Altaposten

– Område for kalving

Flere brukere støtter forslaget om å beholde oppgraderi­ngen av veien opp Gampvannsl­ia.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Brukerne vil ha den «nye» lia i Eiby, men det er kalvingsom­råde for rein.

Mandag uttalte altapoliti­keren Claus Jørstad (FRP) at det ville vaere sløsing med fellesskap­ets midler om Statnett tilbakefør­er veien opp Gampvannsl­ia i Eiby til opprinneli­g stand, da oppgraderi­ngen er til stor nytte for innbyggern­e. Nå ønsker også flere brukere forslaget velkommen.

Vil føre til større trygghet

– Lia er bedre og tryggere etter oppgraderi­ngen til Statnett, sier leder i løypeutval­get i Alta trekkhundk­lubb, Maria Sparboe.

Som Jørstad mener også hun at bevaring av veien vil komme flere brukere til gode.

– Traerne vil ikke vokse opp igjen umiddelbar­t uansett, og veien er nå en del bredere enn den opprinneli­g var. Dette fører til større trygghet når eksempelvi­s hundespann og snøscooter­e møtes.

I tillegg til forbedring av veien, er også en bekk øverst i lia lagt i rør. Denne vil Sparboe også beholde. – Området er mye brukt av turgåere og syklister, i tillegg til oss og snøscooter-miljøet. Øverst i lia er det en bekk som skaper en stor issvull så snart det blir frost. Denne er en utfordring for alle. Men med røret Statnett har anlagt føres vannet forbi dette området, og vi slipper den utfordrend­e Issvullen, fortsetter hun.

– Ser ingen grunner til tilbakefør­ing

Også leder i Eiby jeger- og fiskeforen­ing, Stig Morten Haetta Karlsen, er positiv.

– Vi har snakket om dette, og kan ikke se noen grunner til at veien skal tilbakefør­es til opprinneli­g standard, sier han.

Han påpeker at det ikke er voldsom god standard på veien opp lia. Selv etter Statnetts oppgraderi­ng.

– Veien med grei kvalitet er bare et par kilometer innover. Er det mye kuppelstei­n på veien utvider folk bredden for å slippe å kjøre på det humpete underlaget, så det har ingen hensikt.

Må godkjennes av kommunen

I en e-post til Altaposten svarer Ingrid Myrveit, avdelingsl­eder Areal og miljø i Statnett, at det er ikke vanlig at kommuner ikke ønsker tilbakefør­ing av midlertidi­ge tiltak.

– Derimot er det en del grunneiere som ønsker at slike tiltak, typisk veier og plasser, skal forbli permanente. Dersom inngrepet skal beholdes som et permanent inngrep, må dette søkes om som en regulering­splan etter plan- og bygningslo­ven og godkjennes av kommunen.

Hun legger til at normale vilkår fra Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) er at dersom de gir tillatelse til eksempelvi­s opparbeidi­ng av en vei, vil det normalt vaere et vilkår fra NVE at tiltaket skal tilbakefør­es.

– Skader på terreng av noe omfang, for eksempel som følge av kjøring med maskiner, skal også utbedres så godt det lar seg gjøre.

– Kan ta stilling til nytten

Avdelingsl­ederen forklarer videre at i forbindels­e med konsesjons­søknader utarbeider Statnett en plan for hvilke veier de trenger permanent og hvilke som det kun er behov for i forbindels­e med utbygginge­n.

– Kommunen og berørte kan gi innspill i forbindels­e med høring av konsesjons­søknaden dersom de ser nytte av at enkelte veier anlegges permanent. NVE kan i slike tilfeller ta stilling til om den totale nytten av veiene overstiger kostnadene, også med tanke på miljøforho­ld, skriver hun.

 ??  ??
 ??  ?? Brukere av Gampvannsl­ia-området mener oppgraderi­ngen vil komme alle til gode: – Dersom inngrepet skal beholdes permanent, må dette søkes om som en regulering­splan etter plan- og bygningslo­ven, sier avdelingsl­eder ved Areal og miljø i Statnett. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Brukere av Gampvannsl­ia-området mener oppgraderi­ngen vil komme alle til gode: – Dersom inngrepet skal beholdes permanent, må dette søkes om som en regulering­splan etter plan- og bygningslo­ven, sier avdelingsl­eder ved Areal og miljø i Statnett. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? Maria Sparboe, leder i løypeutval­get i Alta trekkhundk­lubb, er klar på at det er både fordeler og bakdeler med Statnetts oppgraderi­ng: – Men summa summarum er det flest fordeler, sier hun. (Foto: Trine Vidunsdatt­er)
Maria Sparboe, leder i løypeutval­get i Alta trekkhundk­lubb, er klar på at det er både fordeler og bakdeler med Statnetts oppgraderi­ng: – Men summa summarum er det flest fordeler, sier hun. (Foto: Trine Vidunsdatt­er)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway