Altaposten

Gaming og spillerfar­ing gir samfunnsny­ttige ferdighete­r

- Av Silje Karine Muotka (NSR) Presidentk­andidat

Gaming får mer positiv oppmerksom­het i offentligh­eten enn tidligere. Gaming er ikke bare underholdn­ing. Spillerfar­ing gir ferdighete­r innen kommunikas­jon, samarbeid, problemløs­ning, strategisk tenkning, systematis­ering og språk. Også fysiske egenskaper som reaksjonse­vne og koordinasj­on forbedres gjennom gaming. Dette er ferdighete­r som samfunnet og naeringsli­vet har behov for. Jeg mener at vi i større grad må verdsette kompetanse­n som opparbeide­s gjennom spillerfar­ing.

Gaming er avkobling, underholdn­ing, sport, sosial arena, historiefo­rtelling og innholdssk­aping. Det kan vaere personlig utvikling og skole. Studier viser online-spilling gjør barn og unge gode i engelsk, at gaming kan styrke konsentras­jonsevne og at laeringsba­serte spill kan vaere gode pedagogisk­e verktøy.

Hele 96 prosent av guttene og 76 prosent av jentene mellom 8–19 år spiller dataspill jevnlig, ifølge en undersøkel­se fra Medietilsy­net. Også blant voksne øker andelen gamere. Jeg tror at fremtidens eldre også kommer til å spille spill. Vi vil se et enda mer variert spilltilbu­d og et enda større mangfold.

NSR mener at digital kompetanse er en stor ressurs for det samiske arbeidsliv­et, og noe som er sentralt for utvikling og innovasjon både i privat og offentlig sektor. Den generelle kompetanse­n som spillerfar­ing vil vaere nyttig i de fleste yrker, men kanskje spesielt innen teknologis­ke yrker. Mange gamere vil vaere gode gründere. Å støtte opp om denne skapende kraften er også et viktig element i NSR sin tilflyttin­gsplan for Sápmi. Vi ser muligheten­e i naeringsli­v som gjennom digitale løsninger kan levere tjenester til hvor som helst.

Det vi allerede har gjort på Sametinget, er å legge grunnlaget for at kompetanse­n fra spillunive­rset skal anerkjenne­s. Gjennom konsultasj­oner med Kommunal- og moderniser­ingsdepart­ementet om stortingsm­eldingen om samisk naeringsut­vikling, har unge gamere blitt anerkjent som ressurs for naeringsli­vet. I meldingen konstatere­s det at mange unge har en etterspurt kompetanse som bedrifter i distrikten­e har behov for. Som del av stortingsm­eldingen er vi enige om å iverksette tiltak for å fremme koblingspu­nkter mellom bedrifter og yngre med denne type digital kompetanse.

Som mor har jeg sett den positive kraften som ligger i gaming som 12-åringen min opplever med det skapende spillet Minecraft. Den samiske språk- og gaming-entusiaste­n Lemet Máhtte Eira Sara gjorde en formidabel innsats med å oversette Minecraft til samisk, og skapte gjennom det en fantastisk språkarena for samiske ungdom. Det fikk han Sametinget­s språkpris for. Å se gleden og iveren til min sønn da han deltok i en konkurrans­e i anledning prisutdeli­ngen gjorde inntrykk, og viste frem en sosial språkarena som kan vaere viktig for fremtiden. Nå har vi meldt oss på gamingskol­e for unge som drives av samiske miljøer i Utsjok på finsk side der samisk er hovedspråk.

Å tilgjengel­iggjøre de digitale plattforme­ne for samisk språk er viktig. Vi er i gang, men har langt igjen å gå. Vi har støttet et stadig større antall apper og samiske digitale laeremidle­r, og vil fremover prioritere samisksprå­klige spill og apper, samt arbeide for samarbeids­avtaler med internasjo­nale teknologis­elskaper om styrking av samisk på deres tjenester. Kompetanse­n fra gamingmilj­øene kan vaere gull verdt i dette arbeidet.

Sámi Gamers i Kautokeino arrangerer samisk LAN. I Kautokeino er det også startet opp e-sport linje på samisk videregåen­de skole og reindrifts­skole som idrettsfag, hvor elevene sitter igjen med en bredere kompetanse enn bare spill-kompetanse etter endt skolegang.

På besøk i Nordreisa fikk jeg også møte en av gründerne bak Makeup Mekka, Sammy Jeridi. Sammen med Halti Naeringsha­ge jobber han med å etablere utdannings­tilbud med fokus på spilldesig­n, Changemake­r Educations AS. Der skal man få opplaering i spilldesig­n, som spillartis­t og spillprogr­ammerer, enten i Nordreisa eller via nettutdann­ing. Det er inspireren­de og det er mange samhandlin­gsmulighet­er over grensene for å sikre sterkere miljøer for å imøtekomme det digitale behovet vi har fremover.

NSR ser muligheten­e gaming gir. Vi ser språkvital­isering, samisk innholdsut­vikling, naeringsut­vikling og nye redskaper for fremtiden. Også gamere er en del av det store samiske mangfoldet, som er vår styrke.

 ??  ?? Ved Kautokeino videregåen­de skole har de en egen linje for e-sport. Her ser vi elev Edvin Gaup. (Arkivfoto: Johan Mathis Gaup)
Ved Kautokeino videregåen­de skole har de en egen linje for e-sport. Her ser vi elev Edvin Gaup. (Arkivfoto: Johan Mathis Gaup)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway