Altaposten

Til Alta med Iq-test

23. august kommer Mensa til Alta for å teste altavaerin­genes IQ.

- Av Anastasiya Fedotova

– Vi var i Alta for noen år siden og holdt en test. Da møtte vi noen lokale medlemmer og testet en grei håndfull med folk. Noen kom kjørende fra helt øst i fylket, et er ganske imponerend­e at folk var villige til å kjøre seks timer en vei for å ta en test, forteller lederen for Mensa Norge, Eivind Olsen.

Referanse

Det ryktes at Kim Ung-yong har en IQ på 210, at Einstein hadde en IQ på mellom 160 til 190, og verdens høyeste IQ skal ha bli målt til mellom 250 og 300. Sistnevnte kunne William James Sidis skryte på seg.

Hump i veien

Men Olsen mener vi må ta slike ting med en klype salt, Iq-tester måles nemlig mot en referanseg­ruppe.

– Da testene ble utviklet, ble det kjørt test med en større referanseg­ruppe. Da så man på hvordan de besvarte spørsmålen­e. Nå er intelligen­sskalaen sentrert på 100, med en normalford­elingskurv­e, forteller Olsen, og fortsetter;

– Det er litt som en hump i veien, den går opp mot midten, så ned. De fleste ligger på midten, i området rundt 100.

To prosent

Det vil si, Iq-testene blir målt opp mot den referanseg­ruppen, mot kurven. To prosent av verdens befolkning har en IQ som er høyere enn 131, som også er minstekrav­et til å bli med i Mensa. Men når det kommer til Iq-tester, er begrepet standardav­vik brukt mye. På forskjelli­ge tester er standardav­viket forskjelli­g. Mensa opererer med standardav­vik på 15, mens noen opererer med standardav­vik på 24 og 16.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway