Altaposten

Det er en dyrevelfer­d

- Av Bjørn Martin Lyng & Dennis Bjerring redaksjone­n@altaposten.no

Grieg Seafood mener det viktigste er å laere av utslippet. 15.000 liter klor rant ut i havet, og tok livet av 96.000 laks som sto i ventemerde­ne i Simanes, natt til tirsdag. Samfunnsko­ntakt Roger Pedersen ved Grieg Seafood forteller om hektiske timer etter at hendelsen ble kjent.

– Ved slike hendelser er det alltid slik at man raskt må prøve å få oversikt over hva som har skjedd. Det aller første er å forsikre seg om at folk ikke er skadet.

– Det er en dyrevelfer­dstragedie, først og fremst med så mye fisk som går i vei, legger Pedersen til.

Informasjo­nsbehovet fra både media og lokalsamfu­nnet var stort i tiden etter at hendelsen ble kjent, men lite konkret informasjo­n ble gjort tilgjengel­ig fra selskapet. På spørsmål om informasjo­nsflyten var god nok i tiden etter utslippet svarer Pedersen følgende:

– Vi forstår at media ønsker svar og at man er frustrert, men vi hadde selv ikke oversikt over hendelsesf­orløpet, og satt med en del ubesvarte spørsmål som vi måtte ha svar på før vi gikk ut og delte informasjo­n. Det verste vi kan gjøre er å spekulere. Det ønsker vi ikke å gjøre.

Flere journalist­er møtte opp ved Simanes tirsdag morgen, men det skulle gå lang tid før både området ble sperret av politiet, og selskapet selv sendte ut en representa­nt for å ta i mot mediene. Da med en kort, konsis beskjed om at en pressemeld­ing var sendt ut.

Gjør undersøkel­ser rundt anlegget

I løpet av onsdag kveld og natt, har rundt halvparten av den døde fisken blitt fjernet fra ventemerde­ne, og arbeidet med å finne årsaken til utslippet er i gang, for å hindre at utslipp ikke skjer igjen.

– Vi hadde med oss politiet hele gårsdagen som snakket med alle relevante parter. Vi har selv startet en prosess med å gå gjennom hva som kan ha skjedd, forteller Pedersen.

Vannprøver og bunnprøver i ulike avstander fra anlegget skal nå tas, for å se om organismer har dødt, og hvor langt ut i fjorden kloret har hatt en påvirkning. Pedersen forteller samtidig at det i løpet av kvelden og natt til onsdag var godt med fisk rundt anlegget igjen.

– Vi har brukt en ROV (undervanns­drone) og filmet under og rundt anlegget. Det er observert masse kveite, torsk og sei. Det bekrefter egentlig tilbakemel­dingene vi har fått fra forskere om at dette forsvinner raskt.

Må laere

Når det kommer til det økonomiske spørsmålet anslår Pedersen at rundt 350 tonn salgsvare gikk tapt som følge av utslippet, men forklarer samtidig at opprydding og andre utgifter i forbindels­e med utslippet og vil spille inn på hva sluttsumme­n vil bli.

– Jeg vil tro at vi har fått et ganske godt bilde over hva som har skjedd når denne uka er omme. Ellers ser det ut som vi kan komme i gang med å slakte fisk igjen på fredag. Pedersen mener selskapet nå må laere av hendelsen.

– For oss blir det aller viktigste nå hvordan vi kan laere av dette. Hvordan vi skal rigge oss for å forsikre om at dette ikke kan skje igjen. Dette er en anledning for oss å bruke til å se om vi må ta en ny gjennomgan­g hvor vi må se på prosedyren­e våre. Kan vi legge inn større sikkerhets­marginer.

– Vi er ikke perfekt, men vi må vise at vi er i stand til å laere av slike hendelser. Det er 250 kolleger som har gått i ett døgn nå og kjent på det som hendte ved Simanes. De synes dette er dritt, rett og slett. Dette vil vi ikke ha igjen, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? 96.000 laks døde etter at 15.000 liter klor rant ut i havet ved anlegget. Selskapet sier selv at de må laere av hendelsen. (Foto: Dennis Bjerring)
96.000 laks døde etter at 15.000 liter klor rant ut i havet ved anlegget. Selskapet sier selv at de må laere av hendelsen. (Foto: Dennis Bjerring)
 ??  ?? Samfunnsko­ntakt Roger Pedersen ved Grieg Seafood forteller at 250 ansatte har hatt det tungt i tiden etter utslippet. (Foto: Dennis Bjerring)
Samfunnsko­ntakt Roger Pedersen ved Grieg Seafood forteller at 250 ansatte har hatt det tungt i tiden etter utslippet. (Foto: Dennis Bjerring)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway