Altaposten

Får Alta til å blomstre

Gjør Nordlysbye­n frodig og fargerik.

- Av Anastasiya Fedotova anastasiya@altaposten.no

Anna Utkilen og Alta kommune plantet flere tusen blomster.

Hver vår plantes det tusenvis av frø i Alta kommune sitt drivhus på Øyra. Der blomstrer og spirer det fram til sommeren melder sin ankomst, og blomstene blir flyttet ut.

Effektiv drift

– Det er klart at når man har 17.000 sommerplan­ter, så tar det tid. Men vi har en effektiv drift som gjør at vi ikke har en ansatt som gjør kun det, det er masse forskjelli­ge arbeidsopp­gaver fordelt på forskjelli­ge folk. Det tar tid, men det er effektivt, konstatere­r ingeniør i Alta kommunes avdeling for miljø, park og idrett, Anna Utkilen.

Når frøene plantes om våren, og blomstene står til oktober, er det ingen tvil om at det blir lagt både mye tid og energi i pyntingen.

– Det er nok minst et halvt årsverk, det vil jeg tro. Det er fra mars til oktober, så det er mange involvert.

Null haerverk

Haerverk har ikke vaert et ukjent tema i Alta, langt ifra. Tidligere år har sommerplan­tene fått gjennomgå. Ett år ble til og med spesifikke planter stjålet fra flere blomsterbe­dd i sentrum.

– Ting har fått stå i fred i år, vi har så å si null haerverk og ingen som tar planter. Det er helt fantastisk, i år har faktisk vaert det beste året, konstatere­r Utkilen, og tilføyer;

– Det har blitt mindre og mindre hvert år. Folk reagerer ganske kraftig om noe har blitt ødelagt, jeg tror det bidrar sterkt.

Både kommunen, og Anna har fått utelukkend­e positiv respons på beplantnin­gen. Det tar hun med glede, men hun mener at kollegene også fortjener ros.

– Det er veldig hyggelig å høre, men vi er en avdeling med veldig flinke folk. Det er artig å gå på jobb og se at man får til ting sammen. Vi jobber med andre avdelinger og aktører som for eksempel kirken. Det er utrolig viktig, uten alle de andre så hadde vi ikke fått så mye til, konstatere­r hun smilende.

Samtidig trekker hun også fram alle de private aktørene i sentrumsom­rådet.

– Når det er fint rundt oss, bidrar det til at andre private aktører holder det pent og ryddig. Det gir et helhetsinn­trykk av sentrum. Når en butikk pynter utenfor sitt område løfter det fram det kommunale området rundt, og motsatt. Det er viktig at vi får en ringvirkni­ng hvor alle er med. Alle som holder til på sentrum har bidratt til at det ser bra ut.

Prøver ut nye plasser

Det er noen faste områder og bedd som hvert år blir beplantet, men nye ideer prøves også ut støtt og stadig.

– Vi har alltid nye mål og planer om hva vi skal få til, det stopper ikke her. Det vil bli andre ting som kommer, og det er utrolig viktig. Nå, når man går rundt her så blir man både stolt og ydmyk over det som har skjedd. Det er mange som står bak det, forteller Utkilen.

Nytt i år fra tidligere år, er at Alta kommune har fått en egen sentrumsgr­uppe.

– Ungdommene i sommerjobb, de er utrolig flinke. I år har de vaert helt fantastisk, de ser hva som må gjøres og tar initiativ. Det er grunnen til at det ser sånn her ut på sentrum. De sykler rundt og tar søpla på morgenen og plukker opp alt. Det er første gang vi har en egen sentrumsgr­uppe, det er vi glade for og vil fortsette med. Syklene er resultatet av et spleiselag mellom Alta Kraftlag og Ishavskraf­t, forteller Utkilen.

Funker bra

Anna Kleven og Ida Willassen har brukt sommeren på å jobbe for kommunen, og kan melde om gode tilbakemel­dinger på syklene.

– Det er mange som syntes at de er veldig kule, at det er smart, og noen har spurt hvor syklene er kjøpt, forteller Anna lattermild­t.

Å sykle rundt i sentrum har ikke vaert et problem, heller ikke i uvaer.

– Det har egentlig gått ganske greit, det har ikke vaert et problem når vaeret har vaert dårlig. Det funker egentlig ganske bra med syklene, men noen ganger kan alt på tilhengern­e bli litt tungt, avslutter Kleven.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Også beddet ved de omdiskuter­te skiltene ved gågata har i år blitt fornyet. Ytterst er det plantet jordbaer som Altavaerin­gene får ta litt av når baerene er moden. (Foto: Anastasyia Fedotova)
Også beddet ved de omdiskuter­te skiltene ved gågata har i år blitt fornyet. Ytterst er det plantet jordbaer som Altavaerin­gene får ta litt av når baerene er moden. (Foto: Anastasyia Fedotova)
 ??  ?? Ingeniør i Alta kommunes avdeling for miljø, park og idrett, Anna Utkilen får mye ros for beplantnin­gen i Alta kommune. Det tar hun med glede, men mener det ikke bare er hennes fortjenest­e. (Anastasiya Fedotova)
Ingeniør i Alta kommunes avdeling for miljø, park og idrett, Anna Utkilen får mye ros for beplantnin­gen i Alta kommune. Det tar hun med glede, men mener det ikke bare er hennes fortjenest­e. (Anastasiya Fedotova)
 ??  ?? Anna Kleven og Ida Willassen er fornøyde med elsyklene. (Foto: Anastasiya Fedotova.
Anna Kleven og Ida Willassen er fornøyde med elsyklene. (Foto: Anastasiya Fedotova.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway