Altaposten

Planløs planmani

- Eivind Sivertsen

– Vi kan ikke bygge en Nord-norgebane (NNB) uten planleggin­g og uten å vite nøyaktig hva den koster først, sier Nord-norgemotst­anderne.

Ingen har noensinne antydet at vi skal bygge uten planleggin­g. Det er ikke mulig å legge ut anbud på et prosjekt som ikke er ferdigpros­jektert, og har en nøye definert og detaljert byggeplan. Derimot, å utrede seg fram til nøyaktig ferdigpris for et så stort og komplisert prosjekt, er rent tull! Motstander­ne her ser likevel muligheter for å øke prisanslag­ene mot enorme høyder, for fortsatt stopp. Ha dette i bakhodet ved valget.

Derfor må følgende kreves: Stortinget overlevere­r Regjeringe­n et vedtak om at NNB skal bygges snarest, basert på prisene fra 2019-utredninge­n, usikkerhet­sanalysen også hensyntatt.

Begrunnels­en er EUS varslede klimagebyr­er på fossilbase­rt transport, som trer i kraft om vel 8 år, og som vil desimere norske inntekter fra økende sjømateksp­ort. Videre hensynet til en stor landsdel som gjennom et århundre har vaert holdt utenfor jernbanens kjente samfunnsby­ggende effekt. Jernbanens klimavirkn­ing veier tungt. (Fordoblet. Se nedenfor). Drastisk reduksjon av slitasje/ vedlikehol­d på stamveiene. Befolkning­en i nord må, som andre, ha krav på en befordring­småte raskere, rimeligere, mer komfortabe­l og mer sikker (vaermessig) enn nåvaerende, spesielt nå når flyprisene vil øke bratt. Nordøstpas­sasjens (Northern Sea Route) kommende transportm­engder må ivaretas. Frakten er allerede igang!

Regjeringe­n må omgående starte planarbeid­et ved å prioritere de mest forsinkend­e ledd. Dette betyr bl a grov planleggin­g av trasevalg. Da kan regionale og lokale regulering­er begynne, samtidig som konsultasj­oner med Sametinget startes. Disse skal bl a sørge for å minimalise­re skadene for reindrifta.

Det må tas forbehold om at entreprise­vinnerne skal nytte moderne driftsmeto­der når det gjelder klimaskade­r. Slike utslipp kan idag halveres, relatert til konvensjon­elle metoder. (Ref Zero/asplan Viak, NRK txttv 14-4-21).

Den lovpålagte konseptval­gutredning­en som Nord-norgemotst­anden - og deres støttespil­lere i nord - klamrer seg til, er allerede delvis innbakt i 2019-utredninge­n. For å innfri formalitet­er tas resten som del av utredning og planer for utbygginge­n. Men andre brukbare løsninger enn jernbane eksisterer ikke. Vi er faktisk allerede midt inne i klimakrise­n.

At Norge har råd til denne banen, vet vi. Prisen tilsvarer rundt 1 % av oljefondet i dag. At NNB vil gi driftsmess­ige overskudd, sier både 1992-utredninge­n og den såkalte 1993-utredninge­n. Går man inn i utredninge­ne fra 1992 og 2019 og vurderer prisanslag, valg av unødig kostbare løsninger og uttalelser fra utenforstå­ende fagfolk, er det klart at investerin­gene er nedskrevet lenge før banens tekniske levetid utløper, om nå dette er så viktig. Enkelte fagfolk mener at det eneste fornuftige, både trafikkmes­sig, utbyggings­og samfunnsøk­onomisk er at NNB bygges dobbeltspo­ret. Det er de samme som sier at NNB på gitte vilkår kan gi milliarder årlig i driftsover­skudd.

De politiske parti som gjennom stadig nye, ørkesløse utredninge­r vil forsinke NNB inn i det ukjente, har drevet spillet siden ca 1950. Dette har lite med Statens økonomi å gjøre. Så hva ligger bak? Privatøkon­omi? Skjulte internasjo­nale forpliktel­ser? (I 2025 skal vi jo også miste en av våre Stortingsr­epresentan­ter. Klarer de å redusere folketalle­t ytterliger­e, mister vi flere. Da kan kolonien håndteres enda enklere).

Så vidt vites finnes ingen lov om at utbygginge­r i nord krever overskudd for å vedtas. I sør vedtas drøssevis av ulønnsomme etablering­er, og det er derfor vanskelig å se for seg hvorfor alt "må lønne seg" i nord. Uansett, mot nytteverdi­en er prisen for stambanen Fauske-kirkenes lommepenge­r i sammenlign­ing.

Bare to jernbaner i sør-norge sies å vaere selvbaeren­de, driftsmess­ig. For NNB er driftsover­skudd beregnet pga av stor godsfrakt. Likevel blir banen konsekvent motarbeide­t.

Ifølge meningsmål­inger ønsker våre velgere - ca 80% i nord og 60% på landsbasis - at NNB skal bygges, men fortsatt søkes Norges i saerklasse viktigste samferdsel­sprosjekt forpurret.

Vi har et Stortingsv­edtak på bygging, av 20. april 2021 , men tidsaspekt mangler. Et vedtak uten starthoris­ont har null verdi, men påviser proppen i systemet.

En anmodning til Stortinget: For landets skyld, for landsdelen­s skyld, for klimaets skyld; skap et bindende vedtak som sier at Nord-norgebanen snarest skal bygges, f eks etter konsept 5 i 1992-utredninge­n, og der korridorer velges av transport- og kommunikas­jonskomite­en med faglig bistand, og regional/lokal medvirknin­g. Videre planleggin­g for prosjektet må så igangsette­s så raskt det overhodet er mulig. Arbeid for videre forlengels­e østover, via Alta til Kirkenes, må tas opp straks arbeidet med Fauske-tromsø er igangsatt. Da vil de fleste skjønne behovet.

Norge har ikke råd til annet! Verden har ikke råd til annet! Og tida raser fra oss.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway