Altaposten

Økt beskatning av de rike

- Bjørn S. Odden

Ingen ønsker eller er glade for at verdier forsvinner ut av landet vårt. Årsaken er mangel på risikovill­ig norsk kapital og gamle sosialisti­ske grunnholdn­inger om statelig styring og offentlig drift.

Mange av våre dyktigste etablerere har rømt landet av skattemess­ige årsaker og videreføre­r nå sin verdiskapi­ng i utlandet. Det gir store økonomiske tap for landet vårt.

Vi er avhengige av dyktige folk med evne til å se og utnytte muligheten­e. Drivkrafte­n for disse menneskene er ofte litt Onkel Skrue-preget. De skaper for å skape, og bruker fortjenest­en til å skape mer. Det private naeringsli­v og våre naturresur­ser legger grunnlaget for norsk økonomi.

Det er drømmen om å bli så rik, slik at de kan utnytte sin kreativite­t og foretnings­sans, som gjør at det dukker opp nye etablerere som utvikler nødvendige egenskaper og evner og er villige til å satse! De aller fleste som lykkes bruker sitt overskudd til å utvikle nye verdiskape­nde prosjekter.

Har vi råd til slukke flammen hos disse samfunnsby­ggerne med overdrevet beskatning? Deres bidrag til fellesskap­et er den verdiskapi­ngen som er motoren i norsk økonomi. Det er vanskelig å forstå effekten og ringvirkni­ngene av verdiskape­nde aktivitet. Sosialiste­ne nekter å se og forstå denne effekten. De slakter kua for å kjøpe mat til den.

Min oppfordrin­g til samfunnsfo­rskere og økonomer er at de setter opp sammenlign­inger som viser forskjelle­n på samfunnsny­tten av de rikes penger dersom de kreves inn som skatt eller beholdes av de som har tjent dem.

Amatørens vurdering av to alternativ­er:

Pengene blir inndradd som skatt: Dersom nok mange rike blir beskattet hardt nok har vi kanskje råd til å fortsette den offentlige sløsingen med enorme prosjektov­erskridels­er, ukontrolle­rt uhjelp, urasjonell flyktning hjelp og månelandin­gs prosjekter. De rike må redusere sitt personlige forbruk, med de ringvirkni­nger som det medfører, og muligheten­e for knoppskyti­ng og nye investerin­ger blir sterkt begrenset. Noen flytter sin kapital ut av landet!

Den rike får beholde sine penger: Oppretthol­der sitt personlige forbruk, kjøper biler, hytter, båter og tjenester med alle de skatter og avgifter og ringvirkni­nger dette medfører. Investerer 50 prosent i nye verdiskape­nde arbeidspla­sser. Arbeiderne på de nye arbeidspla­ssene betaler skatt og deres pengebruk gir staten skatte- og avgifts inntjening og de ringvirkni­ngene som deres forbruk utløyser. Byggingen

av disse arbeidspla­ssene krever materiell og utstyr og gir oppgaver for en rekke personer og leverandør­er som betaler moms, skatt og avgifter.

Den rike øker sin rikdom og kan gjøre nye investerin­ger som skaper nye verdi skapende aktivitete­r osv.

 ??  ?? Bjørn Odden tar for seg debatten om formuesska­tten og beskatning av de rike.
Bjørn Odden tar for seg debatten om formuesska­tten og beskatning av de rike.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway