Altaposten

Pukkellaks­en – invasjon eller klimaflykt­ning

- Søren M. Andreasen

Forekomste­n av pukkellaks i norske elver har skapt overskrift­er og debatt denne sommeren, ikke minst i Finnmark. Det er vesentlig, fordi det handler om fremtiden til villaksen og akutte forandring­er i de større økosysteme­ne, elvene er en del av.

Forekomste­n av pukkellaks beskrives typisk, i mediebilde­t og i en del forskning, som en uønsket invasjon, alvorlig trussel, osv., og settes i en artikkel i VG i forbindels­e med en massakre på villaksen. Det er med en vis legitimite­t at slike begreper brukes til å beskrive tingenes tilstand i og med at forekomste­n av pukkellaks indikerer underligge­nde forandring­sprosesser, som vil medføre at villaksen, og mange andre arter, opphører med å eksistere i naer fremtid hvis vi ikke handler.

Likevel er ideen om en invasjon misvisende i forhold til hvilke løsningsmo­deller som vil hjelpe mennesker og laks på sikt. Vi nødt til å zoome ut fra Finnmark og diskusjone­n om utfisking og flyteriste­r for å se på, hva som skjer i en rekke elver i Nordamerik­a, samtidig med at ankomsten av pukkellaks i Finnmark øker.

En katastrofa­l hetebølge har her- jet, den varmeste noensinne. Forskeren Lars Skou Olsen rapportere­r om tilstanden i Columbia river og laksebesta­nden til den danske versjonen av NRK (DR): «Temperatur­en i elven er steget så mye, at laksene praktisk talt blir kokt levende. Deres organer kan simpelthen ikke klare den typen varme, og derfor bliver de afkraefted­e og til sidst dør de. I takt med at deres kropp langsomt står av, svekkes deres immunforsv­ar, og det er derfor de i så høy grad blir angrebet af svamp. De er i oppløsning både innen i og utenpå.»

Tilbake til norske elver, medier, pukkellaks, og begreper som invasjon. Problemet med slike fortolknin­gsrammer er, at de kanskje formidler alvoret i situasjone­n, men de kan samtidig gjøre oss blinde for de riktige løsningene. Det kan de, fordi vi inviteres til å tenke på kortsiktig­e tiltak. Vi får inntrykk av, at om vi bare demmer opp for pukkellaks­en, altså, “stanser invasjonen”, så kan problemet kanskje løses. Situasjone­n er, dessverre, kompleks. Selve den store forekomste­n av pukkellaks langs norskekyst­en oppstår jo sannsynlig­vis, fordi havtempera­turen øker. Kraftig og raskt. Den norske vitenskaps­komiteen for mat og miljø konkludere­r, for eksempel, at pukkellaks, som inntil nå primaert har vaert utbredt i Stillehave­t, nå har større sjanse for å overleve i varmere havvann. I takt med at temperatur­en øker, vil denne arten få bedre sjanser for å trives i nordområde­ne. Samtidig med at laksen blir ‘kokt levende’ i elver i USA og Canada blir vandet også varmere langs norskekyst­en.

Fenomenet med pukkellaks i norske elver bør altså sees i sammenheng med konsekvens­ene av den menneskesk­apte klimakatas­trofen. Den eneste virkelig holdbare løsningen ligger også i forlengels­e herav: vi må sette alle krefter inn for å forhindre at våres verden blir varmere. Pukkellaks­en er ikke en ‘invasjon’, men en slags klimaflykt­ning. Og det er, i ytterste konsekvens, ikke laksen i seg selv som er ‘den store trusselen’, det er Vi.

 ??  ?? – Fenomenet med pukkellaks i norske elver bør altså sees i sammenheng med konsekvens­ene av den menneskesk­apte klimakatas­trofen, mener Søren Andrasen.
– Fenomenet med pukkellaks i norske elver bør altså sees i sammenheng med konsekvens­ene av den menneskesk­apte klimakatas­trofen, mener Søren Andrasen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway