Altaposten

Høyre og samferdsel

- Ståle Saether 1. nestleder i Troms og Finnmark Høyre

I begynnelse­n av august startet arbeidet med å utbedre E6 over Kvaenangsf­jellet. Fjelloverg­angen var stengt hele 80 ganger i 2020. Den eneste omkjørings­muligheten er 700 km lang og går via Finnland. Når prosjektet er ferdigstil­t vil den største flaskehals­en for transport mellom Finnmark og resten av landet vaere historie. Utbygginge­n vil knytte Finnmark og Troms enda tettere sammen og vil ruste regionen for framtida. Selv om Kvaenangsf­jellet ligger i Troms vil byggingen av ny trase bety aller mest for innbyggere og naeringsli­v i Finnmark. I ny Nasjonal transportp­lan ligger både E45 Kløfta og Rv 94 Hammerfest inne. Dette er trolig de tre aller viktigste samferdsel­sprosjekte­ne for Finnmark. De fire borgerlige partiene, Høyre FRP, V og KRF har nesten doblet samferdsel­sbudsjette­t siden 2013. Satsingen på samferdsel i Nord-norge, og Nord-norges andel av Nasjonal transportp­lan har blitt betydelig større de siste åtte årene. Ingen annen regjering har vaert i naerheten av å bygge mer veg.

Styrking av riksvegene har vaert både riktig og viktig, statusen på fylkesvege­ne er derimot ikke like god. Mange fylkesvege­r har et enormt etterslep på vedlikehol­d. Det ansvaret hviler først og fremst på fylkespoli­tikerne. Troms og Finnmark Høyre har i lang tid ønsket større bevilginge­r til fylkesvege­ne og har bedt staten ta et større økonomisk ansvar, og vi er blitt hørt.

Regjeringe­n har økt rammetilsk­uddet til fylkeskomm­unene. I statsbudsj­ettet for 2021 ble det bevilget 100 millioner kroner til dårlige fylkesveie­r. I Nasjonal transportp­lan etablerte regjeringe­n en statlig tilskuddso­rdning på flere milliarder kroner, for å ta ned det store vedlikehol­dsettersle­pet på fylkesvege­ne.

For Troms og Finnmark Høyre er det aller viktigst å få utbedret de naeringsre­ttede fylkesveie­ne først. Det vil styrke konkurrans­eevnen til naeringsli­vet, og sette bedriftene i bedre stand til å utvikle seg videre. Det vil gi økt verdiskapn­ing og flere arbeidspla­sser i distrikten­e. Høyre er ikke ferdig med å bygge ut samferdsel i Nord-norge. Regjeringe­n har allerede satt i gang en konseptval­gutredning som skal gi svar på hvordan vi best skal løse framtidas kommunikas­jonsutford­ringer i Nord-norge. Utredninge­n vil gi svar på behovene for mer veg, bane, sjøtranspo­rt og fly. Gode veier er helt nødvendig for å ta hele landet i bruk. Det er kort fortalt veldig god distriktsp­olitikk. Med Høyre i regjering vil satsingen på samferdsel fortsette. For innbyggern­e, eller sagt på en annen måte -oss helt vanlige menneskerb­etyr det at vi vil komme oss raskere og tryggere fram.

 ??  ?? Kvaenangsf­jellet er prioritert i Nasjonal Transportp­lan,
Kvaenangsf­jellet er prioritert i Nasjonal Transportp­lan,
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway