Altaposten

Utviklet vaer-app

Tekno-bedriften TIALTA går ikke tom for ideer.

- Av Freddy Ludvik Larsen freddy@altaposten.no

Altafirma lanserer gratisapp som viser vaerforhol­d og vanntemper­atur på nesten 20 lokasjoner i kommunen.

– Og flere lokasjoner vil komme, sier salgsansva­rlig Jan-ivar Buljo til Altaposten.

Utad er teknologib­edriften TIALTA best kjent for overvåknin­gsplattfor­mene de har utviklet og produsert til den stadig mer tekniske oppdrettsn­aeringen, men i virkelighe­ten jobber firmaets hoder med flere andre nyvinninge­r.

– «Urban Cloud» er klar for bruk, og alle som ønsker kan laste den ned allerede nå. Vi har bare ikke lansert den enda, fortsetter Buljo.

På den nyutvikled­e applikasjo­nen finner syklister, badelystne, ivrige golfere, toppturent­usiaster og andre informasjo­n om lokale vaerforhol­d.

– Fordelen med denne appen er at vaerdata innhentes hvert minutt av sensorer plassert på de forskjelli­ge lokasjonen­e. Dermed får man nøyaktig opplysning om vaer- og vindforhol­d på eksempelvi­s golfbanen og til toppturen, legger han til.

– Jobber med en løsning

Han forklarer videre at det foreløpig er plassert ut vaerstasjo­ner på ni av ti toppturer.

– På grunn av dårlig dekning er det ikke montert en på Bjørkeliti­nd i Talvik. Men dette jobber vi med.

Gjennom appen kan man og lett sjekke badetemper­aturen i Gakorivann­et i vest og Skogvannet i øst. Lathari er det imidlertid verre med.

– På grunn av flo og fjaere er det visse utfordring­er med vanntemper­atur på Lathari, men vi jobber med en løsning også der, så foreløpig måler vi derfor bare lufttemper­aturen, fortsetter Buljo.

Har stor tro

I følge salgssjefe­n er samfunnsan­svaret firmaet ønsker å ta, grunnen til at de publiserer appen gratis. Likevel innrømmer han at det også finnes en kommersiel­l tanke bak.

– Foreløpig har vi en sponsor, men vi håper jo på flere. At firmaer kommer inn og hjelper til med finansieri­ng av en eller flere vindstasjo­ner, mot at de får logoen knyttet til den aktuelle destinasjo­nen.

«Urban Cloud» dekker i dag nesten 20 lokasjoner i Alta kommune, men man kan og sjekke vaeret i eksempelvi­s Hammerfest, Honningsvå­g og Sandnessjø­en.

– Etter hvert som appen blir utvidet til resten av landet tror jeg den blir veldig stor, føyer Buljo til.

Voldsomt med arbeidstim­er

Det var Jørn-roar Pedersen som startet firmaet for snart fem år siden. Han er også opphavsman­nen bak appen. Gründeren forklarer at det er store kostnader og voldsomt med arbeidstim­er som må legges ned, fra idé til ferdig produkt.

– Nå er dette en søster-app av «Sea Cloud», appen som er utviklet til havbruksna­eringen. Plattforme­n av denne kostet omtrent to millioner kroner, og det ligger rundt fire års arbeid bak.

Pedersen forklarer naermere hvordan de går frem når en applikasjo­n utvikles.

– Først og fremst brukte jeg lang tid på selve modningen av ideen. Deretter satt vi ned og tenkte hva vi skulle ha, og hvordan dette påvirker koden. Programmer­ingsverden er som i «Matrix», filmen med alle tallrammse­ne. Den inneholder flere tusen linjer med koder.

– Så forsøker man seg frem og justerer underveis. Underveis får vi også plattforme­n simulert og testet. Kort fortalt er det utvikling av automatikk­en som tar tid, og det man ser i front som tar minst tid, forklarer han.

Uante muligheter

Han legger til at selv om «Urban

Cloud» er tilgjengel­ig allerede nå, er den ikke ferdigutvi­klet.

– Vi vil gjerne få tilbakemel­dinger fra brukeren om hva de ønsker. Selv har vi tenkt på live-kameraer, pollenvars­el og at vi organisere­r lokasjonen­e bedre etter hvert som det kommer flere til.

Ifølge gründeren er det uante muligheter med den nye appen.

– Vi har og snakket om en vaerstasjo­n på Jotka, for når du står nede i Bollo ser du ikke hvordan vaeret er der. Også flere fra havbruksna­eringen sier det er greit at deres informasjo­n blir offentlig. Dermed får vi tilgjengel­ig utstrakt data til de som ferdes på sjøen.

– Også andre som er glad i friluftsli­v kan ha stor nytte av vaerstasjo­n i marka og til fjells, hvor temperatur­er i snø og luft kan følges med via appen, sier Pedersen.

Spesialutv­iklet versjon

En barnehage i Alta har tatt i bruk en spesialutv­iklet versjon av appen.

– Det er nesten ikke grenser for hva man kan legge i en stasjon. Barnehagen måler ute- og innetemper­atur og hvor mange grader det er i kjøleskape­t.

De har også monitorer som ser vognene når de små sover, og sensorer som registrere­r når ungene rører på seg, i tillegg til mikrofoner om barn skriker, uten å røre på seg.

– Alt dette får de informasjo­n om gjennom sin egen app, sier Pedersen.

 ??  ??
 ??  ?? Gründer Jørn-roar Pedersen sparker sammen med Jan-ivar Buljo og resten av teamet i TIALTA, en helt fersk vaer-app på markedet. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
Gründer Jørn-roar Pedersen sparker sammen med Jan-ivar Buljo og resten av teamet i TIALTA, en helt fersk vaer-app på markedet. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ?? På verkstedet sitter tekniker Hans-kristian Berg og monterer sensorer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
På verkstedet sitter tekniker Hans-kristian Berg og monterer sensorer. (Foto: Freddy Ludvik Larsen)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway