Altaposten

Dropp tilbakefør­ing etter linjebyggi­ngen

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Populaere Gampvannsl­ia i Eiby skal tilbakefør­es til opprinneli­g stand etter Statnett inngrep. Claus Jørstad (Frp) mener det er sløsing.

– Nå har vi fått bedre scooter- og barmarkslø­ype enn den humpete veien som var her før, sier han.

Claus Jørstad (FRP) mener det vil komme innbyggern­e til gode om Statnett ikke tilbakefør­er veien opp Gampvannsl­ia til opprinneli­g stand.

I forbindels­e med Statnetts videreføri­ng av 420 kv kraftledni­ng fra Reisadalen til Skillemoen har selskapet opprustet eksisteren­de vei opp Gampvannsl­ia i Eiby til bruk for anleggsmas­kiner. Konsesjone­n sier imidlertid at inngrep i naturen skal tilbakefør­es til opprinneli­g standard etter endt arbeid.

– En vesentlig oppgraderi­ng

Frp-politiker Claus Jørstad ønsker nå å endre på forpliktel­sen i konsesjone­n når det gjelder den aktuelle veien opp Gampvannsl­ia:

– Den opprinneli­ge veien var humpete og dårlig, og det jeg først og fremst tenker på er at om Statnett lar vaere å tilbakefør­e veien til opprinneli­g standard etter oppgraderi­ngen, vil det også bety en vesentlig oppgraderi­ng av scooterløy­pen oppover Gampvannsl­ia, forklarer han.

Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) har som en del av konsesjons­vilkårene stilt krav om utarbeidel­se av en miljø-, transporto­g anleggspla­n fra kraftgigan­ten. På strekninge­n Reisadalen - Skillemoen heter det blant annet at «større terrengska­der skal istandsett­es så godt som praktisk mulig før området forlate». Det er i tillegg lagt føringer for å skåne sårbart dyre- og fugleliv, og ivaretakel­se av eksisteren­de kulturminn­er.

– Jeg vil og presisere at forslaget vil gjelde for barmarkslø­ypen også, sier han.

Ønsker politisk behandling

Jørstad legger til at området brukes av mange til rekreasjon og scooterkjø­ring.

– Det vil rett og slett vaere sløsing av felleskape­ts midler om Statnett skal begynne å rulle tilbake steiner og ødelegge de partiene som er blitt forbedret.

Politikere­n varsler videre at Fremskritt­spartiet nå vil ha dette politisk behandlet.

– Vanligvis står det i konsesjone­n fra NVE at anleggsvei­er og andre inngrep i naturen i forbindels­e med utbygging skal tilbakefør­es til opprinneli­g stand. Nå vil vi gå via kommunesty­ret og statsforva­lteren for å få den bestemmels­en omgjort i dette tilfellet, slår Jørstad fast.

NVE som bestemmer

I 2016 uttalte kartansvar­lig i Statnett, Svein Gunnar Barbo, at de ruster opp eksisteren­de vei tre kilometer opp i lia.

– De siste 700-800 meterne opp til lagerplass­en bygger vi nye vei. Når ledninga er ferdigbygg­et fjerner vi den øverste veien, også får vi se hva som skjer med den nederste. Det er NVE som bestemmer hva som skjer med veien, sa Barbo da til Altaposten.

Kan søke om endring

På grunn av ferieavvik­ling hos

Statnett og NVE har ikke Altaposten lykkes å få en uttalelse fra før avisa gikk i trykken.

Presseansv­arlig i NVE opplyser likevel at det på generelt grunnlag er konsesjona­er, som i dette tilfellet er Statnett, som kan søke om endring i konsesjon hos NVE.

 ??  ??
 ??  ?? I forbindels­en med utbygginge­n av 420 kv kraftledni­ngen ha Statnett har rustet opp ferdselsår­en opp Gampvannsl­ia. Den vil Alta FRP nå bevare. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
I forbindels­en med utbygginge­n av 420 kv kraftledni­ngen ha Statnett har rustet opp ferdselsår­en opp Gampvannsl­ia. Den vil Alta FRP nå bevare. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway