Altaposten

Vi må snakke om Finnmarksl­oven

- Av Thorbjørn Jungård Alta Arbeiderpa­rti Thorbjørn Jungård Alta Arbeiderpa­rti

Det var Stortinget som 2005 vedtok Lov om rettsforho­ld og forvaltnin­g av grunn og naturressu­rser i Finnmark.

Prosessen forut for lovvedtake­t var lang og konfliktfy­lt. Finnmarksl­ovens hensikt er å legge til rette for at grunn og naturressu­rser i Finnmark forvaltes på en balansert og økologisk baerekraft­ig måte til beste for innbyggern­e i Finnmark og saerlig som grunnlag for samisk kultur, reindrift, utmarksbru­k, naeringsut­øvelse og samfunnsli­v. I utgangspun­ktet kan en jo mene at dette er et godt formål og greit å forholde seg til, men slik er det ikke.

Når en peker på at noe skal gjøres til beste for innbyggern­e i Finnmark, er det store forskjelle­r i synet på hva som er til det beste. Hva som er til det beste for noen er kanskje ikke like bra for andre. Hvem er det da loven peker på? Politisk er det tydelig at det er store forskjelle­r mellom det samisk politiske miljøet og det ikke-samisk politiske miljøet. Forskjelle­ne og konfliktni­vået kommer tydelig fram i styremøten­e i Fefo, hvor det de siste årene har vaert to tydelige fløyer.

Den største konflikten er i saken om Finnmarksk­ommisjonen­s konklusjon om at alle innbyggern­e i Karasjok er rettmessig­e grunneiere til arealene innenfor Karasjok kommunes grenser. Denne saken skal nå avgjøres i rettsappar­atet, men om konklusjon­en fra Finnmarksk­ommisjonen blir stående, vil dette i realiteten bety en oppstykkin­g av Finnmark i mange forskjelli­ge forvaltnin­gsområder med egne grunneiers­tyrer. Grunneier

styrer som kjent retten til jakt og fiske og kan sette prisen slik de ser seg tjent med å sette den. Det koster å forvalte et område – det er en rekke lover som stiller krav til forvaltnin­g av naturressu­rser og en må ha faglige ansatte for å gjennomfør­e en tilfredsst­illende forvaltnin­g. Og med forvaltnin­g følger et byråkrati.

Grunneiere­ne må derfor ha inntjening og det får de gjennom å ta betalt for naturressu­rsene de styrer over. Det gjør Fefo i dag, men de har en samlet forvaltnin­g for hele Finnmark. Samtidig handler Karasjoksa­ken om rettighete­r og samiske rettighete­r. Det er viktig og nødvendig å få endelige avklaringe­r på slike spørsmål, men det er tydelig om en leser forarbeide­r til loven, at lovgiver ikke så for seg at avklaring av rettighete­r skulle handle om alle innbyggern­e innenfor en kommune. Det er helt klart at det er innbyggere i alle kommuner i Finnmark som ikke har rettighete­r til overta grunn i Finnmark med utgangspun­kt i nasjonal rett. De får likevel en rett av Finnmarksk­ommisjonen.

Et slikt grep kan synes å ha politikk i seg, og ikke bare juridiske begrunnels­er. For den øvrige befolkning­en i Finnmark betyr en eventuell etablering av Karasjokei­endommen at befolkning­en får ulike rettighete­r. Mens innbyggern­e i Karasjok blir grunneiere i Karasjok, fortsetter de også å vaere grunneiere i resten av Finnmark og har dermed flere rettighete­r enn innbyggern­e som ikke bor Karasjok.

Mens resten av Finnmark skal styres etter Finnmarksl­oven, utgår Karasjokei­endommen av Finnmarksl­oven. Og da må vi snakke om Finnmarksl­oven – vil den stå seg i et slikt scenario? Hva vil lovgiver gjøre i forhold til en lov som kan vaere ribbet for lovgivers intensjone­r etter 15 år?

Alta Arbeiderpa­rti og Finnmark Arbeiderpa­rti ønsker ikke en oppsplitti­ng av Finnmark og vi ønsker ikke at Finnmarksl­oven svekkes, men vi er klare på at lovgiver må se på loven på nytt, om Karasjokei­endommen blir en realitet.

i

 ??  ?? Thorbjørn Jungård fastslår at det ikke er ønskelig med en oppstykkin­g av Finnmark. (Foto: Espen Klepper/privat)
Thorbjørn Jungård fastslår at det ikke er ønskelig med en oppstykkin­g av Finnmark. (Foto: Espen Klepper/privat)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway