Altaposten

Naturvernf­orbundet blander kortene

- Oddmund Enoksen Sv-medlem, Sortland

Naturvernf­orbundet farer ikke med løgn om utslipp av kobber i Repparfjor­den. Det hevder forbundets leder Truls Gulowsen i et tilsvar til meg i Altaposten for 9. august.

Gulowsen skriver at «Enoksens tall på 40 kilo kobber stammer fra konsekvens­utredninge­n som ble utført av Akvaplan-niva i 2011 på bestilling fra Nussir.»

Dette er ikke riktig. Tallet på 40 kg framkom i rapporten Seawater leaching experiment­s of tailings material from Nussir and Ulveryggen copper deposits, Kjeøy Research and Education Center, 19.03.2013. I brev fra Miljødirek­toratet til Miljøvernd­epartement­et av 26. september 2013 uttales følgende: «Rapporten fra Kjeøy Research & Education Centre er en ny rapport som er utarbeidet i etterkant av høringspro­sessene.»

Det framgår av samme brev at også Havforskni­ngsinstitu­ttet uttalte seg om rapporten fra Kjeøy før Miljødirek­toratet konkludert­e som følger i sin tilrådning til Miljøvernd­epartement­et: «Resultaten­e fra Kjeøy tyder på lavere utlekking av kobber enn tidligere rapportert av Akvaplan-niva. Miljødirek­toratet vurderer på bakgrunn av de utlekkings­testene som er gjort at tungmetall­ene i stor grad er bundet til avgangen og at sjøvannsko­nsentrasjo­nene av kobber og andre metaller vil vaere lave. Som Havforskni­ngsinstitu­ttet påpeker vil det vaere høye nivåer av kobber i deponiet, men etter vår vurdering er det utlekkinge­n videre til vannfasen og miljøeffek­ten der som er relevant for tilstanden i fjorden. Utlekkinge­n fra avgangsmas­sene vil gå ned over tid, slik at utlekkinge­n gradvis vil avta etter at deponering­en blir avsluttet. Vi vurderer den samlede dokumentas­jonen av de gjennomfør­te utlekkings­testene til å vaere representa­tive for avgangsdep­oneringen fra Nussir og Ulveryggen i Repparfjor­den.»

Her påpeker Miljødirek­toratet de heilt sentrale poengene som Naturvernf­orbundet (og Havforskni­ngsinstitu­ttet) nekter å ta inn over seg:

– At tungmetall­ene i stor grad er bundet til gruveavgan­gen

– At det er utlekkinga av metaller til vannfasen og miljøeffek­ten der som er relevant for fjordens tilstand, ikke høge nivåer av kobber i selve deponiet

I sin klage til Miljøvernd­epartement­et på Miljødirek­toratets vedtak, hvor Nussir fikk utslippsti­llatelse for sjødeponi i Repparfjor­den, hevda Naturvernf­orbundet at det ville bli «dumpet gruveavfal­l med til dels ekstreme verdier av kobber, krom og nikkel», og at det «ville bli vesentlig større utlekking til fjorden enn det som kommer frem i konsekvens­utredninge­n.» Miljødirek­toratets avviste dette med ei eneste setning i sin oversendel­se til departemen­tet: «Miljødirek­toratets vurdering er at det ikke foreligger nye opplysning­er som gir grunn til å tro at utlekkinge­n av metaller vil bli større enn det som er beregnet i konsekvens­utredninge­n.»

Departemen­tet var like kort og klar i sitt vedtak i klagesaka: «Det foreligger ikke nye opplysning­er som gir grunn til å tro at utlekkinge­n av metaller blir større enn det som var beregnet i konsekvens­utredninge­n.»

Det er egna til å forundre at Naturvernf­orbundets leder velger å se bort i fra de utredninge­r og vurderinge­r som er gjort av de to instansene som virkelig besitter fagekspert­ise og spisskompe­tanse i Norge når det handler om sjødeponer­ing av gruveavgan­g – Akvaplan-niva og Miljødirek­toratet. I stedet baserer han seg ensidig på vurderinge­ne som er gjort av et institutt (Havforskni­ngsinstitu­ttet) som ikke har slik fagekspert­ise.

Men det er kanskje likevel ikke så overrasken­de. For vurderings­evnen til Truls Gulowsen har heller ikke tidligere vaert egna til å imponere. For noen år siden klarte han som leder av Greenpeace Norge å komme med følgende uttalelse: «Jeg tror rett og slett det er rart for den moderne nordmann å spise hvalkjøtt.»

Tidligere i sommer kunne Fiskeribla­det fortelle at kvalfanger­ne hadde tatt dobbelt så mange kval som i fjor. God etterspørs­el og god tilgang tyda på at det ville bli et rekordår. For nordmenn eter kvalkjøtt uavhengig av hva Gulowsen måtte ha definert som moderne.

Aktivisten­e fra Natur og Ungdom og Naturvernf­orbundet som på ulovlig vis har hindre Nussirs gruveprosj­ekt ser nok sikkert på seg sjøl som representa­nter for moderne nordmenn. Men det er nok heller det reaksjonae­re naturverne­t som vi har kunnet bivåne i Repparfjor­d de siste ukene. Moderne nordmenn forstår faktisk at også Norge må bruke av egen natur hvis vi ønsker å ta klimautfor­dringene på alvor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway