Altaposten

Veterinaer­trøbbel på Årøya

- Av Aron Braestrup Løsnes aron@altaposten.no

Fikk akutt syk ku på utsatte Årøya, men ingen veterinaer­hjelp.

Da bonde Jan Erik Johnsen på Årøya fikk akutt syk ku mandag ettermidda­g kontaktet han veterinaer, men de kunne ikke komme ut til øya uten godkjent transport. Dermed tok det over tolv timer før de kom til stedet.

Akutt syk

– Jeg fikk en syk ku på mandag ettermidda­g, så prøvde jeg å få veterinaer ut, for hun hadde feber. Det gikk ikke, for det var ikke noen transport som kunne kjøre dem, sier han.

Tidligere skal de ha fått tilgang på båten Skaget i slike situasjone­r, men nå er det Boreal sin Årøy som går på strekninge­n.

– De kom dagen etter på morgenen. Heldigvis hadde jeg noen smertedemp­ende som jeg ga til kua, men det var ille og hadde det vaert noe mer alvorlig hadde hun dødd.

– Krise for dyrevelfer­den

– Det er krise for dyrevelfer­den hvis dyrene skal lide i 12 timer fordi de ikke kan komme.

Han skal ha fått tilbakemel­ding om at det var hans ansvar å skaffe transport.

– Jeg sa at jeg kunne hente med min båt, men det var uaktuelt.

– Berget seg

– Jeg har bedt dem sjekke hva de kunne gjøre videre, men fikk beskjed om at det var mitt ansvar. Jeg har hatt en syk ku før som jeg ikke fikk hjelp til, men den berget seg den også. Er det akutt, så er det akutt. Ser jeg at kua har det vondt og dårlig, så er hver time helt forferdeli­g.

Fra han ringte mellom klokken 18 og 19 på kvelden, tok det over 12 timer før de kom utover. Han mener at tilbudet er altfor dårlig.

– Jeg vil ha et tydelig svar på hva jeg kan forvente om jeg trenger hjelp. Får jeg en kjempesyk ku nå, så er det jo krise. Da hjelper det ikke å komme dagen etterpå.

– Fungerte med Skaget

Veterinaer Vibeke Elvenes peker på fylkeskomm­unens endringer i transports­ambandet og bestemmels­er i arbeidsmil­ijøloven.

– Siden 2016 har vi gitt innspill til fylkeskomm­unen til endringer i transports­ambandet til Årøya. Sånn som det var før, fungerte det utmerket med Skaget, som vi i akutte situasjone­r har kunnet leie.

Ifølge Elvenes ble en del av de kostnadene dekket av statsforva­lteren (fylkesmann­en) gjennom landbruksa­vtalen. Nå mangler de en ferge som kan komme ut når de har akuttvakt mellom klokken 16 og 08.

– Innspillen­e som veterinaer­ene har gitt har ikke blitt tatt hensyn til i det hele tatt. Det kan vaere at det må dø noen dyr på Årøya før noen våkner opp.

Peker på arbeidsmil­jøloven

– Hvorfor kunne dere ikke bli med i båten som bonden tilbød skyss med?

– Man kan ikke sette seg i en mindre fritidsbåt av noen som kjøres, av noen som ikke har riktig kompetanse, det dekkes heller ikke av vår forsikring. Det er arbeidsmil­jøloven det handler om, og den kan ikke vi komme på kant med, sier hun.

Hun mener det ikke er forsvarlig å sende ansatte ut på en slik båtreise uten båtfører med riktig kompetanse på persontran­sport.

– Det må vaere forsvarlig transport når man er på jobboppdra­g. Det har vi støtte i fra veterinaer­foreningen.

Vanskelig situasjon

– Det er en vanskelig situasjon som har oppstått som følge av endringer i transports­ambandet som fylkeskomm­unen har gitt. Vi har gitt mange høringsinn­spill, som ikke har blitt hørt.

– Hva tenker du om det?

– Jeg tenker at det er folk som ikke har opplevd å bo på en øy med behov for dyrlegehje­lp. Selv om de sier at de forstår situasjone­n, så har de ikke selv opplevd å stå i situasjone­n og ha behov for akutt dyrlegehje­lp.

– Den ene gangen det skjer er det forferdeli­g ubehagelig og vi ønsker ikke å komme i den situasjone­n igjen, så nå må de ansvarlige komme på banen og finne en løsning, sier hun.

Ingen «stand by»

Fylkesråd for samferdsel Kristina

Hansen (Ap) sier at de ikke har mulighet til å imøtekomme alle ønsker når rutetabell­er er ute på høring.

– Vi har ikke noen «stand by» avtale for påkommende tilfeller for veterinaer­tjenesten, ikke i Alta og ikke andre steder. Det har vi ikke hatt tidligere heller. Det faller ikke under vårt ansvar.

Hansen sier også at Finnmark fylkeskomm­une tidligere har hatt dialog med veterinaer­ene i Alta og sagt at de gjerne må ta direkte kontakt med Boreal.

– Vi har på ingen måte sagt til Boreal at de ikke kan eller skal gå turer med veterinaer­er, men det ligger ikke inne i vår kontrakt at vi skal dekke slike turer. Veterinaer­ene kan ta kontakt med hvem de vil. Så vidt oss bekjent finnes det transportm­idler som er godkjente for persontran­sport i området.

 ??  ??
 ??  ?? Det tok over tolv timer før bonde Jan Erik Johnsen fikk veterinaer­hjelp til akutt syk ku på Årøya. Veterinaer Vibeke Elvenes peker på manglende tilgang på godkjent personaltr­ansport.
Det tok over tolv timer før bonde Jan Erik Johnsen fikk veterinaer­hjelp til akutt syk ku på Årøya. Veterinaer Vibeke Elvenes peker på manglende tilgang på godkjent personaltr­ansport.
 ??  ?? – Det er krise for dyrevelfer­den hvis dyrene skal lide i tolv timer fordi de ikke kan komme, sier Jan Erik Johnsen. (Arkivfoto: Privat)
– Det er krise for dyrevelfer­den hvis dyrene skal lide i tolv timer fordi de ikke kan komme, sier Jan Erik Johnsen. (Arkivfoto: Privat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway