Altaposten

På tide å bytte ut Ingebrigts­en

- Cecilie Myrseth Stortingsr­epresentan­t for Arbeiderpa­rtiet

I et innlegg om formuesska­tten skriver fiskerimin­ister Odd Emil Ingebrigts­en at «det er kvalmende at partier som SV og Ap i sin retorikk stigmatise­rer og snakker ned norske lokale bedriftsei­ere». Innlegget handler kort sagt om å bruke lettvinte poenger til å karakteris­ere vår politikk som en «jakt» på norske bedriftsei­ere.

Nivået ledende høyrepolit­ikere har lagt seg på i debatten om formueskat­ten er først og fremst trist. Fiskerimin­isteren blir altså kvalm av en politikk som innebaerer at de som har mest fra før skal bidra litt mer til fellesskap­et. Han har til og med gått så langt som å si at norske milliardae­rer bør baeres på gullstol. Det står i ganske klar kontrast til vårt løfte om at det nå skal vaere vanlige folks tur.

Det betyr ikke at vi ikke også skal utvikle sjømatnaer­ingen i årene som kommer. Arbeiderpa­rtiet ønsker blant annet at staten skal stille opp for å utvikle en ny baerekraft­ig fôrindustr­i i Norge, utvikle et nytt konsesjons­regime for offshore havbruk, lage industripl­aner for de norske havområden­e, og sette som mål at vi dobler eksporten fra havbruk innen 2030.

Disse tiltakene trengs. På Høyres vakt har handelsove­rskuddet falt med 400 milliarder kroner, og vi gikk i fjor i minus i handelen med utlandet for første gang siden 1987. Antallet sysselsatt­e i industrien er 10 000 faerre enn i 2015. Skattekutt til landets rikeste har ikke fungert som verktøy i naeringspo­litikken denne gangen heller, og det er ingen grunn til å tro at det plutselig skal fungere de neste fire årene.

Likevel fortsetter Ingebrigts­en sin utrettelig­e kamp for dem som har mest fra før. Her får vi vaere enige om å vaere uenige. Det skal vaere attraktivt å starte og drive egen bedrift i Norge, men vi skal også bevare de små forskjelle­ne og den høye tilliten som finnes mellom folk. Da må vi prioritere en politikk som bidrar til å sikre det.

Her er tallenes tale klar: De aller rikeste betaler ikke spesielt mye i skatt i Norge. Uten formueskat­ten ville vi hatt tusenvis av flere nullskatte­ytere, og landets rikeste ville bidratt mindre til fellesskap­et enn i eksempelvi­s USA. Og ikke bare det. Formueskat­ten har ikke spesielt store konsekvens­er for sysselsett­ing eller verdiskapi­ng i Norge. Lønnsomme prosjekter kommer til å finne finansieri­ng også i fremtiden.

Arbeiderpa­rtiet går til valg på en politikk der vi gjør noe med de økende forskjelle­ne. Samtidig vil vi føre en mer aktiv naeringspo­litikk, der staten i partnerska­p med naeringsli­vet utvikler fremtidens naeringsli­v. Det er vanskelig å forstå at det er en jakt på noe annet enn den mislykkede politikken Høyre har ført i regjering de siste åtte årene.

 ??  ?? Stortingsr­epresentan­t Cecilie Myrseth i Ap.
Stortingsr­epresentan­t Cecilie Myrseth i Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway