Altaposten

Fangst på 12,4 kilo med skruer og spiker

- Anastasiya Fedotova anastasyia@altaposten.no

Langs elvekanten på Elvestrand fant Line Kristensen og mannen ikke mindre enn 12,44 kilo med skruer, spiker og annet metallavfa­ll.

Line Kristensen og mannen hennes skulle nye et fiskedøgn på Elvestrand, men da hun skulle ned til vannet med to hunder la hun merke til at det var både spikre, skruer og annet byggavfall i elvekanten.

– Jeg skulle gå bort dit, så var det masse spiker som lå her, forteller Line, og peker på et område noen meter unna, og fortsetter;

– Da tenkte jeg at jeg måtte plukke det opp, så ikke hundene skulle skade seg. Så jeg plukket opp i den lille boksen her, men den fylte jeg med en gang. Så da var jeg og henta den der, den ble halvfull ganske fort. Så hentet vi magnet og tok opp enda mer. Alt lå på to små områder, forteller hun og sukker.

Det tok ikke lang tid før hun hadde fylt to bokser, en bøtte og en liten skål med spiker, skruer og andre metallgjen­stander. Line estimerer at hun brukte omtrent to timer.

Magnet

– Med magneten gikk det ganske fort. Den er ganske kraftig, så den dro opp det som lå under sanda også. Det som lå over sandlaget var åpenlyst, men det var ikke lite begravet under sand og stein. Noe av dette må jo ha vaert her i årevis, forteller hun, mens hun går bortover elvekanten.

– Bare på en 100 meters gåtur har vi funnet flere små ansamlinge­r med skruer og spikre. Noen av spikrene er større enn hendene våre, mens andre har sett tidens tann og er så rusten at man ikke kan ta i dem uten at hendene blir orange.

– Folk bruker jo dette området, de kjører hit med bil, har med hunder og barn som leker. Det er ikke bare å få en sånn i foten, da har man ødelagt utstyr for ganske mye, konstatere­r hun og sukker.

– Folk må ha respekt for naturen, slike ting havner ikke her av seg selv, tilføyer hun.

Bare er sånn

Line tok opp temaet med en familie som også hadde døgn på Elvestrand.

– De fortalte at de hadde sett sånne plasser på andre siden av elva og. Når jeg snakket med noen av de andre fiskerne her, og fortalte at jeg tok skruene og spikerne for dyrene sin del fikk jeg til svar at slik har det alltid vaert. Det er ikke en god grunn, jeg syntes ikke at man skal syntes dette er greit, konstatere­r hun.

Langs elvekanten møter vi på Frank Halvorsen som heller ikke syntes noe om forsøpling­en.

– Det er sikkert fordi folk har brent paller og annen mannskit her, forteller han og sukker.

– Før sankthans vet jeg at da var det noen som hadde kjørt byggavfall hit istedenfor å levere det på stengelsen hvor det koster penger. Det er jo materialer fra revet bygg, så bruker de det som unnskyldni­ng. Det er rett og slett fordi folk tenker på seg selv, seg selv, også seg selv litt til. De er rett og slett egoister, og tenker at så lenge de blir kvitt det så er det ikke så nøye hvordan det ser ut etter dem, tordner Frank.

Line nikker seg enig.

– Nå har vi sett fire, fem områder med store mengder spiker, skruer og annet metallavfa­ll. Det er helt greit å brenne bål, men da uten å forsøple. Ønsker vi i Alta at våre flotte friluftsom­råder skal forsøples, spør hun.

 ??  ?? Line Kristensen syntes ikke det er greit at man lar spiker, skruer og andre ting ligge igjen etter å ha brent byggavfall. (Fotos: Anastasiya Fedotova)
Line Kristensen syntes ikke det er greit at man lar spiker, skruer og andre ting ligge igjen etter å ha brent byggavfall. (Fotos: Anastasiya Fedotova)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway