Altaposten

Hilde får ansvar for havner

- Av Kita Eilertsen kita@altaposten.no

Altavaerin­g skal lede arbeidet med fiskerihav­ner.

Hilde Grimstad (54), som er vokst opp mellom furutraern­e i Alta, har fått ansvaret for fiskerihav­nene når de formelt overtas fra Kystverket.

– Jobben består i å se alt rundt fiskerihav­nene i sammenheng, forteller Hilde Grimstad, rådgiver for fiskerihav­nforvaltni­nga i Troms og Finnmark fylkeskomm­une.

Når det statlige ansvaret for fiskerihav­nene går over fra Kystverket til fylkeskomm­unene, er det nemlig Hilde Grimstad (54) fra Alta som har ansvaret for dem hos Troms og Finnmark fylkeskomm­une. I januar 2020 begynte hun i ny jobb som seniorrådg­iver i samferdsel­sdivisjone­n.

Ikke enighet

Enn så lenge har ikke de fire nordligste fylkeskomm­unene skrevet under på at de overtar ansvaret. I juni 2020 ble den overordna strategien enstemmig vedtatt. Det har også vaert en prosess med Kystverket om avhending av ikke-naeringsak­tive anlegg.

I juni 2021 vedtok fylkesting­et å overta fiskerihav­nansvaret, om vilkårene blir oppfylt, og forhandlin­gsmøter pågår med statsråd Knut Arild Hareide. Man har ennå ikke kommet til enighet, derfor er ikke havnene formelt overtatt ennå.

Likevel – samfunnsøk­onomen Grimstad er i full sving med denne jobben, og med det som kommer etterpå. Sammen med fylkesråd for samferdsel, og Bjørn Kavli i samferdsel­sdivisjone­n, har hun jobbet iherdig med å få på plass rammebetin­gelsene.

– Målet har vaert å få gode nok rammebetin­gelser for å gjøre en god jobb. Vi er jo opptatt av at vi har et samfunnsop­pdrag å løse, og ønsker å få til god integrerin­g med øvrige samferdsel­sområder. Da handler det både om vei, kol lektivtraf­ikk, plan- og utbygging, sier Grimstad, som før har jobbet som konsulent i Multiconsu­lt, der hun jobbet tverrfagli­g og flerfaglig med saerlig havneplane­r og havneutbyg­ginger, og de siste årene som naeringssj­ef i Røst kommune, som fikk ny strategisk naeringspl­an med industrika­i, naeringsby­gg og satsing på reiseliv.

Systemer for ei ny framtid

Når avtalen om fiskerihav­nene endelig er på plass, er det viktig at også systemene for hvordan de skal forvaltes, også er det. Grimstad jobber med retningsli­njer og hvordan det nye ansvaret skal integreres internt.

– Jobben er midt i blinken for meg, og jeg er veldig glad for at stillinga er plassert på samferdsel. Det med havner er like viktige rammebetin­gelser for fiskerinae­ringa som veier er for andre naeringer, sier hun.

En viktig del av jobben består i å se alt i sammenheng. Samferdsel og fiskeri, – man kan for eksempel ikke ha fergeanløp eller hurtigbåta­nløp på en fiskerikai. Det fylkeskomm­unen skal overta, er økonomi, rådgivning, drift og vedlikehol­d av fiskerihav­nene. Det blir også å jobbe sammen med kommunene om nødvendig infrastruk­tur.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway