Altaposten

Oase for trivsel

- Rolf Edmund Lund

Alta kommune har prioritert å lage et offentlig uterom som vi alle kan vaere stolte av. Ingenting er bedre enn at private gårdeiere, veiforvalt­ere og andre supplerer med velstelte hager og fellesarea­ler. Planmessig produksjon av flere titalls tusen planter på Øyra blir synlig når Anna Utkilen & Co. fordeler 17.000 sommerplan­ter i Alta sentrum og langs ferdselsår­er. For hvert år kan det virke som om det blir mer og mer forseggjor­t. Debatten ble løftet i mange år, ikke minst av sentrumsbe­boer Børre Berg som etterlyste handling. Uten debatt har det meste en tendens til å forvitre, så vi tror det er viktig med engasjerte innbyggere som ser hvor viktig det er å ha et bevisst forhold til dette Forskjelle­n på visuell trivsel og visuell støy kan vaere ekstremt stor – og prislappen er ikke nødvendigv­is avskrekken­de.

Vi merker oss at turister og gjester i Alta kommentere­r hvor fint det har blitt i Alta sentrum, men vi tror dette betyr aller mest for de som til daglig ferdes i

Alta og omegn. Det gir trivsel og stolthet.

Ideen med en sentrumsgu­ppe er veldig god og det er bonus at ungdom i sommerjobb bidrar. De sørger for at det er ryddig og pent i Alta etter at folk, måker og vaer og vind – i tillegg til søppelbøtt­ene er tomme i møtet med den ny dag.

Så er det helt rett at det finnes en randsone i sentrumsom­rådet som ikke alltid er ryddet og shinet, så forbedring­spotensial vil det alltid vaere. Her kan vi alle bidra etterhvert som snøen forsvinner og avdekker at det ikke bare er fasaden som er poenget.

Et annet og tiltakende problem i grønne Alta, er den kolossale gjengroing­en som blir mer og mer merkbar, spesielt når veksten tiltar i juli og august. Akkurat nå vil tre og skog skjule hus og hager mange steder, så det er sannsynlig­vis behov for en plan for å frisere fellesarea­ler. Det kan nok vaere behov for koordineri­ng, men det kan like gjerne vaere en oppgave for borettslag, nabolag og bygdelag.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway