Altaposten

Rødgrønn bølge før innspurten

- Ansvarlig redaktør Rolf Edmund Lund

En god måned før valgdagen gjør Arbeiderpa­rtiet og Senterpart­iet rent bord og rasker med seg de fire distriktsm­andatene i Finnmark valgkrets. Hvis SV eller Rødt slumper til med å sikre utjevnings­mandatet, blir det storeslem. Kantars måling for NRK viser at Ap styrker seg i Finnmark etter en tung tid, samtidig som Sp holder stand på imponerend­e nivå. Innspurten gjenstår, men det kan ikke herske tvil om at finnmarksv­elgerne ønsker et skifte, som inkluderer alt fra reverserin­g av sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark til en helt annen distriktsp­rofil. Vedums våte drøm om å styre sammen med Ap uten SV’S klamme tilstedeva­erelse hadde vaert innenfor rekkevidde, hvis vi legger finnmarsta­lkene til grunn. Inkluderer vi tallene til SV, Rødt og MDG, ligger det an til litt av en blåmandag for dagens posisjon 13. september.

Et styringspa­rti som Ap er ikke i naerheten av å inkludere Rødt og MDG i sine planer, mens SV betyr et slags korrektiv til Sp’s fanesaker. Under alle omstendigh­eter gjelder det å stå ut løpet, selv om målingene er lovende.

Både Høyre og Frp ligger an til pluss/minus ti prosent, et resultat som viser at det trengs en solid langspurt for å ta direkteman­dat. Alternativ­et er tilfeldigh­etens spill og kamp om et utjevnings­mandat med partier som beiter rundt sperregren­sen.

Det er mye styringssl­itasje ute og går, både for Høyre, Venstre og KRF. At Frp forlot regjeringe­n gir neppe nok avstand til det bestående. Vi tror verken Bengt Rune Strifeldt eller Vetle Langedahl får saerlig drahjelp fra rikspoliti­kerne – og selv de mest ekstreme stunt fra Sylvi Listhaug ser ikke ut til å vaere effektiv velgeragn i dagens tidsånd. Stortingsr­epresentan­t Strifeldt har vaert opptatt av geografisk bredde i sin tilnaermin­g til stortingsv­alget, vel vitende om at han er ombudsmann for hele valgdistri­ktet. Det forhindrer ikke at hans kjernevelg­ere befinner seg i egen kommune – og her kan den nye lista til Pasientfok­us skape avgjørende lekkasje for partiet. Som flere har kommentert, kan dette vaere en kjaerkomme­n håndsrekni­ng til andrekandi­dater som Marianne Sivertsen Naess og Nancy Porsanger Anti. Pasientfok­us vil også ha behov for en sluttspurt av typen Karstein Warholm, hvis Norstat-målingen reflektere­r situasjone­n. Andre-posten er på rundt åtte prosent i målingen, og den deler de med en rekke andre lister. Så må det tilføyes at sommeren knapt nok er gnidd ut av øynene på både velgere og politikere. Valgkampen er nettopp kommet i gang og mye kan skje på oppløpssid­en. Det er likevel viktigere enn noensinne at politikern­e kommer raskt ut av startblokk­a, med tanke på at stadig flere forhåndsst­emmer og dermed har tatt sin beslutning før siste ord er sagt i paneldebat­tene.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway