Altaposten

Barna stjeler etter utfordring på Tiktok

- Av Dennis Bjerring dennis@altaposten.no

Flere butikker på Amfi Alta sliter med barnetyver, og noen leier inn egne vektere. Nettpatrul­jen oppfordrer foreldre til å prate med barna.

Aldri før har Amfi Alta sett svinn i en så lav aldersgrup­pe som nå. Barn fra 1-7. klasse utfordres gjennom en trend på Tiktok og stjeler fra butikkene.

– Flere av butikkene har sett at barna ofte kommer samlet inn i butikken, og at de filmer hverandre stjele, skriver Nettpatrul­jen på facebook.

Filmene skal angivelig bli lagt ut på Tiktok som en utfordring, og da politiet torsdag så seg nødt til å omtale trenden, vekket saken interesse både fra Dagbladet og ifinnmark som og har omtalt saken.

«Alle gjør det»

– Noen av barna som har blitt konfronter­t om hvorfor de stjeler har svart: «Alle gjør det, hvorfor kan ikke jeg også gjøre det?».

Nettpatrul­jen synes det er bekymrings­verdig at noen barn og unge tar så «lett» på det å stjele, og at de tenker det er «greit» når «alle» andre gjør det.

– Vi har forståelse for at denne type gruppepres­s eller inntrykk av at alle andre gjør noe, kan få det til å fremstå som mindre alvorlig enn det er, sier Eirin Sem Henriksen i Nettpatrul­jen.

De har derfor en oppfordrin­g til foreldre:

– Snakk med barnet ditt om hva de ser og gjør på ulike sosiale medier. Snakk om verdier, holdninger, press og identitet. Snakk om hva som er lov og hva som ikke er lov, og konsekvens­ene av å stjele.

– Dette handler om å forebygge og skape gode holdninger, påpeker politibetj­ent Henriksen.

– Hva kan bli konsekvens­en hvis man blir tatt for tyveri i denne alderen?

– Et godt alternativ i slike saker er bekymrings­amtale som vi kan gjennomfør­e med ungdommen det gjelder og foresatte. Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år, og det er ikke straff på den måten vi ønsker å oppnå.

– Vi er avhengige av samarbeid mellom oss, butikker, foreldre og samfunnet rundt barna og ungdommene, sier Eirin Sem Henriksen i Nettpatrul­jen.

Unge tyver

Vera Irene Henriksen ved Amfi Alta forteller at det i alle år har blitt håndtert svinn ved senterets butikker, men aldri i det volumet som nå stjeles av barn.

– Vi finner tyver i alle aldersgrup­per, men det vi opplever nå er at små barn i store grupper stjeler veldig mye. Det finnes sider (på Tiktok) der du kan få tips om hvordan du kan stjele på en smart måte. De tar utfordring­en, går i flokk og havner i situasjone­r der de stjeler.

Det er små leker og alt annet tenkbart av småvarer som blir stjålet. Emballasje­n gjemmes igjen inne i butikken, for at alarm ikke skal slå ut når tyven forlater.

– De sprer seg inne i butikken, distrahere­r, og har teknikker som de har laert seg. Det er daglig, i flere butikker som fenger denne aldersgrup­pa, forklarer Henriksen.

Leier inn vektere

Tyveriene skal vaere et så stort problem at visse butikker inne på Amfi har leid inn egne vektere som følger med i kjernetide­n, når den aktuelle aldersgrup­pen er innom senteret.

Ringo er en av butikkene som har merket økningen i tyverier. Butikksjef Irene Wirkola bekrefter at de har sett seg nødt til å leie inn vektere for å passe på i kjernetide­n, samt øke bemanninge­n.

– Det tas gjerne småvarer ved kasseområd­et, så pakkes det opp lengre bak i butikken.

 ??  ?? Politiet og deres Nettpatrul­je er bekymret over trend der unge barn stjeler på senterets butikker. Tyveriene filmes og postes på appen Tiktok. (Foto: Nettpatrul­jen)
Politiet og deres Nettpatrul­je er bekymret over trend der unge barn stjeler på senterets butikker. Tyveriene filmes og postes på appen Tiktok. (Foto: Nettpatrul­jen)
 ??  ?? På Ringo har de sett seg nødt til å leie inn ekstra vektere i kjernetide­n, for å forsøke å minimere svinnet. (Foto: Dennis Bjerring)
På Ringo har de sett seg nødt til å leie inn ekstra vektere i kjernetide­n, for å forsøke å minimere svinnet. (Foto: Dennis Bjerring)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway