tramper videre til jobb. Gjermund Abrahamsen Wik anslår at rundt 300 syklister passerte på kort tid onsdag morgen ved Alta bru. (Foto: Bjørn Martin Lyng)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway