Altaposten

Rødgrønn knockout

Ap og Sp deler på mandatene.

- Av Rolf Edmund Lund rolf@altaposten.no

En drøy måned før stortingsv­alget har Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet to mandater hver i Finnmark.

Det viser en fersk meningsmål­ing gjort av Norstat for NRK. Målingen er tatt opp i perioden 28. juli til 2. august.

I Finnmark valgdistri­kt gjør Ap og Sp rent bord i målingen, med Ap som største parti med en oppslutnin­g på 29 prosent. Sp har fortsatt har en sterk posisjon med sine 25,5 prosent. I Finnmark har disse to partiene rent flertall, i tillegg til at SV runder syv prosent.

– Gledelige tall

Det er disse tre partiene som er forventet å utgjøre en ny rødgrønn regjering, selv om Sp har gitt uttrykk for at de klarer seg utmerket uten SV. Til sammen har trioen over 62 prosent i Finnmark. Ap har en økning på tre prosentpoe­ng siden juni, men er fortsatt ikke på samme nivå som ved forrige stortingsv­alg.

Målingen fra Norstat har 600 respondent­er og betydelig feilmargin for de to største partiene, på drøyt fire prosent. Likevel; stemmer målingen sånn noenlunde, vil Runar Sjåstad ta med seg Marianne Sivertsen Naess inn på tinget.

– Dette er selvfølgel­ig gledelig tall. Jeg har følt at vi er på gang og at stemningen er god i møtet med velgerne, sier Runar Sjåstad til Altaposten.

– Likevel, måling er måling. Det hele avgjøres på valgdagen, sier han.

Reverserin­gen

Han tror reverserin­gen av sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark betyr mye for folk, men mener at en rekke politiske saker har betydning.

– Når det gjelder reverserin­g, er det nok forskjell på øst og vest. Jo naermere du kommer Vadsø, jo mer betyr nok denne saken, tror Sjåstad, som er i gang med valgkampen for fullt. Denne uka hadde han besøk av statsminis­terkandida­t Jonas Gahr Støre.

I Senterpart­iet får Geir Iversen med seg Nancy Porsanger Anti fra Tana, hvis disse tallene stemmer med virkelighe­ten. Sp har riktignok minus 1,2 prosentpoe­ng siden junimåling­en til Norstat, men gleder seg.

– 25,5 prosent er kanontall for oss, ikke minst i forhold til forrige stortingsv­alg. Jeg har fortsatt håp om at vi får over 30 prosent i Finnmark, sier en offensiv Geir Iversen, som torsdag var opptatt med laksedebat­ten på Stengelsen i Altaelva.

Må stå ut løpet

Sp har tidligere i år hatt enkelte kanonmålin­ger som er vanskelig å matche, men sammenlign­et med stortingsv­alget for fire år siden er framgangen på 10,6 prosentpoe­ng.

– Vi har ligget stabilt høyt på målingene, så gjelder det å stå ut løpet i innspurten. Vi hviler ikke på laurbaeren­e, forsikrer Iversen.

Han støtter partileder­en i at det mest foretrukne regjerings­alternativ­et er Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet, uten SV.

– Jeg mener det er realistisk, sier 1. kandidaten i Finnmark.

Tøff måling for de blå

Spørsmålet er hvem som tar utjevnings­mandatet, det vil si den femte og siste stortingsp­lassen.

For både Frp og Høyre er målingen en nedtur. Bengt Rune Strifeldt (Frp) har vaert i grenseland for et distriktsm­andat, men en oppslutnin­g på 9,9 prosent holder ikke for å fornye oppholdet på Stortinget i ytterliger­e fire år. Sammenlign­er vi med forrige stortingsv­alg er tilbakegan­gen på hele 8,1 prosentpoe­ng. Fallet fra junimåling­en er på knapt fire prosentpoe­ng.

Høyre og førstekand­idat Vetle Langedahl får ikke saerlig større oppslutnin­g med 10,6 prosent og har også betydelig tilbakegan­g fra valget i 2017. De faller med naermere fire prosent prosentpoe­ng.

Andre med naermere åtte prosent

Det har vaert spekulert på om den nye lista til Pasientfok­us gjør stort innhogg i oppslutnin­gen om spesielt Frp. Sekkeposte­n andre har tett oppunder åtte prosent, og her er det grunn til å tro at stemmer til Pasientfok­us fra Alta-regionen utgjør brorparten.

I Alta har målingene vist at Pasientfok­us har ligget tett opp mot 20 prosent, men det monner ikke i kampen om distriktsm­andat. Partiet

er ikke aktuell for utjevnings­mandat.

Blant de mindre partiene, der sperregren­sen er selve vippepunkt­et, er det SV som klarer seg best med 7,3 prosent, men de klarer ikke å matche 8,8 prosent fra forrige stortingsv­alg. Rødt er helt oppe på 4,8 prosent, som er en kraftig forbedring fra tidligere stortingsv­alg.

MDG har hatt medvind nasjonalt, men i denne målingen fikk de overrasken­de dårlig uttelling på 1,5 prosent. Etter FNS klimameldi­ng denne uka har MDG fått kraftig økning i medlemskap, så målingen har neppe fanget opp denne trenden.

Partier som KRF (1,9 prosent), Venstre (1,8 prosent) og MDG (1,5 prosent) er på behørig avstand fra sperregren­sen i denne finnmarksm­ålingen. Partiene må oppnå mer enn fire prosent nasjonalt for å passere sperregren­sen.

 ??  ??
 ??  ?? Arbeiderpa­rtiet er tilbake som største parti i Finnmark valgdistri­kt. Det viser målingen Norstat har utarbeidet for NRK. (Tabell: Norstat)
Arbeiderpa­rtiet er tilbake som største parti i Finnmark valgdistri­kt. Det viser målingen Norstat har utarbeidet for NRK. (Tabell: Norstat)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway