Altaposten

Her trengs det full opprydding

-

Når 15.000 liter klor spyles ut i en nasjonal laksefjord er det prekaert at Grieg Seafood gjør det som står i deres makt for å rydde opp. Da tenker vi ikke utelukkend­e på at over 400 tonn oppdrettsf­isk skal fjernes og destrueres, men også at man kartlegger konsekvens­ene, finner årsaken og sørger for samfunnets informasjo­nsbehov blir dekket.

En så alvorlig tabbe har betydning for både børsverdi og omdømme, så da må forventnin­gen vaere full åpenhet og transparen­t faktainnhe­nting. Bare på den måten kan man gjenoppret­te tilliten og troverdigh­eten som trengs for å ha et slakteri så naert munningen av Altaelva.

Den såkalte forbudsson­en i

Altafjorde­n er basert på skjør tillit etter mange år med utfordring­er i oppdrettsn­aeringa, fra rømming og sykdom til luseplage. At det kan skje feil skjønner alle, men desto viktigere er det at informasjo­n og laeringsku­rve tas på alvor. I «gamle dager» kunne det ta både tre og fire dager før en rømning ble bekjentgjo­rt, så vi er heldigvis ikke der. Klor løses fort opp og skaden skal derfor vaere lokal, men vi tror det er viktig å ha for seg at worst case kunne dreid seg om noe mer enn selve dyrevelfer­ds-tragedien. Klorgasser midt i den hektiske slaktetida kunne vaert ekstremt alvorlig, så her er det viktig at både etterforsk­ning og kartleggin­g utføres med størst alvor. Det er ikke rom for bagatellis­ering.

Politiet bør ikke trenge en anmeldelse for å vaere fremoverle­nt i en slik type sak. Tett oppfølging hører med, slik at fakta blir verifisert.

Kartleggin­gen av konsekvens­ene gjøres av fagfolk og tilsyn, så vi forventer at svarene er tydelige og tilgjengel­ige når de kommer.

 ??  ??
 ?? Rolf Edmund Lund ?? Ansvarlig redaktør
Rolf Edmund Lund Ansvarlig redaktør

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway